MINISTR BLAžEK PODAL TRESTNí OZNáMENí KVůLI MOžNé KORUPCI. PODEZříVá INSOLVENčNí ODBOR

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli možné korupci na insolvenčním odboru svého úřadu v letech 2015-2016. České televizi to potvrdil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Blažek podal trestní oznámení na doporučení protikorupčního ředitele ministerstva Jiřího Kaprase, který poukázal na protiprávní jednání v rámci zkoušek insolvenčních správců. Insolvenční agendu na ministerstvu tehdy řídil Blažkův již bývalý náměstek Antonín Stanislav (ODS).

Na možnou manipulaci u zkoušek insolvenčních správců jako první poukázal současný ředitel insolvenčního odboru ministerstva Jan Benýšek. Upozorňoval konkrétně na Stanislava, který v té době insolvenční odbor vedl.

ČTĚTE TAKÉ: Koalice krotí Bartoše. S výroky o slovenském režimu to přehnal, zní od vládních politiků

Blažek se svého někdejšího náměstka opakovaně zastával. Pro podání trestního oznámení na neznámého pachatele se ministr rozhodl poté, co mu to doporučil Kapras.

„Považuji za prokázané, že některá z osob podílejících se na organizaci zkoušek insolvenčních správců v inkriminované době poskytla přinejmenším v jednom případě předem a v rozporu se zákonem zadání neveřejné případové studie uchazeči, a to včetně vzorového řešení,“ shrnul Kapras. Sám podle svých slov ale nemohl zjistit, kdo byl přímým pachatelem. To bude nyní zkoumat policie.

Benýšek loni v listopadu podal podnět, který směřoval na jeho nadřízeného Stanislava a situaci na ministerstvu v letech 2015 a 2016. V oznámení varoval před snahou ministerstva ovládnout miliardový byznys s insolvencemi. Ministerstvo označilo tvrzení za absurdní, a to s odůvodněním, že insolvenční řízení jsou v kompetenci příslušných soudů. Vláda následně na Blažkův návrh zrušila Benýškovo místo. Ministr to zdůvodnil úsporami a odmítl, že by šlo o mstu.

Kvůli zrušení svého místa se Benýšek obrátil i na soud, kde se svou žalobou neuspěl. Od března se ale do funkce šéfa insolvenčního odboru vrátil poté, co zvítězil ve výběrovém řízení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pokračování korupční kauzy: Náměstek primátora Liberce rezignoval na své funkce

2024-04-17T10:15:01Z dg43tfdfdgfd