NECHUTNý ZážITEK Z REGIOJETU: PáR V LEHáTKOVéM VOZE VLAKU POKOUSALY šTěNICE!

Když si Vojtěch B. s partnerkou vybrali pro dlouhou noční cestu z Prahy na východní Slovensko lehátkový vůz přepravce RegioJet, absolutně netušili, že v pokrývkách nebudou sami…Pohodová jízda se totiž zvrhla v útěk před štěnicemi!

Cestující na Slovensko vyrazili v noci 2. května ve 21.52. Těšili se na odpočinek a příjemnou cestu.  „Zhasli jsme, uložili se na lehátka a sledovali seriál. Zhruba po dvou hodinách jízdy začala partnerku svědět ruka. Po rozsvícení jsme si všimli, že má v oblasti paží a nohou velké zarudlé kousance,“ popsal Vojtěch B. pro iROZHLAS.cz

Dvojice odhalila štěnice, které se ukrývaly v lůžkovinách i čalounění kupé. O problému řekli vlakvedoucí, která je přesunula do jiného vozu. „Tento případ jsme zaznamenali a v současné době se jím aktivně zabýváme,“ odpověděla na dotaz serveru iROZHLAS.cz PR manažerka společnosti RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová. 

>

Rozhořčení z komunikace

Oba cestující sice dostali své peníze ve formě kreditu v aplikaci zpět, komunikace s dopravcem je ale zklamala.  Problém totiž okamžitě po příjezdu nahlásili jak písemně, tak prostřednictvím informační linky.

„Poté, co nepřišla žádná odpověď a ani na sociálních sítích jsem nezaznamenal, že by na toto RegioJet upozornil, jsem opět na linku zavolal 6. května. Zde mi bylo pouze řečeno, že reklamace byla odeslána a je součástí standardní zákonné třicetidenní lhůty, kterou má přepravce na vyjádření,“ vysvětluje Vojtěch B. pro iROZHLAS.cz

Likvidace nepříjemného parazita je poměrně náročná a rozhodně je potřeba ji provést na odborné úrovni. „Ve vlacích provádíme pravidelnou dezinfekci a dezinsekci. Pokud je výskyt nahlášen, přijímáme okamžitá opatření, vůz je odstaven a je provedena dezinfekce a dezinsekce mimo plánovaný harmonogram,“ říká k tomu Janoušek Kostřicová.

>

Varování odborníků

Výskyt štěnic nepatří v ČR mezi povinně hlášené události, dezinfekční firmy nicméně loni na podzim hlásily 15% nárůst poptávky po hubení těchto parazitů. Na zvýšenou obezřetnost při cestách či o dovolených apeluje také Státní zdravotní ústav.

„I když jste za celý pobyt nezaznamenali přítomnost štěnic a ani na kůži jste neobjevili reakce na pobodání hmyzem, i přesto se štěnice mohly dostat do vašeho zavazadla. Prevence je proto důležitá i po návratu. Pokud si totiž domů přinesete byť jen jednu oplozenou samici, může dojít k založení nové populace,“ vysvětlují odborníci.

>

2024-05-08T13:24:51Z dg43tfdfdgfd