KOTEN: FIALA PO SVěTě SHáNí PENíZE PRO UKRAJINU, Má TO DěLAT PRO ČR. BLáBOLíTE, řEKLA DECROIX

Premiér Petr Fiala (ODS) podle poslance Radka Kotena (SPD) jezdí po celém světě, aby sehnal co nejvíce peněz pro Ukrajinu. „Pokud by se stejně snažil v případě českých občanů, ocenili by to více,“ pronesl zákonodárce v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Eva Decroix, místopředsedkyně ODS, jeho slova označila za „blábolení“ a zdůraznila důležitost jednání se spojenci.

Koten v souvislosti s pondělní schůzkou Fialy s americkým prezidentem Joem Bidenem připomněl heslo bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa (Make America Great Again, pozn. red.), které vyzdvihl jako správné.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kampaň Spolu má podle zákulisních informací tři hlavní cíle, mířit bude na Babiše i Nerudovou

„Ve srovnání s těmito Trumpovými národnostními zájmy premiér jezdí po světě a shání peníze pro Ukrajinu. Pokud by se stejně snažil, aby hájil zájmy českých občanů, lidé by to více ocenili,“ pronesl v pořadu 360°.

Proti jeho slovům se ostře ohradila Decroix. „To je naprostý nesmysl. USA hrály vždy roli mírotvůrce. Tvrdit, že premiér při cestě do Bílého domu nehájí české zájmy, znamená, že jste buď vůbec neposlouchal nebo blábolíte,“ kontrovala.

VIDEO: Jak vypadá rozvržení místností v budově Bílého domu?

„Je jasné, že Česko si svou národní bezpečnost samo nezajistí. Jestliže má tedy Fiala dělat něco pro české občany, pak je to jednání se spojenci, kteří jsou schopni ochranu zajistit, a to jak na úrovni Evropské unie, tak NATO,“ zdůraznila poslankyně s tím, že právě Spojené státy financují Severoatlantickou alianci největším dílem.

„Česká republika je důležitým partnerem, abychom zastavili Rusko na Ukrajině,“ uvedl během schůzky s Fialou šéf Bílého domu Joe Biden. Představitelé Česka a USA spolu hovořili o vzájemných vztazích, které český předseda vlády označil za vynikající. Řeč přišla také na zahraniční otázky, jako je ruská invaze na Ukrajinu či situace na Blízkém východě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Shodit cestu Fialy do USA je chyba, tepal komentátor Schmarcz Babiše. Stejně nic nezmění, říká Kulidakis

2024-04-15T21:37:24Z dg43tfdfdgfd