NOVá PRAVIDLA PRO PARTNERSTVí STEJNOPOHLAVNíCH PáRů? CHYBí Už JEN PAVLůV PODPIS

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Pro vyřazení příslušné novely bylo 47 přítomných senátorů. Nyní ji dostane k podpisu prezident Petr Pavel, a to konkrétně po uplynutí měsíční lhůty na projednání zákona v Senátu, která vyprší ve čtvrtek. Pavel dal už na konci února najevo, že úpravu pravidel podpoří.

"Uznávám princip svobody a rovnosti každého člověka z pohledu práva a nevidím důvod pro omezení práv na základě sexuální orientace. Věřím, že jsme tolerantní společnost a tato práva co nejdříve narovnáme. Na tomto mém postoji se nic nemění," napsal prezident na síti X.

Novela občanského zákoníku, která má začít platit od příštího roku, umožní stejnopohlavním partnerům uzavírat partnerství s většinou práv manželů. Registrovaní partneři dnes nemají společné jmění a po smrti partnera či partnerky ani nárok na vdovecký či vdovský důchod.

Osvojení dítěte bude možné pouze v případě, že biologickým rodičem je jeden z partnerů. O přiosvojení adoptovaného potomka druhým z partnerů budou rozhodovat soudy. 

V Česku existuje od roku 2006 institut registrovaného partnerství pro stejnopohlavní páry, ovšem ty nemají zajištěny stejná práva jako manželé. Zajistit jim je má právě projednávaná novela občanského zákoníku. Konkrétně jde o vznik společného jmění, nárok na vdovský či vdovecký důchod, práva a povinnosti k vychovávaným dětem nebo přístup k náhradní rodinné péči. 

2024-04-17T11:33:45Z dg43tfdfdgfd