MEZI čESKýMI DěTMI VE šKOLáCH řáDí PáTá NEMOC. RIZIKOVá JE I PRO TěHOTNé žENY

Zatímco o riziku chřipkových epidemií na podzim všichni rodiče moc dobře vědí, pátá nemoc je pro mnohé zcela neznámé infekční onemocnění. Což je chyba, neboť právě nyní, na jaře, pro její šíření nastávají ideální podmínky. A jak potvrzují lékaři, letos je případů nebezpečně mnoho. Virus přitom neohrožuje jen děti, ale může být vážným rizikem i pro těhotné ženy.

Nejen v Česku, ale i na Slovensku aktuálně školy a lékaři zaznamenávají rapidní nárůst případů takzvané páté nemoci. Jde o infekční onemocnění způsobené virem, podobně jako v případě chřipky. Mezi běžné příznaky patří zvýšená teplota nebo bolest krku, což někdy způsobuje, že ji rodiče zaměňují za jiné, běžné nemoci.

Zcela typický je však pro ni výskyt červené, svědivé vyrážky v oblasti obličeje, která nakaženého rovněž hřeje. Parvovirus B19, který pátou nemoc vyvolává, následně způsobí její rozšíření i na další části těla. V letošním roce se prozatím pátá nemoc šíří mnohem více než je zvykem. Například na sousedním Slovensku už proto řada škol vyzvala rodiče, aby všechny děti s příznaky podobnými chřipce raději zůstaly doma.

„Registrujeme to už asi třetí týden. Domů posíláme každý den zhruba pět dětí,“ popsala pro TVnoviny.sk řádění páté nemoci ředitelka základní školy ze slovenské Nitry Slavomíra Palková. Vyšší počet pacientů, než v předchozích letech, už však registrují i čeští dětští lékaři. Virus se šíří především v dětských kolektivech a rychlosti napomáhá fakt, že nakažený se stává infekčním ještě před tím, než se u něj objeví vyrážka.

„Letos pozorujeme výrazný výskyt tohoto onemocnění,“ potvrdila stejnému médiu slovenská pediatrička Kristína Visolajská. A stejně situaci zhodnotila i její česká kolegyně. „Případů je opravdu hodně. Trvá to přibližně již měsíc,“ popsala doktorka Kateřina Bednaříková pro Hospodářské noviny. Pátá nemoc zpravidla zaznamenává nárůst případů na jaře a na podzim.

U malých dětí není potřeba nijak panikařit. Po úvodních teplotách a bolestech v krku přichází osypání již zmíněnou vyrážkou. Ta se postupně rozšíří na různé části těla, avšak zhruba během týdne začne postupně sama mizet. Důležité tedy hlavně je, aby dítě v prvních dnech, kdy se u něj začnou projevovat příznaky, zůstalo doma a nemohlo tak virus dál šířit mezi své vrstevníky.

ČTĚTE TAKÉ: Za šíření černého kašle může vyvanutí imunity, říká expertka. Těhotným doporučila přeočkování

Pátá nemoc může ublížit těhotným ženám. Parvovirus B19 je totiž schopen se při napadení organismu nastávající maminky soustředit na plod a vážně jej poškodit. V Česku dle Hospodářských novin každoročně dochází k několika podobným případům. U zhruba čtvrtiny nakažených těhotných žen virus pronikne skrz placentu na plod a vyvolá u něj infekci.

„Ta je nejnebezpečnější mezi 10. a 20. týdnem těhotenství, kdy virus B19 způsobí dočasnou zástavu tvorby červených krvinek,“ popsal hlavní riziko páté nemoci pro těhotné ženy perinatolog Marian Kacerovský. V důsledku toho dojde u vyvíjejícího se plodu k chudokrevnosti a následně může vyvolat selhání srdíčka a hromadění tekutin v tělních dutinách.

„Infekce plodu může spontánně odeznít, může však rovněž vést až k úmrtí plodu v dutině děložní,“ popsal Kacerovský nejhorší možný důsledek nákazy pátou nemocí. Pokud však budoucí maminka tuto chorobu již prodělala v dětství, obávat se nemusí, její organismus má totiž vůči infekci imunitu a dokáže před ní tedy ochránit i plod.

V České republice stoupá rovněž počet případů černého kašle či tuberkulózy:

Zdroje: TVnoviny.sk, Hospodářské noviny

2024-03-28T07:27:04Z dg43tfdfdgfd