KRYM JE PUTINOVA ACHILLOVA PATA. MáME PLáN, JAK NA NěJ, říKá UKRAJINSKý PLUKOVNíK

Ukrajinská armáda před ruskou ofenzivou buduje sofistikovaný systém opevnění, který má tři linie, popisuje Vladislav Selezněv.

Máte nějaké potvrzené informace o tom, že Rusové připravují další vojáky do války a že na léto chystají nějakou ofenzivu?

Na základě informací naší vojenské rozvědky víme, že Rusko má plán vyslat do bojů dalších 400 tisíc vojáků, měsíčně přijímá třicet tisíc nových lidí. Skoro půl milionu nováčku ale není možné nasadit během dvou nebo tří měsíců, zabere to spíš půl roku a více. Rusové je také potřebují vyzbrojit, poskytnout jim techniku. Je jasné, že okupanti nyní mají iniciativu a že se pokusí dříve či později prolomit naše linie. Důležité je opírat se o zprávy, které říkají lidé z ukrajinské armády, ne o pochybné účty na sociálních sítích, kde se šíří mnoho nesmyslů, polopravd a zkreslení.

Existuje hrozba, že by nepřítel mohl někde bezprostředně linie prorazit? V pátek o tom například psala agentura Bloomberg…

Rusové jsou nyní schopní taktického postupu řekněme o stovky metrů, možná pár kilometrů. Ztratili jsme Avdijivku i Marjinku a dynamika se pro nás nevyvíjí dobře, ale i nepřítel přišel o opravdu mnoho lidí a techniky. O desítky kilometrů Rusové nejsou schopni postoupit. Usilovně pracujeme podél celé fronty na budování obranných zákopů a zátaras. Obrana sestává ze tří linií a přes to se bude nepříteli těžko dostávat.

Na Ukrajině se objevují hlasy, že se Rusové možná pokusí zaútočit po zemi na Charkov. Další ale namítají, že to je spíš psychologický nátlak na obyvatele, aby odešli…

Je to psychologický nátlak, Rusové se snaží šířit strach a paniku. Nemají takovou sílu, aby obsadili velká města jako Charkov.

Ukrajinský parlament nedávno schválil nový zákon o mobilizaci, který snižuje vojenskou povinnost z 27 na 25 let a usnadňuje nábory nových vojáků. Pomůže to?

Zákon začne platit, až ho podepíše prezident Volodymyr Zelenskyj. Především se schválením Ukrajina přizpůsobuje tomu, že válka bude ještě dlouhá a totální. Adaptovali jsme se na tento fakt. Dospěli jsme jasně k přesvědčení, že potřebujeme rozložit síly a tíhu bojů mezi více lidí. Tak, abychom vydrželi a aby to bylo spravedlivé.

Důležité je mobilizaci zvládnout informačně. Jasně vysvětlit, k čemu bude, jak bude probíhat, jakou budou mít mobilizovaní vojáci výstroj a jaké budou jejich úkoly. Jakou techniku budou mít k dispozici, jak to bude s pojištěním a sociální podporou rodin vojáků. Společnost musí mít jasné informace a plány, aby se nevytvářel prostor pro různé dezinformace a lži.

Ukrajina má v posledních týdnech velký problém s nedostatkem munice. Nakolik bude mít úspěšná česká snaha sehnat statisíce kusů dělostřeleckých granátů vliv na bojišti?

Česká iniciativa je pro nás velmi důležitá. Obzvláště v době, kdy americká vojenská pomoc ve výši 61 miliard dolarů je zatím odložená a nejistá (nový balík pomoci Ukrajině blokují v americkém Kongresu republikánští stoupenci exprezidenta Donalda Trumpa, pozn. red.). Momentálně je situace na frontě taková, že nepřítel má nad námi převahu v dělostřeleckých granátech šest ku jednomu a bez dodávek by to brzy mohlo být deset ku jedné.

Rusové se nyní zaměřují při bombardování na elektrárny. Dochází Ukrajině rakety do protivzdušné obrany?

Ano, je tomu tak. Zničení Trypilské tepelné elektrárny u Kyjeva je důsledkem toho, že naše protivzdušná obrana nemohla ruskou raketu sestřelit (11. dubna Rusové zničili turbínovou část elektrárny, pozn. red). Není to tak, že bychom už neměli žádné střely pro protivzdušnou obranou, ale zásoby už jsou opravdu omezené. Bohužel kapacity zbrojních výrobců rovněž.

Souhlasíte s názorem, že ukrajinská armáda se musí teď především bránit a pomalu, postupně se připravovat na další pokus o ofenzivu, která ale asi nebude letos?

Nyní je hlavním cílem vybudovat silnou obranu a zabránit ofenzivě nepřítele. O tom, kdy a jak můžeme pomýšlet na vlastní protiútok, rozhodne, kolik zbraní a techniky budeme mít k dispozici. Loni jsme viděli, že naše kapacity na průlom ruských obranných linií nestačily. V některých místech jsme posunuli frontu v Záporožské oblasti o nějakých deset až patnáct kilometrů, což ale bylo méně, než jsme si představovali. Nepřítel vybudoval obranu, kterou se teď snažíme na našich pozicích budovat my. Putin a Rusko ale mají Achillovu patu - a tou je Krym. Efektivními raketovými útoky můžeme metodicky likvidovat všechny opěrné body okupační armády.

Video: Vědí přesně, kam udeřit, říká pracovník ukrajinské elektrárny

2024-04-16T08:36:26Z dg43tfdfdgfd