JUREčKA: U DůCHODOVé REFORMY JE TO ZA MINUTU DVANáCT. JUCHELKA ZMíNIL JEHO NESPLNěNý SLIB

Důchodovou reformu dlouho odkládáme, jsme v situaci za minutu dvanáct, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). S poslancem Alešem Juchelkou (ANO) se shodl, že reforma je potřebná. Opoziční poslanec ale uvedl, že dochází k převracení solidarity a po seniorech se chce, aby byli solidárnější s mladými. Zmínil také slib, který mu Jurečka dal před rokem a dosud jej nesplnil.

Prezident Petr Pavel projedná s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) důchodovou reformu. Debaty se zúčastní také zástupci opozice z hnutí ANO, a to místopředsedkyně Alena Schillerová, místopředseda Sněmovny Karel Havlíček a stínový ministr práce Aleš Juchelka. Ten ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že od schůzky očekává konstruktivní debatu. „Pobavíme se o jednotlivých parametrech. Samozřejmě budu říkat některé své výhrady ohledně určitých parametrů,“ řekl Juchelka. Dodal, že bude chtít také dopadové analýzy a podklady, které vedly ke změnám.

Jurečka ale tvrdí, že podklady jsou již k dispozici. „Důchodová reforma, kterou hnutí ANO dostalo na začátku prosince loňského roku, má více než 600 stran. Je tam popsaný mechanismus všech konkrétních opatření. Všechny podklady poslanci vidí v systému,“ řekl ministr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvůli Hřibovi může Praha přijít o stamiliony, tvrdí Scheinherr. Vadí mu obrat v projektu

Vládní reforma podle Juchelky není reformou, ale jen parametrickými změnami. Jurečkovi chce také připomenout slib, který mu dal před rokem o Velikonocích. „Slíbil, že dostanu kompletní důchodovou reformu v mašličkách a s velikonočními vajíčky, což se v tuhle chvíli nestalo,“ uvedl Juchelka. Na vládní reformě odmítá například pozdější věk odchodu do důchodu, pomalejší růst penzí či omezení odchodů do předčasné penze. Souhlasí ale s tím, že důchodová reforma je potřebná. Na to upozorňuje i Jurečka. „Dlouho to jako republika odkládáme a nyní jsme v situaci za minutu dvanáct,“ řekl Jurečka.

Podotkl, že pokud opozice bude mít vůli ke konstruktivnímu jednání a poctivý úmysl, mohl by kompromis vzejít z některé z dalších schůzek. „Jsme připraveni debatu věcně vést. Budu rád, když hnutí ANO řekne: Máme představu a víme, jak bychom dokázali nastavit důchodový systém my, aby byl dlouhodobě udržitelný. Když to řeknou, jsme schopni hledat dohodu, jak parametry doladit. Zatím nic takového nezaznělo. Věřím, že se to zlepší,“ uvedl ministr.

Podle Juchelky dochází k převracení solidarity, jelikož se po seniorech chce, aby byli solidárnější s mladými. „Na tuto rétoriku nikdy nechci přistoupit. Solidarita by vždy měla být silnější se slabšími. V tuto chvíli převracíme její narativ a říkáme, že chceme seniorům škrtnout důchody, protože chceme, aby byli solidárnější s mladšími. To přece takhle nefunguje, nemůžou být nemocní solidární se zdravými jenom proto, že potřebujeme ušetřit na zdravotním pojištění,“ sdělil Juchelka.

Jurečka však míní, že v podobném duchu o změnách v důchodovém systému mluvila před čtyřmi roky i Alena Schillerová. „Rozdíl je v tom, že tehdy byla ministryně financí a měla daleko větší odpovědnost za tuto zemi než dnes, kdy je v opozici a tváří se, že ty výroky, které tehdy řekla, nikdy nezazněly,“ sdělil Jurečka.

Podle Juchelky to ale nakonec dopadne tak, že se vláda parametry protlačí do Poslanecké sněmovny. „Vláda už několikrát avizovala, že to chce protlačit na sílu. Budeme dávat pozměňovací návrhy a říkat, co je dle nás špatně. Rok a půl jsme ministra prosili, aby dal naši expertku do komise, vůbec jsme nemohli mluvit do toho, jak reforma bude vypadat,“ sdělil poslanec. Pokud se koalice s opozicí dokáže dohodnout, mohla by důchodovou reformu Sněmovna začít projednávat v květnu. „Pokud opozice přinese konkrétní návrhy, u kterých bychom mohli uzavřít kompromis, mohli bychom to promítnout do druhého čtení, které by mohlo probíhat začátkem července,“ řekl Jurečka.

2024-03-28T09:55:25Z dg43tfdfdgfd