NA PRAžSKéM MAJáLESU ZASAHOVALA POLICIE: LIDé SE BOUřILI KVůLI ZáLOHáM NA KELíMKY

Na sobotním Majálesu v pražských Letňanech došlo k nepříjemnému incidentu, když po skončení jednodenního festivalu chtěli návštěvníci vrátit zálohu za vypůjčené kelímky. Pořadatelům došla hotovost a naštvaný dav musela následně rozehnat policie. 

Letošní Pražský Majáles skončil z pořádným dramatem. Po skončení festivalu se všichni návštěvníci rozhodli u vchodu vrátit své kelímky, za které byla záloha 70 korun, u vratného stánku. Pořadatelům bohužel nezbylo dostatek hotovosti na vrácení.

Návštěvníci ve frontě začali projevovat nervozitu a situace eskalovala, když někteří z jedinců začali na pořadatele házet různé předměty a agresivnější skupina dokonce začala demolovat stan. Na adresu pořadatelů také padala ostrá slova, když je lidé označili za "zloděje". Na celý konflikt upozornil Jan Havel na sociálních sítích.

Celý konflikt musela nakonec vyřešit Policie ČR, která měla připravené koně i těžkooděnce. 

Michal Šamánek z Sherwood Digital, která festival organizuje, se k celé věci vyjádřil pro server Novinky.cz. 

„V tuto chvíli hledáme příčinu toho, proč vůbec došla, festival měl dvakrát větší rezervu, než by vůbec mělo být potřeba - je možné, že někdo něco zcizil nebo někde ‚zapomněl‘ - toto vyšetřujeme,“ sdělil Šamánek. „Na vrácení zálohy za kelímek čekalo cca 500 lidí, z nich ale bylo nemálo těch, kteří na festivalu sbírají kelímky ostatním a poté si jdou s kopečkem 10-20 kelímků pro tzv. vydělané peníze. Tito rozpoutali agresivní útok jak na stánek, tak na personál, a protože situace byla vážná, musela proti těmto agresorům zasáhnout Policie ČR. Festivalu zabere cca 20 minut dodat na takový stánek další hotovost, útok ale přišel takřka okamžitě,“ pokračoval Šamánek. 

„Vzniklé situace je nám vůči slušným návštěvníkům, které to mohlo také částečně zasáhnout, líto, a pokud se nám podaří identifikovat tyto případy, budou jim samozřejmě zálohy vráceny,“ dodal Šamánek.

K samotné situaci se vyjádřil také samotný Majáles.  „Cca 20 min po ukončení akce (23:44) došla na hlavním výkupovém stánku hotovost. V tuto chvíli tento samotný fakt vyšetřujeme, protože hotovost byla připravena na 2.2x vyšší zátěž, než by napovídal nejsmělejší odhad z dat loňských ročníků (samozřejmě při započítání vyšší návštěvy, počasí a cen). Nicméně - hotovost v tu chvíli opravdu došla a produkci by v tu chvíli zabralo cca 20-30 minut na doplnění další hotovosti. Někteří agresivní jedinci ale začali útočit na tento stan a jeho obsluhu a kromě bezpečnostní služby byla přivolaná na pomoc také Policie ČR, aby pomohla pacifikovat agresivní jedince," sdělili organizátoři Majálesu na Instagramu. 

2024-04-28T21:35:40Z dg43tfdfdgfd