MANéVRY KOLEM NáVšTěVY číNSKéHO PREZIDENTA. CEREMONII NARUšILA KACHNí RODINKA

Čínský prezident Si Ťin-pching pokračuje ve své cestě po Evropě. Z Francie se přesunul do Srbska, kde ho přivítal jeho protějšek Aleksandar Vučić, ale také kachní rodinka na červeném koberci.

Srbský prezident Vučić a další činitelé přivítali Sia po přistání na bělehradském letišti. Ulice hlavního města jsou vyzdobeny čínskými vlajkami a transparenty. Na bezpečnost čínského prezidenta a jeho 400členného doprovodu dohlížejí tisíce policistů. 

Vedle toho čekala na prezidenta i zatoulaná kachní rodinka. Ta se promenádovala na červeném koberci, bohužel zde ale nevydržela dlouho a pořadatelé ji vyhnala do ústraní. Následně koberec radši i zametli. 

Tématem rozhovorů během Siovy dvoudenní návštěvy mají být především očekávané další čínské investice v balkánské zemi. Podle srbské státní televize a rozhlasu RTS má být podepsáno více než 30 bilaterálních dohod.

Zásah raketami vypálenými americkým letounem utrpěla čínská ambasáda v Bělehradě 7. května 1999. Zemřeli tři čínští novináři a dalších 20 osob utrpělo zranění. Tehdejší prezident Spojených států Bill Clinton se za tragický omyl Pekingu omluvil.

„Čínský národ si váží míru, ale nikdy nedovolí, aby se historická tragédie opakovala,“ uvedl Si Ťin-pching v autorském textu, který dnes zveřejnil deník Politika. Uvítal také „nezlomné přátelství“ mezi Čínou a Srbskem, které je podle něj „nasáklé společně prolitou krví“.

>

S odkazem na nezávislost Kosova i tlak Západu na normalizaci vztahů Bělehradu s Prištinou dále uvedl, že Čína „podporuje snahy Srbska o zachování národní svrchovanosti a územní celistvosti“ a odmítá „vměšování kterékoliv mocnosti do srbských vnitřních věcí“.

Srbsko je spolu s Maďarskem, které je Siovou další zastávkou, nejbližším evropským podporovatelem čínské iniciativy nová Hedvábná stezka. Čína provozuje doly a továrny na řadě míst Srbska a zemi půjčila miliardy dolarů na rozvoj infrastruktury. Při své předchozí návštěvě Srbska v roce 2016 uzavřeli Si s Vučičem dohodu o strategické spolupráci obou zemí, připomněla agentura Reuters.

2024-05-08T09:54:43Z dg43tfdfdgfd