JIří ŠTěPNIčKA ZTRáTU MANžELKY NEPřEKONAL. JEHO MATCE HROZIL VE VěZENí TREST SMRTI

Legenda českého herectví a dabingu, Jiří Štěpnička, život rozhodně neměl jednoduchý. V dětství se ocitl v dětském domově, neboť jeho matka, slavná herečka Jiřina Štěpničková, skončila ve vězení. Před dvěma lety přišel o svou milovanou ženu Janu, s kterou prožil v manželství šťastných 57 let.

Když bylo Jiřímu Štěpničkovi pět let, jeho matka, herečka Jiřina Štěpničková, se rozhodla, že společně emigrují pryč ze země, kde panovala hluboká totalita. Skočila však do pasti komunistické tajné policii. Průvodce, který je měl převést přes hranice, byl totiž nastrčeným agentem.

„Maminka mi řekla, že jedeme vlakem za tatínkem do Karlových Varů a že tam dostanu kolo. Ten průvodce byl jedním z vysokých důstojníků StB, což jsme se dozvěděli až mnohem později. Vedl nás dopředu, vždy se porozhlédl, mávnul a skupina šla k němu. Pamatuji si, že končil les a byl tam potok. Najednou se ozvala střelba a pokyn stůjte. Tak jsme zastavili a já najednou zjistil, že máma nikde není. Řval jsem, jako když mě na nože berou. Máma vylezla zpoza nějakého smrčku, kde se na poslední chvíli schovala. Asi jí došlo, že je to neřešitelné,“ vzpomínal Jiří Štěpnička v pořadu Neobyčejné životy.

Herecké kolegyně žádaly trest smrti

Zatímco on putoval do dětského domova, matka stanula před soudem, kde se měla stát odstrašujícím příkladem pro všechny. Umělci z divadel sepisovali petice, v nichž žádali, aby byla tvrdě potrestána. Některé její herecké kolegyně dokonce měly žádat trest smrti. Po dvoudenním procesu byla Jiřina Štěpničková odsouzena k patnácti letům vězení.

Její sestra o dva roky později požádala tehdejšího prezidenta Antonína Zápotockého o udělení prezidentské milosti. Současně s ní se na hlavu státu se stejnou žádostí obrátili také přední čeští umělci. Podepsali ji například Jaroslav Marvan, Bohouš Záhorský, Martin Frič, Jiří Trnka, Ladislav Pešek, Dana Medřická, Zdeněk Štěpánek nebo Eduard Kohout. Další žádost podal o několik let později i Jaroslav Vojta. Herečce byl nakonec trest snížen na deset let. Z pardubické věznice byla propuštěna dva měsíce před prezidentskou amnestií v roce 1960.

Čtěte také: Herec Jiří Štěpnička zázrakem přežil pád pod tramvaj: Málem bylo po mně

S manželkou se znal od školy. Co dělají jejich děti?

Na životní lásku měl ale herec Jiří Štěpnička velké štěstí. Svoji milovanou ženu Janu si bral už po studiích a spokojený vztah jim vydržel celý život. „U nás to bylo zajímavé. Zatímco jiní se napřed milují a pak nenávidí, tak my si nenávist odbyli hned na začátku, a nakonec nás tak sblížila, že jsme se po letech vzali. Poznali jsme se spolu už na škole. Jana byla poctivá studentka, já jsem to učení tak trochu flákal,“ prozradil Jiří Štěpnička redaktorovi webu Prima Ženy.

V manželství se jim narodil syn Jakub, který je lékařem, a dcera Judita, ta je právničkou. Před dvěma lety však manželka Jana zemřela a z Jiřího se stal vdovec. Se smrtí své životní lásky se těžko vyrovnává. „Jana mi chybí na každém kroku. Znali jsme se skoro šedesát let. Nevím, co s tím mám dělat,“ povzdechl si herec, který 16. dubna slaví 77. narozeniny.

Herec Jiří Štěpnička si zahrál v seriálu Modrý kód primáře Bojana:

2024-04-16T13:19:13Z dg43tfdfdgfd