NETANJAHU CHCE PROJEDNAT PříMěří S HAMáSEM NAVRžENé BIDENEM

Podle zdroje bude Netanjahu před zasedáním kabinetu diskutovat o nových návrzích Hamásu se svým vyjednávacím týmem, který zastupuje Izrael v jednáních o příměří.

Ve středu dostal Izrael odpověď hnutí Hamás na návrh dohody o příměří, která zahrnuje propuštění 120 rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy, uvedl server Times of Israel.

Reuters s odkazem na nejmenovaného palestinského představitele uvedla, že Hamás prokázal flexibilitu ohledně některých ustanovení návrhu, což by mohlo vést k rámcové dohodě, pokud by ji Izrael přijal.

Hamás trvá na tom, že každá dohoda musí ukončit téměř devět měsíců trvající konflikt v Pásmu Gazy a zajistit stažení izraelských jednotek z této oblasti. Izrael však tvrdí, že dokud Hamás nezlikviduje, bude přijímat pouze dočasné přerušení bojů.

Návrh příměří zahrnuje postupné propuštění izraelských rukojmích a stažení izraelských sil ve dvou fázích. Dále hovoří o propuštění palestinských vězňů, obnově Gazy a návratu těl zesnulých rukojmích, což by mělo proběhnout ve třetí fázi.

Sám Hamás přitom americký návrh příměří v Pásmu Gazy odmítl. Uvedl to izraelský představitel, který citoval odpověď Hamásu zprostředkovanou vyjednavačem příměří. Deník The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na uniklé zprávy Hamásu uvedl, že narůstající počty civilních obětí militantům vyhovují.

"Večer obdržel Izrael prostřednictvím zprostředkovatele odpověď od Hamásu. Ve své odpovědi Hamás odmítl návrh na propuštění rukojmí, který předložil americký prezident Joe Biden," řekl agentuře nejmenovaný izraelský představitel. "Hamás změnil všechny klíčové a nejdůležitější parametry," dodal.

Americký prezident Biden předložil 31. května plán na příměří, který kromě samotného příměří zahrnuje i propuštění všech rukojmí a významné a udržitelné zvýšení humanitární pomoci pro tuto oblast.

Rada bezpečnosti OSN následně schválila rezoluci předloženou Spojenými státy podporující dohodu o příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Rusko se hlasování zdrželo. OSN to uvedla na svém webu.

Text rezoluce, kterou podpořilo 14 z celkem 15 členů Rady bezpečnosti, "vítá" návrh na příměří a propuštění rukojmí, který 31. května představil americký prezident Joe Biden, a vyzývá příslušné strany, aby "bezodkladně a bezpodmínečně v plné míře implementovaly jeho podmínky."

Jde o první rezoluci přijatou Radou bezpečnosti OSN, která vyjádřila podporu plánu na příměří zaměřené na ukončení ozbrojeného konfliktu mezi Izraelem a Hamásem v Gaze.

2024-07-04T17:27:26Z dg43tfdfdgfd