MáME DůKAZY O VAZBáCH TERORISTů NA UKRAJINU, TVRDí RUSOVé. NESMYSL, REAGOVALI AMERIčANé

Ruský vyšetřovací výbor ve čtvrtek uvedl, že získal důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost. Bílý dům však uvedl, že za útok je zodpovědný výhradně Islámský stát. USA opakovaně varovaly Rusko před teroristickou hrozbou, informuje Reuters.

Moskva, která vede na Ukrajině od února 2022 rozsáhlou vojenskou kampaň, už dříve naznačovala, že útočníci byli napojeni na Ukrajinu. K útoku, který si vyžádal nejméně 143 mrtvých, se nicméně opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel.

Podle Bílého domu je však za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Čtvrteční tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za „nesmysl“. Spojené státy opakovaně ruské bezpečnostní služby varovaly před teroristickou hrozbou a koncerty uváděly jako možné cíle, cituje Kirbyho agentura Reuters.

Podrobnosti připravujeme.

2024-03-28T15:43:42Z dg43tfdfdgfd