Trending:


Ministerstvo chce zvýšit počty dětských skupin


Íránský prezident a ministr zahraničí zemřeli při nehodě vrtulníku

Při nedělní nehodě vrtulníku zemřeli prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. Zprávy místních médií potvrdila íránská státní televize. Vrak vrtulníku záchranáři nalezli až brzy ráno a íránská státní televize později uvedla, že na místě nejsou patrné známky života.


Datum íránských předčasných voleb bylo stanoveno na 28. června

Teherán - Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o kandidaturu začne 30. května, rozhodli vedoucí představitelé moci v Teheránu. Dnes o tom informovala íránská státní agentura IRNA. Obyvatelé města Tabríz mohou dnes jako první vzdát hold prezidentu Ebrahímu Raísímu, který zemřel při nehodě vrtulníku, píše AFP.


Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

Drážďany (Německo) - Zásah blesku si dnes vpodvečer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva museli záchranáři oživovat. Čtyři zranění zůstávají v ohrožení života, informovaly agentura DPA a rozhlasová a televizní stanice MDR.


Škorpión Bodá: Varovné Znaky, Na Které Je Třeba Si Dát Pozor

Souhrn Zranění způsobené bodnutím škorpióna. Příznaky Pokud máte nové, závažné nebo trvalé příznaky, obraťte se na poskytovatele zdravotní péče. Mezi příznaky patří: Lokalizované efekty zahrnují: Bolest a teplo v oblasti bodnutí Necitlivost a chvění Otok v oblasti bodnutí Systémové účinky (viděno v případě bodnutí jedovatým škorpiónem) zahrnují: Ob...


Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.


Nacher: V ANO čelíme nadávkám i napadením. Z fňukání jste si udělali program, reagoval Benda

Při volbách do Parlamentu nás voliči vládní koalice napadali a byli vulgární, připomněl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher. Požádal proto předsedu poslaneckého klubu ODS Marka Bendu, aby své voliče vyzval, aby to během kontaktní kampaně při volbách do Evropského parlamentu nedělali. Podle Bendy ale opoziční ANO jen „věčně fňuká“ a udělalo si z toho program.


Svaz: Česko potřebuje zvýšit kapacitu železniční infrastruktury

Praha - Česko potřebuje zvýšit kapacitu důležitých úseků železniční infrastruktury, aby byly až čtyřkolejné. Problémem jsou zejména takzvaná úzká hrdla, tedy úseky frekventovaných tratí, které mají horší průjezdnost. V tiskové zprávě to dnes uvedl Svaz osobních železničních dopravců SVOD Bohemia. Kromě přidání kolejí Česko podle svazu potřebuje také elektrifikovat více úseků tratí a vystavět vysokorychlostní tratě. Pokud zvyšování kapacity tratí...


Zrůdný čin na Kutnohorsku: Štěňata skončila v popelnici, přežít jim pomohla náhradní fenka

Šest jen několikadenních štěňat vyhodil někdo v igelitovém pytli do kontejneru na Kutnohorsku. Naštěstí je našel místní chalupář, který šel vyhodit odpadky. Bohužel ne všechna nakonec přežila.


V Kersku se otevřela chata slavného spisovatele: U Hrabala v obýváku

Nahlédnout do obýváku, garáže či na verandu autora Skřivánků na niti mohou ode dneška lidé v Kersku na Nymbursku. Chata Bohumila Hrabala (1914–1997) se otevírá jako komorní muzeum.


RB OSN zamítla ruský návrh na zákaz jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.


Supercela, pěticentimetrové kroupy a řeky místo ulic. Počasí v Česku se od úterý začne měnit

Pěticentimetrové kroupy na Nymbursku, supercela v blízkosti Litomyšle a voda valící se Ústím nad Orlicí jako divoká řeka. Pro mnohé to byla velká podívaná, přívalové deště a kroupy ale na některých místech zaměstnaly hasiče.


Izrael dává ruce pryč od smrti íránského prezidenta

Izrael se nepodílel na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který spolu s dalšími členy svého doprovodu zahynul při nedělní havárii vrtulníku na severozápadě Íránu. Pro agenturu Reuters to řekli nejmenovaní izraelští představitelé.


S malými rekreačními drony teď můžeme létat i ve městech. Úřad pro civilní letectví vydal novou vyhlášku

Úřad pro civilní letectví vydal nové Opatření obecné povahy (PDF) pro létání s drony v Česku. Samotný prostor, ve kterém se u nás mohou...


ŘSD získalo stavební povolení na kratičký úsek dálnice, o který vedlo letité spory

Ředitelství silnic a dálnic získalo stavební povolení na dostavbu pravého jízdního pruhu dálnice D3 u Tábora. Jde přibližně o 400 metrů dlouhý úsek obchvatu města, kde je kvůli právnímu sporu o pozemky už několik let provoz svedený jen do jednoho směru. Po nabytí právní moci stavebního povolení se může začít stavět, uvedl na síti X ředitel ŘSD Radek Mátl. Předpokládaná délka prací je 40 dní, orientační náklady na stavbu jsou 14,5 milionu korun s...


Ruské okupační úřady chtějí zabavit 13.300 bytů, tvrdí ruský nezávislý list

Doněck (Ukrajina) - Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13.000 bytů a domů, které jsou podle nich bez vlastníka. Jejich skutečnými majiteli jsou ale mnohdy lidé, kteří z domovů museli utéct kvůli válce, kterou Moskva už přes dva roky vede proti Ukrajině. Okupační úřady se tak dostanou k cenným nemovitostem v lukrativních oblastech, píše ruský nezávislý list Novaja gazeta Europe.


Kontaminovaná krev ve Velké Británii zabila tisíce lidí, úřady se skandál snažily ututlat!

Kvůli kontaminované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 infikovalo HIV či žloutenkou přes 30 000 lidí. Každý desátý z nich zemřel a několik vlád i britský zdravotnický systém NHS se skandál snažily ututlat, tvrdí v pondělí zveřejněná vyšetřovací zpráva. Informují o ní server BBC News a deník The Guardian, podle něhož by se odškodné pro oběti a pozůstalé mohlo vyšplhat na deset miliard liber (289 miliard korun). Britský premiér Rishi Sunak v...


Byl mír mezi Ruskem a Ukrajinou na dosah ruky? Experti popsali, co Západ odmítl přijmout

Byl mír na Ukrajině na dosah ruky? To tvrdil Vladimir Putin, když mával údajnou dohodou o ukončení bojů na jednání s lídry afrických států v červenci 2023. A byl to britský premiér Boris Johnson, kdo dohodu po svém náhlém příletu do Kyjeva torpédoval? Byli tehdy - zhruba šest týdnů od začátku války - ukrajinští a ruští vyjednavači v Istanbulu opravdu na cestě k ukončení bojů? O tom debatovali Daniel Kaiser z týdeníku Echo a náměstek ministra...


Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho

Zakladatel serveru WikiLeaks, Julian Assange, se může odvolat proti vydání do Spojených států, rozhodl v pondělí Vrchní soud v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters.


Na letišti v Milovicích havarovalo malé letadlo, lehce se zranili dva lidé

Milovice (Nymbursko) - Na letišti v Milovicích na Nymbursku dnes havarovalo malé letadlo se dvěma lidmi na palubě, utrpěli lehká zranění. Záchranáři oba po ošetření přepravili do nymburské nemocnice, ČTK to zjistila od středočeských mluvčí hasičů a záchranné služby.


Nejkontroverznější momenty Nobelovy ceny

O Nobelově ceně se od jejího vzniku vedou bouřlivé debaty, od napomáhání ve válce až po slavné přehlížení. Zde jsou některé z nejdivočejších kontroverzí, které nejvýznamnější světovou cenu otřásly. Klikněte na.


Černý kašel v Česku: Další úmrtí seniora! Ústav se vyjádřil k situaci

V Česku během uplynulého týdne přibylo 1383 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Letos už je evidováno téměř 15 tisíc případů onemocnění. V uplynulých dnech bylo nahlášeno také další úmrtí nakaženého seniora.


Koncert proti sloučení filharmonie s divadlem v Olomouci podpořilo na 2500 lidí

Olomouc - Protestním koncertem za podpory hudebních stálic a zhruba 2500 diváků se dnes olomoučtí filharmonici vymezili proti plánům města sloučit Moravskou filharmonii (MFO) s Moravským divadlem pod hlavičku jedné organizace. V areálu letního kina se jich zastali hudebníci jako Janek Ledecký, Dagmar Pecková či Jiří Pavlica. Koncertem vyvrcholila kampaň odborářů, kteří dlouhodobě poukazují na podle nich negativní důsledky této integrace....


Festival v Cannes je v polovině, čestnou Zlatou palmu převzalo studio Ghibli

Cannes (Francie) - Filmový festival v Cannes je ve své polovině, dnes se promítal i film o americkém exprezidentu Donaldu Trumpovi. Čestnou Zlatou palmu za přínos kinematografii a poetičnost tvorby si odnesli představitelé japonského animačního studia Ghibli. Cena pro studio je výjimečná, dosud ji v Cannes vždy dostaly jen fyzické osoby, píše agentura AFP.


Dělníci začali bourat výpravní budovu královopolského nádraží v Brně

Brno - Dělníci s bouracími stroji dnes začali odstraňovat budovy královopolského nádraží v Brně. Sloužily železničářům přes 70 let. Místo staré výpravní budovy se začne na přelomu června a července stavět nová, která začne cestujícím sloužit od prosince příštího roku, řekl novinářům správce stavby Martin Hofírek ze Správy železnic.


Netanjahu k ICC: Absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.


Letokruhy prozradily, že loňské léto na severní polokouli bylo nejteplejší za posledních 2000 let

Loňské léto bylo mimořádně teplé. Červen, červenec a srpen byly nejteplejšími měsíci v historii měření a všechny následující měsíce překonaly v průměrné...


Manažeři Mostecké uhelné čekají rok na písemné odůvodnění rozsudku

Praha - Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonio Koláček a Oldřich Klimecký čekají už téměř rok na písemné odůvodnění nepravomocného rozsudku, který je potrestal vězením a propadnutím několika set milionů korun. Koláček dnes upozornil na to, že pražský městský soud lhůtu k vypracování verdiktu nově prodloužil do konce letošního října. Vyjádření soudu ČTK shání.


Tablety a mobily si vybírají na zraku dětí svou daň. Experti popsali varovné signály i prevenci

Za posledních deset let přibylo 30 procent dětí s krátkozrakostí. Mezi hlavní viníky toho, že děti špatně vidí na dálku, patří dlouhé sledování obrazovek – televizí, tabletů i mobilních telefonů. Experti oslovení CNN Prima NEWS proto radí nepodceňovat preventivní prohlídky. Nejlepší prevencí krátkozrakosti u dětí je podle odborníků pobyt venku na přirozeném denním světle.


Cyklopruh a cyklokoridor nejsou to samé. Cyklistům mnohdy uhýbáte zbytečně, respektovat by měli oni vás

Cyklopruh a cyklokoridor nejsou to samé. Cyklistům mnohdy uhýbáte zbytečně, respektovat by měli oni vás . Orientace v městských ulicích může být náročná, zejména když se různé typy jízdních pruhů a koridorů kříží a překrývají.


Zelenskyj: Rozhodnutí Západu o vojenské pomoci Ukrajině jsou příliš pomalá

Kyjev - Západním spojencům trvá příliš dlouho činit klíčová rozhodnutí o vojenské podpoře Ukrajiny, řekl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s agenturou Reuters, podle níž na něm byla vidět frustrace. Zahraniční partnery se ukrajinská hlava státu podle svých slov snaží přesvědčit, aby se příměji zapojili do bojů s Ruskem tím, že pomohou zachycovat ruské rakety nad Ukrajinou a umožní Kyjevu použít západní zbraně proti...


Sněmovna rozhodne o podobě tzv. milostivého léta u dluhů na zdravotních odvodech

Praha - Sněmovna dnes rozhodne o podobě takzvaného milostivého léta u dluhů na zdravotním pojištění. Návrh zákona vrátil poslancům s úpravami Senát. Na programu by měly být také předlohy ve druhém čtení, v němž mohou poslanci předkládat pozměňovací návrhy. V úvodu schůze, která začne odpoledne, se ale obdobně jako v minulosti očekává i delší debata o jejím programu.


Rozčtvrtím tě a předhodím prasatům. Pražský policista přišel o práci kvůli domácímu násilí

Elitní pražský policista, kterého soudy potrestaly za domácí násilí, přišel o místo. Svou ženu dlouhodobě terorizoval a opakovaně jí hrozil likvidací, později surově zmlátil jejího nového partnera. Někdejší velitel těžkooděnců za to dostal podmíněný trest v délce 18 měsíců, uvedl web Aktuálně.cz.


Na D5 a D8 jsou před před Německem dlouhé kolony kamionů. Zdržely je hraniční kontroly

Na dálnicích D5 a D8 stojí v úterý ráno před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů. Důvodem jsou kontroly na německé straně hranice. Na D5 měla kolona přes 30 kilometrů. Vyplývá to z informací serveru dopravniinfo.cz. Mluvčí policie Veronika Hyšplerová v 8:50 řekla, že se kolony na D8 začaly pomalu rozjíždět. Řidiči by se podle ní měli obrnit trpělivostí. Ke vzniku kolon mohl přispět i pondělní svátek v Německu, kdy...


Jan Kačer: Nové informace o jeho zdravotním stavu!

O Janu Kačerovi už s ohledem na věk není tolik slyšet, ale v posledních týdnech se o něj lidé obávali. Na veřejnost totiž unikla informace, že byl hospitalizován. To už ale neplatí.


Pavel s manželkou zahájí dvoudenní návštěvu Pardubického kraje

Praha - Prezident Petr Pavel s manželkou Evou zahájí dvoudenní návštěvu Pardubického kraje. Dnes se setká s představiteli kraje a navštíví pardubické Centrum leteckého výcviku a továrnu společnosti Explosia, jejíž produkce míří také na Ukrajinu, která se brání ruské agresi. Do regionů Pavel v prezidentské funkci přijíždí postupně. Pardubický je posledním ze 14 krajů, do kterého zavítá.


Opravdový přítel Ruska, napsal Lavrov o Raísím. Truchlí Hamás, Hizballáh i Húsíové

Smutek nad smrtí íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyjádřilo v pondělí ráno islamistické radikální hnutí Hamás, proti kterému Izrael vede od loňského října válku v Pásmu Gazy. Hamás v kondolenci zdůraznil, že íránský prezident podporoval palestinský odpor. Soustrast vyjádřilo také Íránem podporované libanonské šíitské hnutí Hizballáh či jemenští šíitští povstalci Húsíové. Podle prezidenta a ministra zahraničí Sergeje Lavrova byli Raísí a šéf...


Situaci v Íránu po smrti Raísího sleduje celý svět

Země celého světa pozorně sledují vývoj situace po nehodě vrtulníku s íránským prezidentem Ebráhimem Raísím na palubě, který se v neděli zřítil nedaleko státní hranice s Ázerbájdžánem. Uvedla to agentura Reuters.


Botulismus: Co To Je A Léčba

Souhrn Vzácná, ale závažná bakteriální infekce způsobená Clostridium botulinum. Příznaky Požití bakteriálních spór a toxinů jsou hlavními důvody příznaků. Příznaky se liší v závislosti na typu botulismu. → Běžné možnosti léčby → Otázky, které byste měli položit svému lékaři Příčiny Způsobené bakteriemi Clostridium botulinum, které se šíří kontamino...


V Národním technickém muzeu zazněla premiéra klavírní symfonie Pianofonia

Praha - V Národním technickém muzeu v Praze dnes zazněla ve světové premiéře klavírní symfonie Pianofonia, autoři při ní rozezněli jednotlivé součástky klavíru i dva kompletní nástroje. Pianofonii vytvořili skladatel Michal Rataj a hudební režisér Jan Trojan ve spolupráci s českým výrobcem klavírů Petrof na objednávku festivalu Pražské jaro.


Schmarcz a Kulidakis k politické kultuře a využívání historických paralel


V Německu začne soud s vedením extremistické skupiny kvůli přípravě převratu

Berlín - Ve Frankfurtu nad Mohanem dnes začne druhá větev procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané (Reichsbürger), kteří jsou obžalovaní z přípravy státního převratu. Před soud nyní předstoupí vůdci spiklenců včetně člena německého šlechtického rodu 72letého Heinricha XIII. Prinze Reusse, který byl podle státního zastupitelství hlavou chystaného puče. První verdikty v rozsáhlé kauze je možné očekávat v roce 2025.


Město Cannes nabízí více, než jen slavný filmový festival

Francouzské město Cannes se každoročně stává hlavním světovým městem filmu. Filmový festival v Cannes sem láká největší světové celebrity, které se ho účastní v naději, že budou oceněny za svou práci. Jaké další krásy a skryté skvosty se ale v tomto okouzlujícím městě nacházejí? Projděte si tuto galerii a zjistěte to!


V Česku přibývá bezdomovců v důchodovém věku, tvrdí lékařka chudých

Stovky pacientů má ve své kartotéce lékařka Andrea Pekárková. Zaměřuje se na specifickou klientelu – bezdomovce. Často přicházejí v zuboženém stavu, takže jejich léčba bývá nákladnější a časově náročnější. Někteří z nich dokonce nemají ani zdravotní pojištění, takže náklady na léčbu jdou za organizacemi, které tyto ordinace provozují. V součtu jim ale pojišťovny hradí jen třetinu nákladů. Zbytek si musejí sehnat jinde.


Míň studentů letos popadlo u maturity matematiky a češtiny, víc u angličtiny

Praha - U státních maturitních zkoušek letos nezvládlo didaktické testy z českého jazyka méně studentů než loni. Neúspěšných bylo 2,8 procenta, tedy o 3,1 procentního bodu méně než v roce 2023. Lepší byli maturanti také v matematice, kterou neudělalo 4,9 procenta z nich, zatímco loni propadlo 12,3 procenta těch, kteří zkoušku z matematiky poprvé skládali. V anglickém jazyce naopak neúspěšnost stoupla, a to na 3,6 procenta z loňských 2,9...


Nejhledanější! Notoricky známí zločinci Starého západu

Oblast amerického pohraničí druhé poloviny 19. století a počátku 20. století je někdy označována jako Starý západ. Tato doba, která se často vyznačuje násilím stejně jako romantikou a folklórem, je známá také jako Divoký západ pro řadu psanců, kteří v sedlech přepadávali banky, vykrádali vlaky a přepadávali dostavníky. Někteří z těchto pistolníků získali kultovní, téměř legendární status. Takřka všichni však byli nemilosrdní a brutální a svou pověst nebezpečných pistolníků si skutečně zasloužili.Proklikejte se touto galerií banditů, padouchů, uprchlíků, pistolníků a desperátů a seznamte se s některými z nejhledanějších psanců Divokého západu.


Připrav si rypáček, psal prostitutce a dal jí drogy. Žena zemřela, muž z Děčína jde do vězení

Bude sněžit. Pojedeme jako vysavač. Připrav si rypáček. Takové zprávy podle rozsudku psal obžalovaný 55letý Roman O. mladé prostitutce, které ve vířivce na hotelu v Děčíně podal drogu. Dívka ale po šňupnutí zkolabovala a zemřela. Muž za to u Krajského soudu v Ústí nad Labem inkasoval 11letý trest vězení.


Blesk v Německu zasáhl dětský tábor. 38 účastníků skončilo po zásahu elektřinou v nemocnici

Z letního hasičského tábora, který se konal v areálu staré raketové základny v Soestu, museli v neděli evakuovat 700 dětí. Po zásahu blesku si stěžovali na mravenčení v nohou, na místo se sjely záchranné sbory. Nakonec po vyšetření bylo do nemocnice převezeno 38 dětí na pozorování. O incidentu informoval německý deník Bild.


Byt na Letné potřeboval upravit dispozice s minimálními stavebními zásahy

V rámci rekonstrukce bytu v tomto letenském domě bylo pro architekty z 0,5 Studia důležité navázat na historický kontext stavby a zároveň přizpůsobit interiér současným požadavkům na bydlení. Jedním z hlavních úkolů bylo přetvoření dispozice z 3+1 na 3+kk.


Další šance pro uchazeče o studium na středních školách. Od úterý se lze přihlásit do 2. kola

Uchazeči o studium na středních školách, kteří doposud neuspěli v přijímacím řízení, mohou od úterního rána podat v systému DiPSy přihlášku do druhého kola. Musí tak učinit nejpozději do pátku 24. května do 23:59 hodin. Přesný počet volných míst na školách by měl Cermat zveřejnit v úterý, podle předběžných údajů z pondělního večera by jich mělo být kolem 25 700.