JEšTě HORší ZPRáVA OD FINANčáKU, NEž OBVYKLE

Kyberzločinci se snaží využít období, kdy je potřeba zaplatit daně a rozesílají falešné SMS zprávy a následně i obětem volají. Varuje před nimi Policie ČR: „SMS a telefonáty s informací o přeplatku na daních jsou pouze počáteční legendou, která vás má nalákat na fiktivní portál občana, či jinou platformu. Ministerstvo financí však nikdy SMS zprávy s odkazem nezasílá.“

Aktuálně se u nás šíří nová a extrémně sofistikovaná vlna podvodů, při které se v telefonickém hovoru pachatelé vydávají za Ministerstvo financí a Finanční správu a používají hlasový automat, který vás informuje o přeplatku na dani. Jakmile se vám pachatel, díky vámi uvedeným informacím, dostane do vašeho bankovnictví, tak okamžitě volá. Vydává se za vašeho bankéře. Zná o vás všechny potřebné informace a legenda s napadením účtu je tak velice důvěryhodná.

Dál už je postup podobný jako v mnoha dalších případech a podvodníci se vás snaží zmanipulovat a donutit vás převést peníze na „bezpečný účet“. Pamatujte na to, že pachatelé dokážou napodobit jakékoliv telefonní číslo a to i číslo v SMS zprávě. Policie radí zavěsit a vše raději ověřit přímo v bance. 

Zdroj: Policie ČR

2024-03-24T09:43:44Z dg43tfdfdgfd