KAMENNá SLUNCE V ČESKéM STřEDOHOří. V čEM TKVí JEJICH UNIKáTNOST A PROč OBDOBNé úTVARY NIKDE JINDE NA SVěTě NENAJDETE?

Kamenná slunce v Českém Středohoří. V čem tkví jejich unikátnost a proč obdobné útvary nikde jinde na světě nenajdete? V podmanivé krajině Českého středohoří se nachází unikátní geologický zázrak – okouzlující „kamenná slunce“.

Tyto pozoruhodné útvary, které vznikly při dávných sopečných erupcích, jsou svědectvím mimořádné geologické historie oblasti a nabízejí opravdu unikátní vizuální podívanou, v níž se snoubí umělecké síly přírody se syrovou silou vulkanických sil.

Unikát Českého středohoří

Kamenná slunce se skládají z tmavých kulovitých jader, která mohou dosahovat průměru až 30 centimetrů, přičemž některá z větších sluncí měří v průměru téměř metr. Oblast je poseta přibližně patnácti většími slunci a desítkami menších exemplářů.

Foto: Pixabay

Fenomén kamenných sluncí

Geologové se domnívají, že tyto útvary vznikly před více než 20 miliony let při sopečné erupci, která uvolnila žhavé magma a silou prorazila vápencové usazeniny nad ním. Tato silná exploze vytvořila na zemském povrchu kráterovitou dutinu vyplněnou směsí magmatu a jílovitých hornin z původního podloží. Jak magma pomalu chladlo a tuhlo kolem jílovitých jader, popraskalo v zářivém obrazci připomínajícím sluneční paprsky a dalo vzniknout právě oněm fascinujícím kamenným sluncím.

Za vše podle všeho mohla rozdílná rychlost chladnutí mezi jádrem a okolním materiálem, právě jí vděčíme za vznik charakteristických radiálních trhlin, jimiž jsou tyto přírodní skulptury tak unikátní.

Pokud tedy nevíte, kam se letos podívat, určitě si nenechte kamenná slunce ujít. Je to něco, co nikde jinde na světě neuvidíte, protože se prostě nikdy jinde nevytvořily tak unikátní geologické podmínky, které by jejich vznik umožnily.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/kamenna-slunce-u-vrchu-linhorka-v-ceskem-stredohor,

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kamenn%C3%A1_slunce_(n%C3%A1rodn%C3%AD_p%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_pam%C3%A1tka), http://www.ceskestredohori.cz/mista/kamenna-slunce.htm, https://fajnvylety.cz/objevte-uzasnou-prirodni-zajimavost-v-ceskem-stredohori-kamenna-slunce

Náhledové foto: RD – Rolf-Dresden / Creative Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kamenna_slunce.jpg 

The post Kamenná slunce v Českém Středohoří. V čem tkví jejich unikátnost a proč obdobné útvary nikde jinde na světě nenajdete? first appeared on Svět cestovatele.

2024-04-29T04:12:18Z dg43tfdfdgfd