NEJDéLE VěZNěNý čLOVěK V ČESKU SPáCHAL DVě VRAžDY. VOCáSEK JEN TěSNě UNIKL POPRAVě

Zdeněk Vocásek si v současnosti stále odpykává svůj doživotní trest. Původně ho za jeho činy dokonce čekala poprava, trest smrti ale v květnu 1990 zrušili. Vocásek byl v Česku jediný, kdo takhle popravě uniknul.

V noci 5. dubna 1987 narazila pražská hlídka Veřejné bezpečnosti v Poděbradské ulici na muže, který vypadal, jako když se chystá skrýt svá nápadná zavazadla. Měl s sebou dva kufříky a igelitku, a když se ho na jejich obsah příslušníci VB ptali, jeho výpověď jim nedávala moc smysl. Prohlásil totiž, že zavazadla nejsou jeho, že se do nich jen díval, a že si z nich chtěl vzít jen lahev vína.

Šaty tehdy šestadvacetiletého Zdeňka Vocáska nicméně nenechaly příslušníky na pochybách, že jeho historka pravděpodobně nekoresponduje se skutečností. Byly totiž zamazané od krve. V jednom z kufříků příslušníci následně objevili kromě pár cenností také zakrvácený, viditelně ohnutý nůž.

Hádka s alkoholikem

Vocásek se ještě cestou na služebnu VB pokusil nenápadně zbavit peněženky své oběti, Ferdinanda K., nakonec se ale ke všemu přiznal. Podle toho, co vypověděl, se s téměř osmdesátiletým alkoholikem toho večera, kdy ho zabil, potkal poprvé v životě. Do řeči se dali v restauraci, popili, Ferdinand K. pak zaplatil útratu a Vocáska pozval na ubytovnu pod záminkou, že jim tam bude dělat společnost několik žen.

Mohlo by vás zajímat: Vražda v Ostravě: Obžalovaný vypovídal tři hodiny. Motal se v tom jako ďábel, říká otec oběti

To se ale ukázalo jako lež. Vocásek chtěl proto okolo desáté odejít, Ferdinand K. ho ale přemlouval, ať nechodí, a nakonec ho prý napadl, aby mu v odchodu zabránil. V té chvíli na něj Vocásek zaútočil nožem. Vražednou zbraň podle serveru kriminalistika.eu poškodil až při poslední ráně, když stařec ležel na zemi a prosil ho o pomoc. „Máš smůlu, umřeš,“ řekl prý Vocásek své oběti a nůž následně zarazil Ferdinandovi K. do hrudníku takovou silou, že ostří ohnul.

Brutální vražda a policejní záhada

Jak nakonec vyšlo najevo, tohle nebyla jediná vražda, kterou měl Vocásek na svědomí. Kriminalisté ho spojili s dalším zavražděným, nevidomým Quidem F., tehdy celkem známým pražským vekslákem. Jeho smrt byla obzvláště krutá. Jak pitva zjistila, vrah na něj nejdřív zaútočil kladivem, pak pivními půllitry a nakonec ho ubodal šroubovákem.

Kriminalistům se v rámci vyšetřování povedlo zjistit, že se Quido F. musel s Vocáskem znát, a když se na oběť Vocáska zeptali, okamžitě se k jeho vraždě přiznal. Popsal, jak hádka s paranoidním vekslákem přerostla v konflikt, a jak ho zabil. Příslušníkům VB navíc pomohl rozklíčovat jednu záhadu, s níž si během vyšetřování vraždy lámali hlavu: Proč vrah střepy z rozbitých půllitrů pečlivě vysbíral a dal do umyvadla?

Ukázalo se, že měl Vocásek s sebou u Quida F. v bytě také svého milovaného německého ovčáka. Dobře vycvičený pes zůstal na páníčkův pokyn ve chvíli vraždy vzorně sedět, Vocásek se ale bál, aby se pes o rozbité sklo neporanil, a tak ho vysbíral a uklidil, než dal svému čtyřnohému příteli konečně pokyn „volno“.

Doznání a trest

Když celé vyšetřování spělo ke konci, přiznal se Vocásek písemně ještě k jednomu pokusu o vraždu. Jeho obětí byl i v tomto případě alkoholik, jeden z jeho nepořádných sousedů. Vocásek ho napadl, když muž ve svém vybydleném bytě odpočíval. Starý alkoholik jako zázrakem přežil čtyři údery kladivem do hlavy a kriminálka celý případ nakonec ani nevyšetřovala – opilec totiž vůbec netušil, co se mu stalo, a měl za to, že spadnul z lešení.

Za své činy Zdeněk Vocásek nakonec dostal v srpnu 1988 trest smrti. V květnu 1990 byl jediným vězněm, kterého se zásadně dotklo jeho definitivní zrušení. Trest mu změnili na doživotí a v současnosti je nejdéle vězněným člověkem v České republice.

Zdroj: Prima CNN News, Kriminalistika.eu, iDnes.cz, Advokátní deník

Mohli jste minout: Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové: Jaké emoce vyvolal rozsudek?

2024-04-16T08:53:34Z dg43tfdfdgfd