NEBEZPEčNá KLíšťATA číHAJí NA SVé HOSTITELE VYSOKO V KORUNáCH STROMů: MýTUS, KTERý SI SAMI PřIžIVUJEME

 

Klíště už navštívilo snad každého z nás. Tento roztoč je velmi nebezpečný, neboť se jedná o přenašeče infekčních chorob. Záměrně se proto vyhýbáme vysoké trávě. Mnozí z nás však panikaří i pod vzrostlými stromy. Je taková panika nutná?

Pozor! Klíště!

Kdo by si myslel, že klíšťata se vyskytují pouze na území České republiky, nebo Evropy, je na omylu. Klíšťata se částečně vyskytují také v oblastech Severní Afriky a na Blízkém východě.

Klíšťovou encefalitidou se nemusíte nakazit jen od klíštěte: Nebezpečí číhá i v kravském mléce

Kde žijí?

Klíšťata žijí venku ve vlhkém a teplém prostředí. Milují bujnou a vzrostlou vegetaci, takže se s nimi můžeme setkat zejména ve vysoké trávě a hojně zalesněných, nebo travnatých prostorách. Obecně platí, že klíšťata mají tendenci žít v blízkosti svých hostitelů mezi které patří převážně psi, kočky, ale také lidé. Jejich aktivita závisí na teplotě, vlhkosti a povětrnostních podmínkách. Horký a suchý vzduch jim nesvědčí, proto se chystají na lov ráno a večer.

Klíště u nás doma

Klíště můžeme také zřídkakdy objevit i přímo u nás doma. Není to však tak, že by k nám prostě klíště přišlo. Přichází k nám převážně na našich domácích mazlíčcích, nebo na našem oblečení. Stačí si pouze sednout do vysoké trávy a klíště už cestuje s námi.

Rychlost klíšťat

To, že klíšťata běhají, nebo dokonce létají, je pouze mýtus. Klíšťata se pohybují velmi pomalu. Přesně nelze určit, jakou rychlostí se klíšťata pohybují. Závisí to na mnoha faktorech (druh klíštěte, teplota a vlhkost prostředí). Dospělá klíšťata se pohybují velmi pomalu, protože jejich jediným cílem je najít nejvhodnějšího hostitele. Mladší klíšťata mohou být o něco aktivnější.

Klíšťata a stromy

Ne! Klíšťata nelétají, ani neskáčou na své hostitele z korun stromů. Jedná se pouze o mýtus, který si sami přiživujeme nejrůznějšími scénáři. Klíště skutečně nesedí na stromě a nečeká, až půjdeme kolem, aby nám mohlo skočit za krk. Jak to tedy je?

Klíšťata téměř nevidí

Jedním z hlavních vysvětlení, proč klíšťata neskáčou ze stromů je, že téměř nevidí. Jediné, co jejich oči rozeznají, je světlo a tma. Klíšťata tedy nemohou skákat z výšky na své hostitele, protože by je neviděla. 

Lezou jen do nepatrné výšky

Klíšťata lezou, to je pravda. Lezou však na špičky trávy, nebo třeba na nižší keře. Odborníci tvrdí, že pokud by chtěla, na strom by sice vylezla, ale jednak by svého hostitele neviděla a s největší pravděpodobností ani necítila.

Neskáčou, ani nelétají

Jak již bylo zmíněno. Klíšťata neumí skákat, ani létat. Jejich nohy nebyly stvořeny ke skoku, nýbrž k tomu, aby se účinně uchytila na svém hostiteli. Nohy mají opatřeny malými háčky, které jim umožňují zachytit se na svém hostiteli bez toho, aby z něj spadla.

Další články

2024-07-16T05:27:15Z dg43tfdfdgfd