NA PUTINOVU INAUGURACI PřIJEL ZáSTUPCE SLOVENSKA I STEVEN SEAGAL. S VRAHEM SE NA TRIBUNU NECHODí, ZUří NěMCOVá

Na úterní inauguraci začal ruský prezident Vladimir Putin už svůj pátý mandát v čele země. Na slavnostní akt poslaly své zástupce například Slovensko nebo Francie. Naopak slavnost v Rusku kvůli agresivní politice této země a její invazi na Ukrajinu bojkotovalo Česko, Velká Británie či Estonsko. V Moskvě se objevil mimo jiné také herec Steven Seagal. Účast zahraničních diplomatů ostře odsoudila česká senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Vladimir Putin se při dnešní inauguraci ujal svého v pořadí již pátého mandátu v čele Ruska. Inaugurace však proběhla v době války na Ukrajině, kterou právě Putin rozpoutal před dvěma roky, a po volbách, jejichž průběh západní země označují za neregulérní.

Přesto se na inauguraci vypravili i zástupci některých zemí EU. Dorazili například zástupci Slovenska a Francie. Tu podle serveru iDnes.cz zastupoval rovnou velvyslanec. Naopak Česko se ceremonie nezúčastnilo.

Putin se drží téměř čtvrt století u moci. Vláda vykoupená krví, nahrabaný luxus za miliardy i žhavá gymnastka v posteli

"Nemyslím si, že naše současné vztahy odpovídají tomu, aby se náš současný chargé d'affaires (Jan) Ondřejka takové ceremonie účastnil," řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na TV Nova. Inauguraci ignorovala také Velká Británie, Německo nebo Estonsko.

Na show dorazil Steven Seagal

Mezi hosty se naopak objevil hollywoodský herec a příznivec Putina Steven Seagal nebo šéf Nočních vlků Alexander Zaldostanov známý pod přezdívkou Chirurg, jak informoval Blesk.

Inauguraci rovněž nevynechali členové ruské vlády, poslanci, soudci, příslušníci ústřední volební komise a další význačné osobnosti ruské vědy a kultury nebo slavní sportovci.

Účast na Putinově inauguraci kritizovala senátorka Miroslava Němcová. "17.3.2023 vydal soud v Haagu zatykač na Putina. 8.5.2024 se chystá řada reprezentantů demokratických zemí přijet na inaugurační loutkotyátr tohoto válečného zločince. To je úplně tragické a je jedno, jestli tam nebudou v nejvyšším zastoupení. S vrahem se na tribunu nechodí," napsala na sociální síti X.

Související články

2024-05-07T14:15:11Z dg43tfdfdgfd