LUBOMíR LIPSKý PřEDčASNě POCHOVAL OBA BRATRY I SYNA. S MANžELKOU SE MILOVALI CELý žIVOT

Zatímco legendární český herec Lubomír Lipský, který zazářil například ve filmech Ať žijí duchové nebo Šest medvědů s Cibulkou, se dožil požehnaného věku, jeho nejbližší takové štěstí neměli. Předčasně pochoval milovaného bratra i syna.

Lubomír Lipský se narodil v Pelhřimově. Měl dva bratry, Oldřicha, který se stal věhlasným režisérem, a Dalibora, jenž byl rovněž umělecky nadaný, ale dospělosti se nedožil. Ten však o život přišel tragicky v pouhých 17 letech, kdy ho při koupání v rybníce zabil blesk.

Přečtěte si: Manželka Zdeňka Svěráka je zároveň jeho první láskou. Jednou jí ve vztahu ublížil

„Velmi často na něj vzpomínám. Měl obrovský herecký talent, mohl toho v životě hodně dokázat. Bohužel mu nebylo přáno,“ svěřil se za života Lubomír Lipský redakci webu Prima Ženy. K herectví se s bratry dostal díky otci, který vlastnil cukrárnu s kavárnou a k tomu vedl místní ochotnický spolek. „V divadle jsme strávili dětství, milovali jsme to,“ prozradil.

Smrt při natáčení

Smutný konec potkal i bratra Lipského Oldřicha, který byl slavným režisérem. Skonal náhle ve věku 62 let, a to při natáčení komedie Velká filmová loupež, do které se mu podařilo obsadit plejádu těch nejlepších herců, již v té době byli k mání. Na práci se velmi těšil, výsledku už se bohužel nedožil. Přímo na place ho postihl infarkt.

Čtěte také: Ladislav Křiváček byl podivín v rolích i ve skutečnosti. Svérázný herec zemřel na infarkt

Lékařům se ho na místě ještě podařilo oživit, při převozu do nemocnice však zemřel. Vzhledem k tomu, že už byla polovina filmu natočena, se rozhodlo, že se snímek i přes smutnou událost dokončí. Režisérskou štafetu po něm převzal Zdeněk Podskalský.

Neštěstí na horách

S životní láskou Věrou, která byla tanečnice, se Lubomír Lipský seznámil ve 23 letech. Po třech letech známosti se vzali a zůstali spolu celý život. Nehádali se a byli si vzájemnou oporou. Měli spolu dvě děti, Taťánu, která se stala překladatelkou, a Lubomíra. Ten pokračoval v jeho šlépějích. Vystudoval FAMU a věnoval se režii. Jeho život ovšem vyhasl předčasně.

Mohlo by vás zajímat: Otevřená zpověď Jany Brejchové. Rozvod s Brodským odstartoval peklo, lidé ji nesnášeli

Konec roku tehdy trávil na horách a den před Silvestrem vpodvečer odešel na procházku, z níž se už nevrátil. Následující den ho našli zmrzlého. Bylo mu pouhých 40 let. Spekulovalo se o tom, že příčnou smrti byl infarkt. Lipskému po něm zůstal vnuk Matěj, na kterého byl velmi pyšný.

Lubomír Lipský se dožil požehnaného věku 92 let. Zemřel v nemocnici, kde ho po prodělaném zápalu plic sužovaly dýchací potíže. Nakonec ho zradilo srdce. Do poslední chvíle však zůstával pozitivní a uchovával si svůj pověstný humor.

Jak slavní vzpomínají na legendárního kolegu Lubomíra Lipského?

2024-04-19T14:42:12Z dg43tfdfdgfd