Zprávy

Trending:


Místo učňáků mají být všeobecná lycea. Chceme nerozčílit ambiciózní rodiče, míní expert

Ministerstvo školství plánuje zřídit všeobecná lycea. Nový obor by mohl být alternativou všeobecného vzdělávání při současné vysoké poptávce po gymnáziích. Nebyl by výběrový a výuka na něm by nebyla tak náročná. Hospodářským novinám (HN) to řekl náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS). Alespoň zkušebně by se podle něj první všeobecná lycea mohla otevřít od školního roku 2025/2026.


Kostel v Doubravníku získal po opravě ocenění, o víkendu jej čeká požehnání

Doubravník (Brněnsko) - Tři roky trvaly práce na kompletní obnově kostela Povýšení svatého Kříže v Doubravníku na Brněnsku. V sobotu 25. května se uskuteční slavnostní požehnání kostelu, který zvítězil v kategorii velkých staveb v soutěži Nejlépe opravená památka Jihomoravského kraje roku 2023. Pro budoucnost kostela byla nejzásadnější obnova střechy, věžiček i vybudování odvětrávacího systému, který odvádí ze stavby vlhkost, řekla ČTK starostka...


V Kersku se otevřela chata slavného spisovatele: U Hrabala v obýváku

Nahlédnout do obýváku, garáže či na verandu autora Skřivánků na niti mohou ode dneška lidé v Kersku na Nymbursku. Chata Bohumila Hrabala (1914–1997) se otevírá jako komorní muzeum.


Stav premiéra Fica je podle nemocnice stabilizovaný, pacient komunikuje

Bratislava - Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, pacient komunikuje. Oznámila to dnes fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které je politik hospitalizován od atentátu z minulého týdne.


Lidovci nesouhlasí s návrhem zákona o konopí, omezili by ho

Praha - Vládní lidovci nesouhlasí s podobou zákona o nakládání s konopím, která má umožnit pěstování pro vlastní potřebu. Navrhovanou normu by omezili. Zavedení regulovaného trhu s konopím odmítají. Vyplývá to z vyjádření šéfa KDU-ČSL a vicepremiéra Mariana Jurečky, které poskytl novinářům. Jurečka také řekl, že řešení pro zdanění tichého vína v tuto chvíli není možné v Česku najít a většinu k prosazení spotřební daně nevidí ani ve Sněmovně.


S malými rekreačními drony teď můžeme létat i ve městech. Úřad pro civilní letectví vydal novou vyhlášku

Úřad pro civilní letectví vydal nové Opatření obecné povahy (PDF) pro létání s drony v Česku. Samotný prostor, ve kterém se u nás mohou...


Maminka Vanesy Červové zemřela po napadení cyklistou. Jen jsem se bránil, tvrdí

Finalistka České Miss Essens, Vanesa Červová, přišla za tragických okolností o svou maminku. V centru Prahy ji zmlátil cyklista, napadená žena později zemřela. Příspěvek o tom, jak útok proběhl, se během pouhého dne stal virálním. Cyklista ale tvrdí, že napadený byl on a že se pouze bránil.


Lipavský ocenil MAAE za monitorování Záporožské JE, situace je dle něj riziková

Vídeň - Český ministr zahraničí Jan Lipavský na konferenci o jaderné bezpečnosti ve Vídni ocenil úsilí Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o monitorování situace v Záporožské jaderné elektrárně. Její obsazení Ruskem je podle něj vysokým rizikem. V projevu, který má ČTK k dispozici, zároveň odsoudil, že pracovníci agentury nemají plný přístup do elektrárny i jejího okolí.


Dagmar promluví o zákeřné rakovině. Soutěžící rozhodí nechvalně známý Aleš

Pondělního vaření se v soutěži amatérských kuchařů ujme třiačtyřicetiletá Dagmar. Vyučená cukrářka zbaví soupeře ze Zlínského kraje nervozity slivovicí. Jeden muž u stolu je ostatním povědomý a nemají o něm dobré mínění.


Pěsti do břicha i kopy. Miss Červová popsala brutální napadení před smrtí maminky

S tím, že tragicky ztratila maminku, se finalistka České Miss Essens Vanesa Červová svěřila již v roce 2022. V úterý 14. května však na sociální síti detailně popsala, co smrti její milované osoby předcházelo. V rozsáhlém příspěvku líčí, jak měl její maminku v Praze údajně napadnout cyklista, terčem útoku se stala i sama finalistka soutěže krásy. O pár dní později její maminka zemřela. Podle Červové státní zástupce navrhuje tříletý trest s...


Schmarcz: Okamura i Nerudová s Hitlerem přestřelili. Kulidakis odmítl slova chcimír a libtard

Odkazování na Adolfa Hitlera a pogromy? To lídryně kandidátky do eurovoleb za STAN Danuše Nerudová a šéf SPD Tomio Okamura přehnali. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Martin Schmarcz. Podle komentátora Thomase Kulidakise by se tuzemští politici měli vrátit k rétorice minulosti a opustit přezdívky jako „chcimíři“, „dezoláti“, ale i „libtardi“.


ŘSD získalo stavební povolení pro dostavbu 400 m úseku dálnice D3 u Tábora

Tábor - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo stavební povolení na dostavbu pravého jízdního pruhu dálnice D3 u Tábora. Jde přibližně o 400 metrů dlouhý úsek obchvatu města, kde je kvůli právnímu sporu o pozemky už několik let provoz svedený jen do jednoho směru. Po nabytí právní moci stavebního povolení se může začít stavět, uvedl dnes na síti X ředitel ŘSD Radek Mátl. Předpokládaná délka prací je 40 dní, orientační náklady na stavbu jsou...


Nejhledanější! Notoricky známí zločinci Starého západu

Oblast amerického pohraničí druhé poloviny 19. století a počátku 20. století je někdy označována jako Starý západ. Tato doba, která se často vyznačuje násilím stejně jako romantikou a folklórem, je známá také jako Divoký západ pro řadu psanců, kteří v sedlech přepadávali banky, vykrádali vlaky a přepadávali dostavníky. Někteří z těchto pistolníků získali kultovní, téměř legendární status. Takřka všichni však byli nemilosrdní a brutální a svou pověst nebezpečných pistolníků si skutečně zasloužili.Proklikejte se touto galerií banditů, padouchů, uprchlíků, pistolníků a desperátů a seznamte se s některými z nejhledanějších psanců Divokého západu.


Na letišti v Milovicích havarovalo malé letadlo. Záchranáři převezli do nemocnice dva zraněné

Na letišti v Milovicích na Nymbursku v pondělí havarovalo malé letadlo se dvěma lidmi na palubě, utrpěli lehká zranění. Záchranáři oba po ošetření přepravili do nymburské nemocnice.


Rozhovor | V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se...


Rozčtvrtím tě a předhodím prasatům. Pražský policista přišel o práci kvůli domácímu násilí

Elitní pražský policista, kterého soudy potrestaly za domácí násilí, přišel o místo. Svou ženu dlouhodobě terorizoval a opakovaně jí hrozil likvidací, později surově zmlátil jejího nového partnera. Někdejší velitel těžkooděnců za to dostal podmíněný trest v délce 18 měsíců, uvedl web Aktuálně.cz.


OBRAZEM: Nebe nad Španělskem rozsvítila kometa. Záběry modré záře zaplavily internet

Lidé na Pyrenejském poloostrově byli o víkendu svědky neobyčejné podívané. Nad částí Portugalska a Španělska shořel úlomek komety. Jak ukázala videa na sociálních sítích, padající objekt na okamžik rozzářil oblohu jasně modrou barvou.


Na Česko se ženou bouřky


Lze vás donutit jít do války? Stalo se to už dříve

Koncept nucené vojenské služby formoval národy, určoval generace a vyvolával debaty po celém světě. Branná povinnost je kontroverzní součástí obranných strategií a společenských struktur od systému ilkum ve starověké Mezopotámii až po moderní odvody. Je to praxe, která se v průběhu věků vyvíjela a odrážela měnící se potřeby, technologický pokrok a etické aspekty naší společnosti. Klikněte a prozkoumejte různé přístupy k branné povinnosti po celém světě, její hluboké dopady na společnost a to, jaká může být budoucnost této odvěké praxe.


Ústavní soud vyhlásí v úterý 28. května tři nálezy k soudcovským platům

Brno - Ústavní soud (ÚS) vyhlásí v úterý 28. května tři očekávané nálezy k zásahům do soudcovských platů. Týkají se restrikcí v letech 2021, 2022 a letos. Návrhy na zrušení právní úpravy přišly od různých českých soudů. Pokud jim ÚS vyhoví, mohou se soudci domáhat zpětného dorovnání. Jde potenciálně o stovky milionů korun za každý rok. ČTK to zjistila z webu soudu a od mluvčí Kamily Abbasi.


Koalice Spolu vyzvala k účasti ve volbách, dle lídrů má jen ona šanci porazit ANO

Praha - Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vyzvala voliče v počátku finální fáze kampaně před eurovolbami, aby přišli volit. Jedině spolu mají podle premiéra Petra Fialy (ODS) šanci vyhrát nad populisty. Řekl to při startu horké fáze kampaně v Praze. Stejně jako lídr kandidátky Alexandr Vondra (ODS) konstatoval, že podle volebních modelů má z volebních uskupení jedině koalice Spolu šanci porazit hnutí ANO Andreje Babiše.


Írán se po smrti prezidenta chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.


Schmarcz a Kulidakis k politické kultuře a využívání historických paralel


Nejkontroverznější prezidentské milosti v historii USA

Ústava Spojených států dává prezidentům pravomoc udělovat milosti. V historii byly uděleny tisíce milostí a některé z nich vyvolaly veřejné pobouření. Američtí prezidenti využívali své pravomoci udělovat milosti, a to od rodinných příslušníků přes kolegy politiky až po pachatele závažných trestných činů, aniž by je mohl napadnout Kongres nebo soud. Jaké byly ale nejkontroverznější prezidentské milosti v historii USA? Klikněte na následující galerii a zjistěte to!


Obří skandál v Británii: Kontaminovanou krví se nakazilo 30 tisíc lidí, každý desátý zemřel

Kvůli kontaminované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 infikovalo HIV či žloutenkou přes 30.000 lidí. Každý desátý z nich zemřel a několik vlád i britský zdravotnický systému NHS se skandál snažily ututlat, tvrdí dnes zveřejněná vyšetřovací zpráva. Informují o ní server BBC News a deník The Guardian, podle něhož by se odškodné pro oběti a pozůstalé mohlo vyšplhat na deset miliard liber (289 miliard korun).


Černý kašel v Česku: Další úmrtí seniora! Ústav se vyjádřil k situaci

V Česku během uplynulého týdne přibylo 1383 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Letos už je evidováno téměř 15 tisíc případů onemocnění. V uplynulých dnech bylo nahlášeno také další úmrtí nakaženého seniora.


Svaz: Česko potřebuje zvýšit kapacitu železniční infrastruktury

Praha - Česko potřebuje zvýšit kapacitu důležitých úseků železniční infrastruktury, aby byly až čtyřkolejné. Problémem jsou zejména takzvaná úzká hrdla, tedy úseky frekventovaných tratí, které mají horší průjezdnost. V tiskové zprávě to dnes uvedl Svaz osobních železničních dopravců SVOD Bohemia. Kromě přidání kolejí Česko podle svazu potřebuje také elektrifikovat více úseků tratí a vystavět vysokorychlostní tratě. Pokud zvyšování kapacity tratí...


Fico komunikuje a klinicky se zlepšuje, prozradila nemocnice

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po atentátu, k němuž došlo minulý týden, stabilizovaný. Předseda vlády komunikuje a klinicky se zlepšuje. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici.


Putinova bizarní příručka pro ženy ruských vojáků. Diktuje jim, jak se o navrátivší bojovníky z fronty starat

Ruští vojáci vracející se z války na Ukrajině prý vyžadují speciální přístup. A to hlavně od svých manželek, které na ně doma netrpělivě čekají. Podle informací Daily Mail dostaly ruské ženy "manuál", jak se ke svým mužům chovat. Očekává se od nich hlavně empatie, nekritičnost, péče a poslech.


Izrael dává ruce pryč od smrti íránského prezidenta

Izrael se nepodílel na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který spolu s dalšími členy svého doprovodu zahynul při nedělní havárii vrtulníku na severozápadě Íránu. Pro agenturu Reuters to řekli nejmenovaní izraelští představitelé.


Situaci v Íránu po smrti Raísího sleduje celý svět

Země celého světa pozorně sledují vývoj situace po nehodě vrtulníku s íránským prezidentem Ebráhimem Raísím na palubě, který se v neděli zřítil nedaleko státní hranice s Ázerbájdžánem. Uvedla to agentura Reuters.


Putinův favorit a osobní strážce. Oblíbený bodyguard Ďumin šplhá v Kremlu vysoko

Alexej Ďumin bude nově působit jako poradce ruského vůdce Vladimira Putina.


ONLINE: Raísího pohřbí v úterý. Zemřel skutečný přítel Ruska, kondoluje Putin

Íránská státní televize uvedla kolem 5:00 SELČ, že na místě, kde se nachází vrak vrtulníku, na jehož palubě cestoval prezident Ebrahím Raísí, nejsou žádné známky života. Napsaly to zahraniční agentury. Vrak vrtulníku záchranáři nalezli dnes brzy ráno. Nejmenovaný íránský představitel agentuře Reuters řekl, že vrtulník, který měl nehodu v neděli, zcela shořel. Všichni lidé na palubě asi zemřeli, dodal. O pár hodin později íránská státní telvize...


Míň studentů letos popadlo u maturity matematiky a češtiny, víc u angličtiny

Praha - U státních maturitních zkoušek letos nezvládlo didaktické testy z českého jazyka méně studentů než loni. Neúspěšných bylo 2,8 procenta, tedy o 3,1 procentního bodu méně než v roce 2023. Lepší byli maturanti také v matematice, kterou neudělalo 4,9 procenta z nich, zatímco loni propadlo 12,3 procenta těch, kteří zkoušku z matematiky poprvé skládali. V anglickém jazyce naopak neúspěšnost stoupla, a to na 3,6 procenta z loňských 2,9...


Němce rozčílilo drastické zdražení kebabu. Levice žádá cenový strop, Scholz je striktně proti

Německá vláda čelí překvapivé krizi. Mladí lidé v zemi jsou nespokojeni kvůli vysoké ceně kebabu, která se za poslední dva roky zdvojnásobila.


Platy zdravotníků se zvýšily, další body dohody ale vláda neplní, tvrdí komora

Praha - Z dohody, která koncem roku odvrátila protesty lékařů, je podle České lékařské komory (ČLK) splněn jen růst platů. Speciální zákon o odměňování, změny v zákoníku práce nebo ve vzdělávání lékařů zatím chybí, zvažují se proto další protesty. Na tiskové konferenci ČLK, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) to řekl prezident ČLK Milan Kubek. Podle ministerstva...


Dělníci začali bourat výpravní budovu královopolského nádraží v Brně

Brno - Dělníci s bouracími stroji dnes začali odstraňovat budovy královopolského nádraží v Brně. Sloužily železničářům přes 70 let. Místo staré výpravní budovy se začne na přelomu června a července stavět nová, která začne cestujícím sloužit od prosince příštího roku, řekl novinářům správce stavby Martin Hofírek ze Správy železnic.


Připrav si rypáček, psal prostitutce a dal jí drogy. Žena zemřela, muž z Děčína jde do vězení

Bude sněžit. Pojedeme jako vysavač. Připrav si rypáček. Takové zprávy podle rozsudku psal obžalovaný 55letý Roman O. mladé prostitutce, které ve vířivce na hotelu v Děčíně podal drogu. Dívka ale po šňupnutí zkolabovala a zemřela. Muž za to u Krajského soudu v Ústí nad Labem inkasoval 11letý trest vězení.


Ukrajina ovládá tři pětiny Vovčansku, fronta se stabilizovala, uvedly úřady

Kyjev - Ukrajinské síly ovládají tři pětiny pohraničního města Vovčansk v Charkovské oblasti na severovýchodě země, ruské útoky ale neustávají, uvedl dnes v ukrajinské televizi zástupce šéfa oblastní správy Roman Semenucha. Podle oblastního šéfa Oleha Syněhubova se situaci na tomto frontovém úseku podařilo ukrajinským jednotkám stabilizovat. Vovčansk ruská vojska okupovala po invazi na Ukrajinu, ale ukrajinská armáda jej osvobodila v září 2022...


Nejdivnější poslední jídla věznů před popravou

Vězni odsouzení k smrti mají v Americe před popravou právo na poslední jídlo dle jejich přání. Jeden by si myslel, že si budou přát oblíbená jídla z dětství nebo luxusní chody, ale často byly jejich požadavky dost překvapující. Muž jménem Michael Dewayne Smith byl popraven 4. dubna 2024 po 20 letech v cele smrti za dvojnásobnou vraždu. Byl držen v oklahomské věznici, která vězňům večer před popravou dopřává poslední jídlo podle jejich výběru. Jedenačtyřicetiletý muž se tohoto práva údajně vzdal a nechal si donést jen zbytky z vězeňské jídelny. Smith se také rozhodl, že nepronese žádná poslední slova. Prohlédněte si tuto galerii plnou těch nejpodivnějších posledních jídel, o která si kdy vězni řekli.


Vondra: Nevolte užitečné idioty Putina. Jsme na dostřel hnutí ANO

Koalice Spolu vyzvala na počátku finální fáze kampaně před eurovolbami voliče, aby přišli odevzdat svůj hlas. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) mají jen společně šanci vyhrát nad populisty. Kandidát do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS) pak podotkl, že Spolu je na dostřel hnutí ANO a „stačí dotlačit puk do brány“.


Obce mají zajistit místa ve školkách: Pro tříleté i dvouleté děti. Pokud neuspějí, budou platit

Tlak vlády na to, aby se maminky mohly po rodičovské vrátit do práce co nejdříve, nabývá na intenzitě. Ve velmi diskutované novele zákona o dětských skupinách se totiž nakonec objevila povinnost zajistit místa v předškolních zařízeních nejen pro tříleté, ale dokonce pro dvouleté děti. Odpovědnost bude ležet na obcích a pokud místo neseženou, s největší pravděpodobností budou muset rodičům vyplácet měsíční příspěvek vyšší než 5000 korun. Navíc se...


Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho

Zakladatel serveru WikiLeaks, Julian Assange, se může odvolat proti vydání do Spojených států, rozhodl v pondělí Vrchní soud v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters.


Podivná supercela v Brně: Místo očekávaných krup létaly vzduchem pomeranče!

Kuriózní situaci zažili v neděli odpoledne nakupující v supermarketu v brněnské Líšni. Meteorologové je sice varovali, že by mohly padat kroupy, na létající pomeranče je ale předem nikdo neupozornil.


Nejobdivuhodnější aktivistické činy v dějinách

Nic nepřináší změnu tak, jako když lidé vezmou věci do vlastních rukou. Aktivismus, lidová povstání, stávky a protesty byly vždy nejpřímějšími a nejúčinnějšími metodami, jak dosáhnout lepšího a spravedlivějšího světa. Osmihodinový pracovní den, právo všech na sňatek, nezávislost mnoha národů po celém světě a mnoho dalšího - to vše začalo aktivismem a lidovými hnutími. Právo organizovat se je jedním z našich nejdůležitějších práv a dozvědět se více o tom, jak bylo uplatňováno v minulosti, je nezbytné pro jeho dobré využívání v budoucnosti. Zaujalo vás to? Přečtěte si další informace o některých nejpamátnějších počinech aktivismu z historie.


Nejkontroverznější momenty Nobelovy ceny

O Nobelově ceně se od jejího vzniku vedou bouřlivé debaty, od napomáhání ve válce až po slavné přehlížení. Zde jsou některé z nejdivočejších kontroverzí, které nejvýznamnější světovou cenu otřásly. Klikněte na.


Íránský prezident a ministr zahraničí zemřeli při nehodě vrtulníku

Při nedělní nehodě vrtulníku zemřeli prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. Zprávy místních médií potvrdila íránská státní televize. Vrak vrtulníku záchranáři nalezli až brzy ráno a íránská státní televize později uvedla, že na místě nejsou patrné známky života.


U Hrušovan na Chomutovsku se srazila tři auta. Na místě zasahovali hasiči i záchranná služba

Záchranné složky zasahovali u nehody tří aut u obce Hrušovany na Chomutovsku v Ústeckém kraji. Záchranáři odvezli jednoho zraněného. Komunikace je zprůjezdněna jedním jízdním pruhem. Dopravu na místě koordinují policisté.


Netanjahu má problém. Mezinárodní trestní soud na něj chystá zatykač kvůli válečným zločinům

Mezinárodní trestní soud (ICC) požaduje vydání zatykače na vůdce Hamásu Jahjá Sinvara a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, kteří jsou obviněni z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v souvislosti s útoky na Izrael ze 7. října a následnou válkou v Gaze, uvedl v pondělním exkluzivním rozhovoru pro televizi CNN hlavní žalobce soudu Karim Khan.


Nenávistné komentáře na sítích po atentátu na Fica