KOLIK BYLO ATENTáTů NA ZELENSKéHO? NIC NOVéHO, ON SáM O RUSKýCH POKUSECH MLUVIL

Válka na Ukrajině trvá přes dva roky, přičemž Rusové stále nedosáhli svých cílů. Jedním z nich je likvidace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Naposledy civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupinu agentů ruské FSB, kteří ho chtěli zabít. Takových pokusů však bylo již více. 

Mezi odhalenými agenty byli i dva zástupci státního bezpečnostního úřadu, který se stará o ochranu nejdůležitějších úřadů. Rusové po nich chtěli, aby mezi členy prezidentovy ochranky našli někoho, kdo by byl ochoten vzít Zelenského jako rukojmí a zavraždit ho.

Zadržení jsou podezřelí z vlastizrady a přípravy teroristického útoku, za což jim hrozí doživotí. "Teroristický čin, který měl být dárkem k Putinově inauguraci, byl ve skutečnosti selháním ruských tajných služeb," poznamenal ředitel SBU Vasyl Maljuk, který zároveň upozornil, že Rusko je silný a zkušený nepřítel, jehož není radno podceňovat. 

Kromě ukrajinského prezidenta měli agenti usilovat o život ředitele SBU Maljuka či šéfa vojenské rozvědky HUR Kyryla Budanova, jehož se údajně chystali zabít před pravoslavnými Velikonocemi. 

Agentura AP upozornila, že ukrajinská tvrzení o ruských pokusech o likvidaci Zelenského nejsou nová. Sám prezident už v prvním roce války v roce 2022 prohlásil, že bylo alespoň deset pokusů o atentát na jeho osobu.  

Například polští žalobci v dubnu uvedli, že došlo k zadržení polského občana, který je podezřelý ze špionáže pro ruskou vojenskou rozvědku v rámci údajného pokusu o zavraždění ukrajinského prezidenta. 

Zelenského pohyb je z bezpečnostních důvodů utajován a jeho návštěvy v rámci Ukrajiny jsou veřejně oznamovány až poté, co proběhnou. Stejná pravidla platí i pro události v Kyjevě, dodala agentura.

2024-05-08T13:42:32Z dg43tfdfdgfd