JE Z ČíNY, STUDUJE V PRAZE. STUDENT OBJEVIL 5000. KOMETU: ČESKO Mě INSPIRUJE

Čínský student z pražské Univerzity Karlovy Hanjie Tan objevil pětitisící kometu. Jubilejním nálezem pomohl agenturám NASA a ESA při průzkumu vesmíru. Česko považuje za klíčového průkopníka v oblasti pozorování malých mimozemských těles s významnými astronomy. Inspirací mu jsou například Zdeněk Ceplecha a Luboš Kohoutek. Postavení místní vědy o vesmíru ve světě rovněž bylo důvodem, proč se zde rozhodl studovat.

Významný astronomický objev zaznamenal čínský mladík Hanjie Tan, který studuje na Astronomickém ústavu Univerzity Karlovy v Praze. V rámci občansko-vědeckého projektu Sungrazer Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a Evropské vesmírné agentury (ESA) nalezl 5000. kometu. Pro výzkum použil data z kosmické sondy SOHO.

Začátkem května lze na noční obloze spatřit meteorický roj:

„Byl jsem nadšený. Brzy jsem se však uklidnil, abych se dál mohl věnovat hledání dalších komet,“ řekl Deníku mladý astronom pocházející z Kantonu.

Projektu Sungrazer se účastní už třináct let. Inspirací mu bylo úplné zatmění Slunce, které spatřil nad východní Asii. „Od té doby jsem objevil asi 210 komet,“ sdělil. Zhruba třetinu z nich tvoří archivní komety, tedy tělesa, která našel na starých astronomických snímcích.

Snímek zachycující objevenou 5000. kometu:

„Ty jsem objevil pomocí automatického programu využívajícího umělou inteligenci, který jsem sám vytvořil,“ uvedl Tan. Upřesnil, že zatím nejstarší archivní objev pochází ze snímku z roku 1997.

Česko považuje za lídra v oboru

Vášeň pro astronomii se u Tana projevila již v dětství. „V roce 2003 jsem se z dokumentu NASA poprvé dozvěděl o Marsu a roverech. Ve stejném roce pak do vesmíru vstoupil první čínský astronaut. Byly to pro mě neuvěřitelné a poutavé události,“ vzpomněl.

V České republice studuje již třetím rokem. Středoevropskou zemi si vybral, jelikož ji považuje za lídra v oblasti výzkumu malých těles sluneční soustavy. „Před mnoha lety jsem se dozvěděl o významných českých astronomech v oboru, jako byli Zdeněk Ceplecha a Luboš Kohoutek. Jejich úspěchy a solidní vědecké postavení mě přesvědčily, že je Česko správnou volbou pro studium,“ svěřil se Deníku Tan.

NASA i ESA mají plán proti nebezpečným asteroidům:

Důležité pro něj také je, že v Česku může využívat astronomické výhody skrz programy ESA. „V budoucnu bych se mohl ucházet i o pozorování skrz Extrémně velký dalekohled, který se aktuálně staví v Chile,“ řekl.

V současnosti však i na dálku používá dalekohledy umístěné v Číně. „V Evropě je půlnoc, zatímco v Číně svítá. To mi umožňuje získat data pro pozorování ve stejné době,“ vysvětlil.

Na neobvyklé volnočasové aktivitě je podle něj nejvíc vzrušující, když jako první může vidět zjasňující se tělesa v blízkosti Slunce, která předtím putovala tisíce let vesmírem.

Analýza dat

Agentura NASA uvedla, že nalezená kometa je složená z ledu a hornin, obíhá kolem Slunce jen několik let, a je součástí Mardsenovy skupiny, kterou experti spojují s kometou Machholz. Z této skupiny vědci zatím znají pouze 75 komet.

Tan další z nich objevil na základě obrazových astronomických dat, které satelity přenášejí na Zemi ve speciálním formátu. „Stáhnu si je do počítače, provedu kalibrace v rámci analýzy, a pak mohu lovit pohybující se komety,“ přiblížil Deníku svou práci. Dodal, že to je v současnosti běžný způsob hledání vesmírných objektů.

Objev 5000. komety v rámci programu NASA a ESA:

Úspěchy studentů z českých škol

Studenti na českých vysokých školách stojí i za jinými významnými objevy nebo technologickými vychytávkami s potenciálním celosvětovým využitím. Ti z Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze nedávno například představili detektor, který dokáže určit střelbu, pozici útočníka i typ zbraně. Využití najde ve speciálních vojenských, ale i civilních budovách.

Jiný tým studentů z ČVUT loni ukázal konverzačního robota založeného na umělé inteligenci, který bojoval i v soutěžích společnosti Amazon.

Student z Technické univerzity v Liberci zase zkoumá nanovlákenné konstrukce, které dokážou zachytit vlhkost. Tím by mohly pomoci v boji s úbytkem vody.

V minulosti pak další student z ČVUT zaujal ve světě vynálezem bezbateriového glukometru, který fungoval na principu bezdrátového přenosu energie z mobilního telefonu. Další studenti naopak vyvinuli a dodali speciální mlžnou komoru pro Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (CERN).

Čeští velikáni výzkumu komet

Zdeněk Ceplecha byl český astronom, který se věnoval sledování meteorů. Byl prvním na světě, kdo vypočítal dráhu pozorovaného bolidu, na základě čehož vědci později úlomky meteoritu skutečně nalezli. Získal mnoho českých i mezinárodních ocenění. Mezi nejvýznamnější patří cena George P. Merrilla od Americké národní akademie. Na sklonku života obdržel od Akademie věd České republiky nejvyšší vyznamenání De scientia et humanitate optime meritis. Je po něm i pojmenovaná planetka 2198.

Astronom Luboš Kohoutek objevil několik komet, včetně Kohoutkovy komety, a řadu planetek. Nalezl také velké množství planetárních mlhovin a sestavil jejich rozsáhlý katalog, což je nejcitovanější dílo českých astronomů.

2024-04-29T03:29:33Z dg43tfdfdgfd