LéčIL HO PSYCHIATR. PřESTO DOSTAL STřELEC Z FF ZBROJNí PRůKAZ, TVRDí ZDROJ. CO říKAL VE šKOLE?

Střelec z Filozofické fakulty se léčil s psychickými problémy a o svých obtížích mluvil ve škole. Přesto získal zbrojní průkaz. Nová zjištění přinesl web Lidovky.cz. V Česku je aktuálně k pořízení zbrojního průkazu nutný pouze souhlas praktického lékaře, který si může v případě pochybností vyžádat stanovisko psychiatra. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) slibuje zpřísnění podmínek v novele zákona, kterou v únoru schválila Sněmovna.

Informaci o tom, že se měl mladík, který 21. prosince vzal život čtrnácti nevinným obětem a následně spáchal sebevraždu, potýkat s psychickými problémy ještě před osudným dnem, potvrdily webu Lidovky.cz dva nezávislé zdroje blízké vyšetřování pod podmínkou anonymity. Mladík měl dokonce docházet k odborníkovi, který mu údajně předepsal léky.

ČTĚTE TAKÉ: Na fakultě přišla o dceru, chce setkání s matkou střelce. Policii nevěřím, říká truchlící žena

„Léčil se u psychiatra. Bral prášky. Bylo to před tím, než si pořídil zbrojní průkaz,“ sdělil webu jeden ze zdrojů. O mladíkových problémech měli vědět i lidé z jeho okolí. „Například se nechal slyšet, že stejně jednou svého otce zabije. Vědělo se o jeho problémech,“ pokračoval zdroj.

Popisoval, že se hroutí

Že se střelec necítí úplně v pořádku, měl zmiňovat i na samotné fakultě, kde do osudného dne platil coby student historie za premianta. Hovořil o tom například exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). „Studenti mi líčili, jak jim popisoval, že se hroutí ze zkoušek a podobně. Řekl prý doslova: 'Chodím na terapii a můj psychoterapeut mi řekl, ať si z toho nic nedělám.' Tímto způsobem se od něj dozvěděli, že někam chodí. Detaily k tomu neznali,“ líčil webu.

Sám Zaorálek se 21. prosince nacházel v budově na náměstí Jana Palacha, kde přednášel. Následně byl s ostatními evakuován. Jak pro CNN Prima NEWS podotkl autor článku, redaktor Martin Shabu, prvotní informace o tom, že se mladík neměl cítit psychicky zcela v pořádku, slýchal už od prvních dní po tragické události.

„Snažil jsem se poté získat více informací. A první zásadnější moment přišel při hovoru s exministrem Zaorálkem. Následně se mi podařilo od zdrojů získat informaci, že se měl léčit. Je dost zarážející, že by si nikdo nevšiml, zejména jeho blízcí nebo rodina, že chodí k psychiatrovi. To se mi zdá stále méně uvěřitelné,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Otázkou, kterou si nejen redaktor pokládá, zní, jak mohl člověk, který se měl léčit s psychickými problémy, získat zbrojní průkaz. Ten je možné získat pouze na základě souhlasu praktického lékaře.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Řádění střelce z fakulty mohlo skončit hůř. Měl špatné náboje, vysvětlil policejní instruktor

„Stále je to pro mě záhadou. Nevíme ale detaily, jak a kdo poskytoval informace policii o zdravotní způsobilosti střelce před tím, než mu byl vydán zbrojní průkaz. Když jsem hovořil s praktiky a specialisty, tak je běžnou praxí to, že je zdravotní dokumentace kusá. Praktický lékař většinou nemívá k dispozici vyšetření od jiných lékařů – a do značné míry na něm závisí, jak hlubokou analýzu zdravotního stavu pacienta udělá,“ vysvětloval redakci Shabu.

Příkladem se praktik může podívat do lékového záznamu, kde může třeba vidět, že pacientovi byla předepsána psychofarmaka. „A z toho by mohl zpětně usoudit, že by mohl mít psychické problémy a léčit se u psychiatra. A to i přesto, že ho o tom nevyrozuměl pacient, ani psychiatr. Jak jsem ale pochopil, je to velmi nadstandardní krok ze strany praktiků,“ pokračoval redaktor.

Novela má v budoucnosti pomoci

Dodal, že podle zákona ten, kdo poskytuje zdravotnickou službu (tedy třeba psychiatr), musí praktickému lékaři dát vědět o tom, že léčil jeho pacienta. „To se v praxi ale vůbec neděje. A připouští to i předseda Svazu praktických lékařů Petr Šonka,“ dodal Shabu.

Podle zdrojů blízkých vyšetřování by tato zjištění měla vést k zásadní změně přístupu – aby držiteli zbraní nemohli být duševně nemocní lidé. Nápravu slibuje například ministr vnitra Rakušan: Tragická událost a reakce na ni se podle něj promítne do novely zákona, kterou v únoru schválila Sněmovna. Ta zpřísňuje podmínky pro držitele zbraní.

ČTĚTE TAKÉ: Opilý muž z Nového Města na Moravě pálil do policejních aut. Chtěl se nechat zatknout

„Informace, že je pacient držitelem zbrojního průkazu, se bude zobrazovat jako takzvaný emergentní údaj všem lékařům, včetně psychiatrů. Nebude ji třeba aktivně vyhledávat, ale bude přímo dostupná ve zdravotnické dokumentaci pacienta,“ napsal serveru Lidovky.cz Rakušan. V platnost má však novela vejít až 1. ledna 2026 – více než dva roky po tragické střelbě na fakultě. A podle Shabua se jedná o tak komplikovanou problematiku, že nikdy zcela nepůjde takovým tragédiím předejít.

2024-04-16T13:58:34Z dg43tfdfdgfd