Zprávy

Trending:


Harpistka se stává virální díky klidné reakci na rušitele během svého vystoupení

Harpistka z Londýna, známá jako Robyn na TikTok, se stala virální na sociálních sítích svou klidnou reakcí, když byla během svého uličního vystoupení konfrontována rušitelem The post Harpistka se stává virální díky klidné reakci na rušitele během svého vystoupení appeared first on Instafamosos.


Sněmovní volby by vyhrálo ANO. Lidovci v průzkumech nadále zůstávají mimo Sněmovnu

Nejsilnější opoziční hnutí ANO by na přelomu dubna a května volila téměř třetina voličů, vyplývá z modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Samostatně by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran a hnutí.


Ukrajina a Rusko informují o vzdušných útocích nepřátelských stran

Kyjev/Moskva - Ruské ostřelování ukrajinské Charkovské oblasti si na dvou různých místech vyžádalo životy celkem deseti lidí. Uvedl to dnes šéf oblasti Oleh Syněhubov. Mrtvé hlásí také Chersonská oblast na jihu země. Rusko oznámilo ukrajinský vzdušný útok na rafinerii v ruském Slavjansku a útoky dronů na Moskvu.


Příběh unikátní zahrady pod Nuselským mostem začal před sto lety

Praha - V údolí pod pražským Nuselským mostem se nachází nevšední a stále pro mnoho lidí neznámá Umělecká zahrada, která vznikla před sto lety okolo prosperující sochařské dílny. Na úzkém pozemku podél železniční trati doplňují stromy, keře, trávníky a záhony s květinami desítky uměleckých děl - sochy, busty a reliéfy, vstupní portály, sloupy, fontány či altány s posezením. Pozoruhodnou i pohnutou historii tohoto místa připomíná nově otevřená...


EXKLUZIVNĚ: Žil jsem ve sklepě, bojím se agentů, říká Rus, který utekl do Thajska

Utekl před válkou, která mu je lhostejná. Před armádními komisaři se 27letý ruský barman Arkadi skrýval ve sklepení, následně zamířil do Mongolska a poté skončil v thajském Bangkoku. Jeho největší strach? Že ho jednoho dne seberou ruští agenti a pošlou umřít na Ukrajinu. „Do války nechci. Nejsem žádný aktivista, politiku jsem nikdy moc neřešil. Ale zároveň nemám pocit, že bych byl zrádce. Jen mi to je jedno,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS, se...


Pekarová v Terezíně: Morální povinností je pamatovat si hrůzy holokaustu

Terezín (Litoměřicko) - Morální povinností lidí je pamatovat si, co se v Terezíně a na dalších podobně tragických místech událo a důsledně bojovat proti těm, kteří chtějí zapomenout, překrucovat dějiny, hrůzy holokaustu relativizovat nebo je dokonce zcela popírat. Pokud se na oběti zapomene, jako by byly zavražděny podruhé, řekla na Národním hřbitově v Terezíně na Litoměřicku předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Oběti...


Baalbek: Tajemství starověké metropole, známý div Libanonu

Ve východním Libanonu, na úpatí Antilibanonských hor, leží Baalbek, jedno z nejzáhadnějších a nejvíc fascinujících archeologických nalezišť světa. Toto starobylé město, kdysi známé jako Héliopolis (Město Slunce), představuje neocenitelný klenot lidské historie a architektury.


Že dítě ke znásilnění svádí? Nezná hranice, zodpovědnost vždy nese dospělý, říká expertka

Třetina dětí, která zažila sexuální zneužívání, byla mladší šesti let. Dalších 40 procent obětí tvoří děti mladšího školního věku. A zhruba 63 procent z nich bylo zneužíváno ve svých rodinách. Závažné statistiky Dětského krizového centra ve videopodcastu Generace Deprese přiblížila ředitelka centra Zora Dušková. Připomněla, že odpovědnost za čin vždy nese dospělý. Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová doplnila, že každé páté...


Vyšší důchod pro ženy vychovávající děti? Nakonec jen za první dva potomky

Návrh penzijní reformy, který začne v následujících týdnech projednávat sněmovna, přináší výraznou podporu matkám za péči pouze o první dvě děti. Za další potomky dostanou jen pětistovku výchovného. Představitelé ministerstva totiž upravili původní verzi zákona.


Hráči milují českou střílečku. Taktickou akci dovedl k dokonalosti i vojenský veterán

Z české taktické střílečky Gray Zone Warfare se stává celosvětově úspěšný hit. Brněnské studio Madfinger Games oznámilo, že prodalo přes půl milionu kopií. Titul se také nachází mezi nejprodávanějšími hrami na platformě Steam. Hráči si vedle povedené grafiky také chválí realistické ztvárnění boje v jihoasijské džungli. Na něm se podílel i vojenský veterán Ondřej Spisar, který sbíral zkušenosti na misích v Afghánistánu či Mali. Pro CNN Prima NEWS...


Prodej dek uháčkovaných dobrovolníky vynesl na Plzeňsku statisíce pro hospic

Město Touškov/Kozolupy (Plzeňsko) - Stovky tisíc korun vyneslo dnes finále charitativního projektu Deka pro hospic sv. Lazara v Plzni, v němž téměř dva roky dobrovolníci pletli nebo háčkovali deky. Dnes je mohli zájemci za finanční příspěvek získat. Peníze podpoří mobilní hospicovou službu. Dek se nakonec sešlo 772. Přikrývky, které zatím nenašly nové majitele, bude možné v dalších týdnech získat z internetového katalogu. Nejhezčí nezadané deky...


V Jižní Americe objevili největší druh kolibříka. Pomohly minibatohy

Odlišný druh kolibříka velkého, než který byl dosud známý, objevili vědci v Jižní Americe. Průlomová studie odhalila, že dva typy vzhledově téměř identických opeřenců jsou ve skutečnosti zcela jiné po miliony let. Přesto hnízdí ve stejných oblastech. K objevu ornitologům pomohly na tělech kolibříků připevněné miniaturní batohy určené pro sledování migračních tras a následná analýza. Přesto se o nich potřebují dozvědět ještě víc klíčových...


Střely ATACMS opět v akci a ničivý úder: Ukrajinský útok zničil stíhačky a palivová zařízení

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.


Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.


Tornádo na Ústecku? Meteorologové mají podezření z dnešního odpoledne!

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou.


Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.


Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

Praha - Na obchodní dům Máj na pražské Národní třídě dnes dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl dnes před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na vhodné počasí, řekla ČTK mluvčí investora Michaela Fialová Rozšafná.


Nový průzkum k volbám: Vládní strany by hnutí ANO porazilo, klesají mu ale preference

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s výrazným odstupem vládní ODS s 15,5 procenta. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT). Pokud by vládní strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 stejně jako v posledních sněmovních volbách utvořily společnou koalici Spolu, získaly by 22,5 procenta hlasů. Samostatně by se teď lidovci do Sněmovny podle průzkumu nedostali a TOP 09 by byla...


Dostálová: Vládu ANO s ODS si teď neumím představit. A SPD? Opustit NATO je holý nesmysl

Vzhledem k tomu, co se teď odehrává v politickém ringu, si nyní vládu s ODS neumím představit. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (za ANO). Odmítavě se staví i k případné koaliční spolupráci s SPD. „Pro nás je naprosto nepřekročitelné vystupování z EU nebo z NATO. To je totálně no-go,“ dodala. O vládním tandemu ANO a ODS se ve veřejném prostoru spekuluje již dlouhé roky. Někteří členové ANO by...


Lezec Ondra byl v úvodní olympijské kvalifikaci třetí a Paříž má na dosah

Šanghaj - Lezec Adam Ondra obsadil v Šanghaji v úvodní ze dvou kvalifikačních soutěží o olympijské hry třetí místo a výrazně se přiblížil účasti v Paříži. Druhý závod bude hostit za měsíc Budapešť a v součtu výsledků si start pod pěti kruhy zajistí dvanáct nejlepších.


Pohádkové jmění premiéra: S 19 miliardami předhonil krále Karla III.! Hlavní zásluhu má jeho žena

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou dobu u moci, zvýšili svůj majetek více než o pětinu. S odkazem na žebříček The Sunday Times Rich List o tom dnes píše server BBC News. Majetek premiéra a jeho manželky se odhaduje na 651 milionů liber (18,8 miliardy Kč), což je více než osobní majetek krále Karla III. Ten si meziročně polepšil zhruba o deset milionů na 610 milionů liber.


Na většině území ČR dnes hrozí bouřky s kroupami a silnými dešti

Praha - Na většině území Česka se dnes odpoledne a večer mohou objevit bouřky s kroupami a silnými dešti. Bouřky se ale budou vyskytovat jen ojediněle, v malých oblastech. Oznámil to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upřesnil tak svou sobotní výstrahu, podle které by bouřky zasáhly celé Česko.


Ukrajinské drony v noci vyřadily z provozu důležitou ruskou rafinérii

Rusové museli v neděli po masivním dronovém útoku pozastavit provoz ropné rafinérie ve Slavjansku v Krasnodarské oblasti na jihu země. Obě strany konfliktu v noci podnikly vzdušné údery proti nepříteli.


Usmíření slovenských politiků se odkládá. Pellegrini naznačil, že kulatý stůl stran nebude

Společné jednání lídrů politických parlamentních stran na Slovensku zřejmě nebude. Pellegrini, jenž je také předsedou vládní strany Hlas-sociální demokracie, v neděli v reakci na výroky politiků v prohlášení uvedl, že na to zřejmě ještě nedozrál čas. Na myšlence uspořádat kulatý stůl zástupců stran se přitom tento týden shodl na společném setkání se současnou hlavou státu Zuzanou Čaputovou. Jednání mělo za cíl uklidnit vášně po atentátu na...


Pellegrini: Na jednání slovenských stran po atentátu na Fica asi nedozrál čas

Bratislava - Úterní jednání slovenských politických stran k uklidnění situace v zemi, které po atentátu na premiéra Roberta Fica navrhly prezidentka Zuzana Čaputová a její zvolený nástupce Peter Pellegrini, patrně nebude. Pellegrini, jenž je také předsedou vládní strany Hlas-sociální demokracie, dnes v reakci na výroky politiků v prohlášení uvedl, že na kulatý stůl zřejmě ještě nedozrál čas. Čaputová podle své kanceláře považuje možnost setkání...


Rusové mají novou zbraň: Na drony vytáhli „želví tanky“. Spíš pojízdné rakve, smějí se lidé

Válka tlačí obě strany k nevšedním vynálezům. Rusové tentokrát vsadili na výtvor, který by si leckdo spletl s mašinou z postapokalyptického Mad Maxe nebo Falloutu. Tzv. „želví tank“ má být odpovědí na sebevražedné drony, které likvidují ruskou obrněnou techniku. Fotografie i videa z fronty ukazují, že jsou vybavené i rušičkami, ani ty ovšem nejsou podle zveřejněných záběrů samospásné. Někteří internetoví uživatelé hranatou obrněnou novinku...


Rakovina plic: Hlavně silní kuřáci by neměli při procházkách podcenit příznaky

Před více než dvěma lety byl v Česku pilotně zaveden screening na časný záchyt rakoviny plic. Podstupují jej starší silní kuřáci, z nichž někteří dlouho nevnímají zadýchávání, při kterém by měli zbystřit. Téměř čtyřem procentům vyšetřených totiž lékaři diagnostikují rakovinu plic. Většinou včas.


Ruský soud zabavil majetek významným německým bankám. Celkem už zablokoval 17 miliard korun

Ruský soud ve sporu kolem plynárenského projektu nedokončeného kvůli protiválečným sankcím zablokoval majetky nejen italské bance UniCredit, ale také německým Deutsche Bank a Commerzbank. Informují o tom světová média, podle kterých objem zabaveného majetku dohromady činí nejméně 700 milionů eur (přes 17 miliard korun). Arbitrážní soud v Petrohradu rozhodl na základě stížností jedné z dceřiných společností ruské plynárenské skupiny Gazprom,...


Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu.


Překazili jsme teroristický útok, hlásí rakouská policie. Připravovala ho 14letá islamistka

Rakouská policie v sobotu oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala 14letá dívka. Zjistila u ní propagandistické materiály teroristické organizace Islámský stát (IS), informovala agentura APA.


Trump promluví na mítinku asociace držitelů zbraní

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní.


Ukrajinec vystřílel skupinu Rusů legendárním americkým kulometem


Černí pasažéři si připlatí: zvýší se pokuty za jízdu na černo

Jízda na černo v hromadné dopravě se vyplatí zase o něco méně. Ministerstvo dopravy umožní ukládat za absenci jízdenky daleko vyšší tresty. Ceny se mohou vyšplhat až na dvojnásobek těch současných. Pravdou je, že dlouhodobě se držely pokuty za jízdu na černou stejné. Nyní se bude přitvrzovat, maximální částka vzroste z 1500 korun rovnou na 3000 korun.


Největší květinové slavnosti startují na Madeiře. Trvají celý měsíc – ulice i lidé se pokryjí koberci z živých květin

Největší květinové slavnosti startují na Madeiře. Trvají celý měsíc – ulice i lidé se pokryjí koberci z živých květin. Každoročně v květnu se ostrov Madeira proměňuje v pestrou paletu barev, vůní a oslav v rámci proslulého Festa da Flor neboli Festivalu květin. Tato okouzlující událost je nejen předzvěstí příchodu jara, ale také ztělesněním živé kultury ostrova a lásky k přírodě.


Policisté si došlápli na nelegální herny


Drsná hádka v Partii: Omluvte se za slova o pogromech, sepsul Skopeček naštvaného Okamuru

Diskuze o uklidňování společnosti se v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS poněkud vyhrotila. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) ostře sepsul šéfa SPD Tomia Okamuru za to, že mluví o „pogromech“, které údajně pořádá pětikoalice na jeho příznivce. „Víte, co je to za historický termín? Co obsahoval? Fakt si myslíte, že vládní koalice vede pogrom vůči vašim členům? To jsou úplně neuvěřitelné výroky,“ nešetřil Skopeček kritikou....


Bouřlivé počasí udeří už odpoledne! Na co se máme připravit?

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.


Fico už je po atentátu mimo ohrožení života. Stav premiéra je nadále vážný

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný.


Soutěžící v Prostřeno! neumí ani ukrojit chleba. Soupeři myslí, že je špatný člověk

Prostírat se bude od 20. května ve Zlínském kraji, kde budou muži v mírné převaze, alespoň tedy v té početní. Úkolem týdne bude tentokrát příprava slížků. U stolu se budou řešit rodinné problémy, nejasné počty dětí i vážná nemoc. Všech pět dílů si navíc můžete přehrát už v pondělí.


Atentát na Roberta Fica: Bezpečnostní expert Josef Toman vysvětlil, proč netekla krev

Datum 15. květen 2024 se nesmazatelně zapsalo do historie Slovenska. Přesně v tento den došlo k atentátu na premiéra Roberta Fica (59), který byl postřelen v Handlové v době, kdy se po jednání vlády vydal pozdravit občany na ulici. Podle dostupných informací byl při střelbě zasažen nejméně třemi kulkami, z nichž dvě mířily do oblasti břicha. Proč na místě incidentu nebyla žádná krev a v čem ochranka udělala zásadní chybu, redakci eXtra.cz...


Rusové při ostřelování záměrně cílili na civilisty, tvrdí Ukrajina

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti.


Ukrajinci viní Rusko z dalšího válečného zločinu během ofenzivy u Charkova

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti.


Počet návštěvníků na Hrabalově Kersku překročil 1000

Kersko (Nymbursko) - Počet návštěvníků na dnešním festivalu Hrabalovo Kersko dnes překročil 1000. Akce připomíná život i dílo spisovatele Bohumila Hrabala, od jehož narození letos uplynulo 110 let. Dneškem začaly i prohlídky spisovatelovy chaty, na celý víkend už jsou rezervace plné, protože je možné do objektu vstupovat po sedmičlenných skupinách. Festival se odehrává v areálu Lesního ateliéru Kuba. Jde o pětadvacátý ročník festivalu a i když...


VIDEO: Záplavy a sesuvy půdy v Německu. Sársko vyhlásilo výjimečný stav


Zdena Studenková má 70: Slavná slovenská herečka slaví kulatiny!

Slovensko dnes oslavuje životní jubileum jedné ze svých nejslavnějších hereček, která je dobře známá i lidem v Česku. Zdena Studenková v neděli slaví kulaté 70. narozeniny.


Nicholas Winton se narodil před 115 lety. Zachránil stovky židovských dětí před nacisty

Dne 19. května 2024 je tomu přesně 115 let, co se narodil Nicholas Winton. Zapsal se do dějin jako zachránce více než šesti stovek židovských dětí, které před druhou světovou válkou nechal odvézt z Československa do Anglie. O svém bohulibém činu nikdy veřejně nemluvil, přišlo se na něj až po mnoha letech náhodou.


Velká ztráta pro CNN: Náhle zemřela politická komentátorka Stewartová, vyhrála i cenu Emmy

Americká žurnalistika přišla o velkou osobnost. Ve věku pouhých 58 let zemřela politická komentátorka Alice Stewartová. Její tělo našla policie na venkovním prostranství na jihu Washingtonu. Stewartová, která svou kariéru začala v lokálních médiích, získala za svou práci televizní cenu Emmy pro žurnalisty. Velkou část kariéry strávila v politice, pracovala na prezidentských kampaních pěti republikánských kandidátů. Před osmi lety začala...


Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste špagety či jiné těstoviny připravit stejně jako Italové, pak dodržujte základní pravidla.


Poslední vůle Vlastimila Harapese. Chalupu chtěl odkázat neteřím, dům rodině Topolových

Uznávaný umělec Vlastimil Harapes (†77) opustil tento svět 15. května, kdy podlehl rakovině. Podle malířky Zdeňky Holejšovské (74) však měl ještě včas sepsat poslední vůli. Komu majetek odkázal?


Polovina českých stromů končí za hranicemi. Ministerstvo chystá plán, který to má změnit

Česko je evropskou jedničkou ve vývozu surového dřeva. Zhruba polovina českých stromů míří do zahraničí ke zpracování. Takový stav se nelíbí Hospodářské komoře. Podle ní přicházíme o přidanou hodnotu, kterou při dovozu výrobků platíme navíc. Ministerstvo zemědělství proto nyní přemýšlí, jak omezit vývoz českých stromů. Pomoci by mohla větší podpora dřevostaveb.