KVíZ: TOP 5 HISTORICKýCH PAMáTEK HLAVNíHO MěSTA PRAHY. KDO UDěLá VíC JAK 1 CHYBU, NENí ČECH

Prahu lze právem považovat za historickou perlu Evropy. Od 9. století se stala významným centrem a sídlem Přemyslovců, největší rozkvět však zažila za vlády císaře Rudolfa II.

Pojďme si připomenout několik zajímavostí o 5 nejznámějších a nejnavštěvovanějších pražských památkách. Ve kvízu níže si můžete ověřit, jak dobře tyto stavby znáte.

Nejkrásnější památky a místa v Egyptě

Pražský hrad

Podle Guinnessovy knihy rekordů je Pražský hrad největším starobylým hradním komplexem na světě. Zároveň je také největším dosud obývaným hradem, protože svou rozlohou přes 7 hektarů předčí dokonce anglický Windsor. Od 9. století byl sídlem českých knížat a králů a od roku 1918 je sídlem prezidenta republiky.

Karlův most

Karlův most je nejstarší most vedoucí přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší stojící most na našem území. Starší už je jen kamenný most v Písku. V roce 1342 byl stržen při jarním tání ledů předchozí Juditin most z 12. století, a tak nechal Karel IV. postavit most nový. Název „Karlův most“ se začal používat až v 2. polovině 19. století, předtím byl označovaný pouze jako „kamenný“ nebo „pražský“. 

Katedrála svatého Víta

Katedrála svatého Víta je nejvýznamnější kostel římskokatolické církve u nás. Jeho věž měří bezmála 100 m a je třetí nejvyšší kostelní věží v České republice. Stavba stojí na místě původní rotundy svatého Víta, kterou nechal jako soukromou kapli vystavět svatý Václav okolo roku 930. Od 10. století je sídlem pražských biskupů a později arcibiskupů. V roce 1344 byla zahájena přestavba původní baziliky na katedrálu, hlavním architektem byl Matyáš z Arrasu.

Kvíz: Inuité jsou fascinující národ, který si udržuje své unikátní tradice. Přesvědčte se, kolik toho o nich víte

Vyšehrad

Archeologické vykopávky zde odhalily nejstarší osídlení už z konce 4. tisíciletí př. n. l. Nicméně původní hradiště bylo založeno až ve druhé polovině 10. století. V 11. století zde sídlil první český král Vratislav I., který zde založil vyšehradskou kapitolu. V roce 1420 byl Vyšehrad vypálen Husity a v polovině 17. století přestavěn na barokní pevnost. 

Staroměstské náměstí

Už v 11. století zde bylo tržiště s pravidelnými trhy. Po jeho obvodu stojí významné historické stavby jako Staroměstská radnice s Orlojem, Týnský chrám, husitský kostel svatého Mikuláše a další. Konaly se tu mnohé zásadní události našich dějin, jako například poprava 27 českých pánů v roce 1621.

Jak jste na tom se znalostmi o pražských památkách vy? Ověřte si to v našem kvízu.

>> CHCI SPUSTIT KVÍZ <<

Související články

2024-07-04T19:32:30Z dg43tfdfdgfd