JEL POMáHAT NA UKRAJINU, MíSTO TOHO SKONčIL U SOUDU: „DěLY SE VěCI, KTERýM JSEM NEZAMEZIL,“ TVRDí FILIP (27)

Soud se ve středu začal zabývat případem českého dobrovolníka Filipa S. (27), který začátkem ruské invaze na Ukrajinu působil v pluku Karpatská Sič. Obžaloba jej viní jednak z nelegální služby pro ukrajinskou armádu, ale také z rabování v místě válečných operací. Podle obžaloby se měl během svých misí obohatit o několik kusů šperků, stříbrných odlitků, sluneční brýle nebo hodinky. Obžalovaný muž obvinění z rabování odmítá, podle svých slov plnil rozkazy jemu nadřízených vojáků a během svých misí se ničím neobohatil.

Filip S. podle svých slov na Ukrajině strávil 27 dní v prvních měsících války. V pluku Karpatská Sič měl mít na starosti jednotku složenou z několika Čechů a Ukrajinců, do válečné zóny se ale vydal, aniž by získal patřičné povolení.

Rodina jako inspirace

„Největší motivací byla moje rodina, která je z části ukrajinská, a žije tam. Chtěl jsem bojovat za zemi, která je blízká mému srdci. Měl jsem požádat o svolení prezidenta, nicméně prohlášení Petra Fialy a Miloše Zemana ve mně vyvolalo dojem, že je to v pořádku a můžu na Ukrajině bojovat,“ vysvětlil Filip S. soudu.

Kvůli kufrovému kolapsu na letišti budou padat hlavy?! Společnost povolala krizového manažera

Soudu dále vysvětlil, že aktivní boje proti nepříteli měly na starosti výhradně jednotky spadající pod ukrajinskou armádu. Příslušníci Karpatské Siče dle jeho slov převážně tzv. začišťovali osvobozené území. „Hlídali jsme blokposty, měkké cíle jako např. čerpací stanice a několik z nás také provádělo zajišťovací operace. Prohledávali jsme domy, poličku po poličce, abychom se ujistili, že tam není žádné naváděcí zařízení,“ uvedl Filip S. ve své výpovědi.

Nová škola v Roztokách u Prahy? Kampus Cihelna bude mít kapacitu 540 žáků, fungovat by mohl od září 2028

Právě během těchto operací si podle obžaloby z opuštěných domovů odnesl několik drobných cenností, jako byly šperky, zlaté slitky, hodinky a několik dalších předmětů. Filip S. toto obvinění odmítá. U soudu uvedl, že ruská vojska na okupovaných územích běžně sídlila v domech uprchlých civilistů, kde po sobě při útěku často zanechávali předměty jako mobily, tablety nebo mapy, které pro ukrajinskou stranu mohly mít cennou zpravodajskou hodnotu. Z tohoto důvodu bylo jedním z úkolů jeho jednotky tyto předměty shromažďovat.

„Nechával jsem to plynout”

Kromě předmětů se zpravodajskou hodnotou ale údajně dostali za úkol také zajistit všemožné cennosti a peníze, které se v některých domech vyskytovaly. Na dotaz soudu, jestli mu takový postup přijde morálně správný, obžalovaný muž odpověděl: „Pokládal jsem si stejnou otázku, bylo mi řečeno, že kdyby Rusové dobili naše pozice zpátky, je lepší, ať to zůstane nám, než rusům.“

Filip S. dále vysvětlil, že po nějaké době se jeho představy o fungování ve válečné zóně začaly rozcházet s představami velení Karpatské Siče. „Děly se tam věci, kterým jsem nezamezil, nechával jsem to plynout, na to nejsem hrdý. Mám na mysli chování k zajatcům, výslechové metody, nakládání s jejich ostatky. I to braní těch věcí, mně to přišlo jako krádež, ale když mi to vysvětlili, bral jsem to jako nutné zlo,“ řekl soudu. Své výhrady proto prý velení sdělil.

O několik dní později byl pak podle svých slov příslušníky Karpatské Siče obviněn z krádeže, přičemž byl údajně tvrdě zbitý a vydíraný. Filip S. nepřímo naznačil, že mohlo jít o pomstu za jeho výhrady k fungování pluku.

FOTO: Dechberoucí vystoupení sokolských umělců. V O2 areně představili historii Sokola

Předměty, které měl podle příslušníku Karpatské Siče vyrabovat, prý nikdy neviděl, připustil však, že si na památku ponechal kyslíkovou masku ze zničeného letadla a pár stříbrných odlitků, které dle jeho slov neměly žádnou cenu. Na ruce pak nosil prsten, jehož původ vysvětlil tím, že mu byl velením propůjčen pro účely natáčení propagačního videa, pro rekrutaci dalších vojáků. Jaký byl jeho původ dle svých slov nevěděl.

„Výše trestu bude odvislá od toho, jak se bude dokazování vyvíjet. V tomto případě je trestní sazba 8 až 20 let, případně výjimečný trest,“ řekl novinářům ve středu státní zástupce Martin Bílý. Soud bude pokračovat i ve čtvrtek výslechem svědků.

2024-07-03T16:45:18Z dg43tfdfdgfd