KOALIčNí POSLANCI I OPOZICE šIJí DO JUREčKY. VYšší ODVODY BEZDěTNýM MOHOU BýT I PROTIúSTAVNí

Vyšší odvody pro bezdětné jsou velmi citlivým tématem pro politiky z opozičních i vládních stran. S nápadem lidovců v pořadu Partie Terezie Tománkové shodně nesouhlasili zástupci obou politických barikád. Karel Haas z vládní ODS dokonce řekl, že podle něj by se mohlo jednat o protiústavní návrh. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka chce předlohu nejprve představit na jednání vlády.

Poslanec ODS Karel Haas uvedl, že pro něj byl návrh lidovců velkým překvapením. „Nijak dopředu to avizováno nebylo. Považuji to ale za legitimní přinášet vlastní témata. Co se týká postoje ODS, tak s velkou pravděpodobností tento návrh podporu nezíská,“ řekl Haas v nedělní Partii.

ČTĚTE DÁLE: Dostálová ostře o schůzce k důchodům: Podraz Hradu. Bartoš mluvil o vykrucování Havlíčka

Podle něj není vhodné daňově diskriminovat občany, kteří děti nechtějí z vlastní vůle, nebo dokonce ty, kteří je mít ze zdravotních důvodů ani nemohou. „Máme pochybnosti týkající se ústavního pořádku. Já jen avizuji, aniž bych znal legislativní nebo technické parametry, že by tam otázka ústavnosti, či neústavnosti mohla být z pohledu proporcionality,“ řekl Haas.

Odmítavý postoj má i další koaliční partner lidovců, tedy hnutí STAN. „Nemyslím si, že bychom měli někoho diskriminovat za to, že nemůže mít děti. Naopak si ale myslím, že bychom mohli hledat daňové výhody pro rodiny,“ řekl poslanec hnutí STAN Ondřej Lochman s tím, že v České republice je nízká porodnost a naopak by se měly rodiny motivovat.

V podobném duchu reagoval i stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka z hnutí ANO. Podle něj tudy cesta rozhodně nevede. „Konečně už víme, kde chce vládní koalice vzít na příjmech do průběžného důchodového systému,“ rýpl si do nápadu Mariana Jurečky poslanec z Babišova hnutí.

Zároveň nápad lidovců srovnal s dřívější politikou předrevoluční KSČ. „Inspirace byla historicky z minulého režimu. Podobně byli trestáni lidé nad 25 let věku,“ dodal Juchelka.

S hlasy nemohou lidovci počítat ani od hnutí SPD, které je taktéž v opozici. Poslankyně Karla Maříková totiž uvedla, že o tom ani nebudou diskutovat. „Nevidím v tom motivační prvek,“ řekla poslankyně SPD.

KDU-ČSL chce o návrhu jednat na vládě

Jurečka představil předlohu ve čtvrtek na konferenci o prosperitě rodin v Praze. Návrh počítá s tím, aby se bezdětným nad 35 let sazba zvedla z nynějších 7,1 procenta na 9,1 procenta z hrubého výdělku. Rodičům tří a více dětí by měla naopak klesnout na 5,1 procenta a rodičům se dvěma dětmi na 6,1 procenta. Bezdětným do 35 let, rodičům s jedním dítětem by zůstaly odvody 7,1 procenta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Celý díl Partie Terezie Tománkové můžete sledovat zde:

V návrhu je také uvedeno, že by se zvýšila daňová sleva podle počtu potomků. Na jedno dítě by se mohla zvednout v jednotlivých variantách ročně o 1 200 až 2 400 korun, u dvou dětí o 3 600 až 7 200 korun a u tří a více dětí o 7 200 až 14 400 korun.

„“

2024-04-28T13:30:51Z dg43tfdfdgfd