LANGER: JUREčKA PřEKVAPIL, BARTOš ODVáDí NEJTRAGIčTěJší VýKON. LIPAVSKý JE EXOT UVNITř PIRáTů

Stále je loajálním členem ODS. Přesto má Ivan Langer k současné vládě premiéra Petra Fialy (ODS) spoustu výhrad. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS mimo jiné hodnotil některé ministry. Zatímco Ivana Bartoše a Víta Rakušana Langer podrobil ostré kritice, Martina Kupku, Mariana Jurečku a Jana Lipavského naopak pochválil. „Jan Lipavský je v dobrém slova smyslu exot uvnitř Jacků Sparrowů, kteří reprezentují Piráty jako takové,“ glosoval někdejší ministr vnitra.

Ze všech členů vlády je Ivan Langer nejvíce spokojen s výkonem svého spolustraníka Martina Kupky. „Funkce ministra dopravy se chopil velmi dobře, ať už jde o koncepční, strategickou či investiční stránku. Je ale dost možné, že plody jeho práce budeme sklízet až v době, kdy už ministrem nebude,“ řekl Langer pro CNN Prima NEWS s tím, že by dal Kupkovi jedničku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V ODS vyprchává instinkt zabijáka. Fiala zaplatí za vládu s Piráty obrovskou daň, říká Langer

Velice dobrou známku by si odnesl také šéf KDU-ČSL a ministr práce Marian Jurečka. „Udělil bych mu známku jedna minus. Na to, že je lidovec, mě opravdu překvapil svojí odvahou. Dosáhl mnohého. Zmínil bych především digitalizaci a důchodovou reformu, kde kousl do kyselého jablka. Nebál se elektronizovat všechny systémy, našel si k tomu schopné lidi a má skvělé IT techniky. Fandím mu,“ zmínil dlouholetý člen ODS.

Pochvalu si vysloužil také pirátský ministr Jan Lipavský, pochopitelně za své aktivity v zahraniční politice. Toto uznání může vypadat poněkud překvapivě, a to vzhledem k často velmi kritickým názorům Langra na Pirátskou stranu.

„Jestli jsem řekl, že mě příjemně překvapil Marian Jurečka, tak mě překvapil i Jan Lipavský. Dal bych mu dvojku. Nechci šťouchat do Pirátů. Myslím ale, že pan ministr Lipavský je v dobrém slova smyslu exot uvnitř těch Jacků Sparrowů, kteří reprezentují Piráty jako takové,“ řekl Langer, který sloužil v obou vládách Mirka Topolánka jako ministr vnitra.

Ostrou kritikou podrobil naopak stranického předsedu Lipavského – Ivana Bartoše. Ten je od roku 2021 ministrem pro místní rozvoj a zároveň je v kabinetu Petra Fialy odpovědný za digitalizaci.

„Pokud bych měl srovnat výkon Mariana Jurečky a Ivana Bartoše, tak první jmenovaný hraje ligu mistrů a ten druhý stěží okresní přebor. Bartoš odvádí jeden z nejtragičtějších výkonů z celé vlády. Má za úkol digitalizovat stavební řízení. Jde o technickou věc, která vám může celou jednu industrii akcelerovat tak, že budete mít více lidí v práci i stavebních zakázek, všechno poběží rychleji a zvýší se příjem do státního rozpočtu. Jenže Ivan Bartoš to nezvládá,“ nebral si servítky Langer.

Spokojen není očividně ani s předsedou STAN Vítem Rakušanem, který – stejně jako kdysi Langer – spravuje resort vnitra. „Je naprosto nepřipravený. Vede ministerstvo vnitra bez jakékoliv vize toho, jak by mělo působit, ať už se bavíme o vnitřní bezpečnosti či o veřejné správě. Za zvládnutí ukrajinské uprchlické krize bych pochválil spíš generálního ředitele HZS Vladimíra Vlčka a policejního prezidenta Martina Ondráška než Víta Rakušana,“ dodal Langer.

Celý rozhovor s exministrem vnitra Ivanem Langrem naleznete pod tímto odkazem. Dlouholetý člen ODS se kromě jiného rozpovídal o tom, jak se jeho strana za uplynulé roky změnila. Podpořil by Miroslava Kalouska v založení nové strany? A co mají podle něj společného hnutí ANO a STAN?

2024-04-16T10:13:13Z dg43tfdfdgfd