NETANJAHU SCHVáLIL DALší KOLO JEDNáNí O PříMěří V PáSMU GAZY

Kancelář premiéra uvedla, že Netanjahu udělil souhlas s "dalším kolem rozhovorů - v nadcházejících dnech - v Dohá a Káhiře, s pokyny pro postup jednání".

Od pondělí se Hamás a Izrael vzájemně obviňovali z toho, že nedokázali dosáhnout dohody, ačkoli Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci požadující "okamžité příměří". Katar, který působí jako zprostředkovatel, uvedl v úterý, že rozhovory stále pokračují, ale o jejich průběhu jsou jen málo informací.

Netanjahuova kancelář sdělila, že premiér vedl rozhovory se šéfem Mossadu Davidem Barnem, ale další podrobnosti nezveřejnila.

Válka začala 7. října, kdy Hamás zaútočil na Izrael, a přinesla si přibližně 1160 obětí na životech, většinou civilistů, jak uvádějí izraelské oficiální zdroje.

Izraelská armáda odpověděla ofenzívou proti Hamásu, při které zahynulo 32 623 lidí, převážně žen a dětí, uvádí ministerstvo zdravotnictví na území spravovaném Hamásem.

Palestinští militantní bojovníci unesli asi 250 izraelských a zahraničních rukojmích, a desítky z nich byly propuštěny během týdenního příměří v listopadu. Izrael odhaduje, že v Gaze stále zůstává přibližně 130 lidí, z nichž 33 jsou pravděpodobně mrtví - osm vojáků a 25 civilistů.

2024-03-29T20:30:46Z dg43tfdfdgfd