LANGšáDLOVá SKONčILA, TOP 09 Má NOVéHO KANDIDáTA NA MINISTRA

Zmíněný vládní post je momentálně neobsazený. Dosavadní ministryně Helena Langšádlová skončila ve funkci v neděli, její demisi během minulého týdne přijal prezident Petr Pavel. TOP 09 původně navrhla na ministra Pavla Tuleju, ekonoma, pedagoga a někdejšího rektora Slezské univerzity v Opavě. Tuleja se v pátek nominace vzdal.

"V posledních dnech vyšlo najevo několik mých selhání, kterých jsem si sice nebyl vědom, ale které nechci a nemohu relativizovat. Politická kultura v naší zemi je pro mě nesmírně důležitá a považuji za samozřejmé vyvodit z toho politickou odpovědnost. Žádný ministr nesmí být zatížen pochybnostmi o způsobilosti vykonávat svůj úřad a proto se vzdávám nominace na ministra vědy, výzkumu a inovací vlády České republiky," uvedl ve vyjádření.

Ženíšek je momentálně předsedou sněmovního zahraničního výboru. Poslancem se stal opět po posledních volbách v roce 2021, byl jím už mezi lety 2013 až 2017. V minulosti byl také náměstkem ministra spravedlnosti či zdravotnictví.

Ženíšek studoval Fakultu humanitních studií Západočeské univerzity v Plzni a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Je držitelem doktorského titulu z politologie.

2024-05-07T16:33:05Z dg43tfdfdgfd