Zprávy

Trending:


Na hlavním tahu z Prahy do Karlových Varů se srazila tři auta a kamion. Jeden člověk zemřel

Na silnici I/6 u Čichalova na Karlovarsku se v pondělí odpoledne srazila tři osobní auta a kamion. Při nehodě jeden člověk zraněním podlehl, další tři se zranili, sdělil mluvčí záchranné služby Radek Hes. Na místě zasahovaly i dva vrtulníky záchranné služby. Dopravu z hlavního tahu na Karlovy Vary policisté odkláněli. Před 21:00 na sociální síti X informovali, že silnice je již zcela průjezdná.


Soud ve čtvrtek otevře případ největšího lesního požáru v historii ČR

Ústí nad Labem - Krajský soud v Ústí nad Labem se ve čtvrtek začne zabývat největším lesním požárem v historii ČR, vznikl v létě 2022 v národním parku České Švýcarsko. Obžaloba z jeho založení viní bývalého dobrovolného strážce rezervace, kterému v případě prokázání viny hrozí až 15 let vězení. Obviněný z obecného ohrožení a poškození cizí věci údajně způsobil ještě několik menších požárů, například loňský požár rozhledny na Vlčí hoře ve...


Co chce učitel vašeho dítěte abyste věděli

Když rodiče posílají své děti do školy, vkládají do vzdělávacího systému velkou důvěru. Může však být těžké zjistit, co se ve třídě skutečně děje. Dělá učitel svou práci efektivně? Jak se dítě ve škole vyvíjí? Dělají rodiče doma správné věci, aby dětem pomohli v učení? Vy jako rodič můžete mít mnoho otázek, na které má učitel díky svým odborným znalostem odpovědi. A pak jsou také věci, o kterých nemáte tušení, ale učitelé chtějí, abyste je věděli. Jaké to jsou? V této galerii se podívejte, co chce učitel vašeho dítěte abyste věděli.


Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.


Nechvalně proslulý pašerák lidí byl zatčen v Iráku, pomohla ho najít BBC

Londýn/Sulajmáníja (Irák) - Jeden z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v Evropě známý pod přezdívkou Škorpion byl zatčen v Iráku. Jeho zatčení následovalo poté, co se ho podařilo vystopovat investigativnímu týmu britské BBC, uvedla stanice.


U Zlína řádí medvědi: Potuluje se tam samec a samice s mládětem. Policie varuje obyvatele

Policie apeluje na obyvatele Zlína, ať jsou v lesích opatrní. Mají se tam totiž potulovat hned tři medvědi, jak vyplývá z fotopastí. Ze záběrů je pravděpodobné, že jde o dospělého samce a medvědici s mládětem. Na medvědy upozornili svědci pro web TN.cz.


Nad Prahou proletí vrtulníky. Flora láká vojenské nadšence

Opět po roce se mohou příznivci a nadšenci armády těšit na prezentační a náborovou akci v pražském obchodním centru Atrium Flora pod názvem Army den. V sobotu 18. května se od 9 do 18 hodin představí návštěvníkům armádní profesionálové, příslušníci Hradní stráže, Vojenské policie, studenti vojenských škol a vojáci aktivní zálohy. Bohatý program bude zpestřen ve 12 hodin přeletem transportních vrtulníků W-3A Sokol a Mi-17 nad budovou centra.


Čtveřici převaděčů hrozí osm let vězení. Kontroly na německých hranicích budou přísnější

Kriminalisté navrhli obžalovat čtyři převaděče. Ti se snažili přes Česko propašovat syrské migranty do Německa. Saský ministr vnitra Armin Schuster zároveň oznámil, že hraniční kontroly na hranici s Českem budou pokračovat a mají být ještě přísnější. Už teď jsou na dálnici do Německa dlouhé kolony.


Co by měl každý spotřebitel vědět o digitálním obsahu a službách

V pátek 17. května se uskuteční Světový den telekomunikací a informační společnosti, který v jeho nynější podobě vyhlásila v roce 2006 Mezinárodní telekomunikační unie. Jeho cílem je šířit povědomí o možnostech, jež společnosti přináší informační a komunikační technologie. Také se snaží zasadit o spojení světové společnosti, překlenutí digitálních rozdílů ve světě a dosažení udržitelného rozvoje a blahobytu. V jeho duchu se i spotřebitelská...


Vídeň: Město hudby, kultury, historie a oslnivého koutku venkova

Vídeň, hlavní město Rakouska, je jedním z nejpopulárnějších cílů pro turisty z celého světa. Není divu. Jde o centrum umění a kultury, ale také dějiště významných historických událostí.


Na sněhovém poli Mapa republiky v Krkonoších je okolo čtyř metrů sněhu

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl dnes ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Sněhové pole připomínající prvorepublikové Československo s Podkarpatskou Rusí odtává od východu na západ, až nakonec zůstávají "střední Čechy", v místě tzv. nivační...


Pomoc už přijíždí a další vojenské zásoby jsou na cestě, řekl Blinken

Kyjev - Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už začala přijíždět na Ukrajinu a další zásoby jsou na cestě. Dnes to na začátku setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským řekl v Kyjevě americký ministr zahraničí Antony Blinken, napsala agentura Reuters. Zelenskyj šéfovi americké diplomacie podle ruskojazyčného webu stanice BBC poděkoval za pomoc, kterou označil za kriticky důležitou.


Putin učinil osudové rozhodnutí: Zaútočí na NATO a tyto země, varují experti

Každý se toho bojí, nikdo tomu nevěří, ale rozhodnutí již padlo. Vladimir Putin zaútočí na NATO. Otázkou je kdy. Píše německý list Bild s odvoláním na experty na obranu a bezpečnost.


Z Česka byla opět viditelná polární záře. Příčinou byla mimořádně silná geomagnetická bouře

Zejména v noci z pátku na sobotu, ale v některých místech i během následujících nocí, byla z území Česka opět pozorovatelná polární záře. Ve většině případů...


Největší říše ve světových dějinách

V rozsáhlé historii lidské civilizace se objevilo několik impozantních výdobytků a odkazů, které utvářely strukturu krajiny našeho světa. Od starověkého světa až po úsvit novověku ovládaly říše většinu lidských dějin. A přestože impéria již neexistují, nemůžeme se ubránit zvědavosti, jak velká ve skutečnosti byla. Zajímá vás to? Klikněte na tuto galerii a podívejte se, které říše se pyšnily největšími územími.


Letuška popsala nejhorší zvyky pasažérů. Nejodpornější věc v letadle je toaletní papír, říká

Někteří cestující mají v letadle opravdu divné zvyky. O ty nejnepříjemnější se na sociální síti TikTok podělila americká letuška Cher Killoughová. Varovala například před tekutinami ponechanými v úložném prostoru nad hlavou (to by se v Evropě nestalo) a vysvětlila, proč by muži neměli chodit při turbulencích na toaletu.


Fascinující fakta, která jste o kozácích nevěděli

Byly jedním z prvních symbolů odporu proti samovládě ruského impéria. Kozáci se svým charakteristickým vzhledem, legendárními tanci a vojenským mistrovstvím byli po staletí mytologizováni. Stali se hrdiny lidových pohádek, někteří však přešli na druhou stranu a stali se padouchy během občanské války v Rusku, stejně jako byli spojováni s kolaborací s Němci za druhé světové války. Jak to ale všechno začalo? Klikněte na a prozkoumejte historii kozáků.


Benátky připluly do Prahy! Unikátní loď Bissona Praga Nepomuceno je plovoucí umělecké dílo

Pražské svatojánské slavnosti letos ozvláštní vzácná osmiveslice Bissona Praga Nepomuceno. Loď byla v pondělí spušetěna na hladinu Vltavy, aby v dalších dnech místo Benátčanů vozila Pražany. Bissona Praga se do Česka podívá po pěti letech, kdy jí čeští řezbáři předali Italům, kde od té doby reprezentuje Prahu i celé Česko.


Světlaně Nálepkové šlo o život: Skončila jsem v nemocnici s otokem mozku a parazity, líčí

Herečka Světlana Nálepková (63) promluvila o svém zranění, které si přivodila na treku v Indii. Bylo to sice už dávno, přesto vzpomínky jsou děsivé. Šlo jí totiž o život, jak prozradila v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.


USA: Putin svým posledním krokem dokázal, že je zoufalý

Spojené státy prohlásily, že změna ve vedení ruského ministerstva obrany nařízená šéfem Kremlu Vladimirem Putinem svědčí o jeho zoufalství v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Uvedla to agentura AFP.


Jak nebezpečná jsou letadla Boeing?

9. května 2024 sjel Boeing 737-300 při startu z letištní dráhy v africkém Senegalu. Tato nehoda byla posledním případem z řady nehod letadel Boeing. Ve skutečnosti bylo jen v roce 2024 zaznamenáno ne méně než sedm technických závad, což dále prohloubilo krizi, které výrobce čelí v souvislosti se svou bezpečností. V této galerii zkoumáme časovou osu významných nehod a incidentů společnosti Boeing, z nichž mnohé byly důsledkem chyby pilota, ale jiné byly identifikovány v důsledku selhání přístrojů a součástek. Klikněte a zjistěte, jak nebezpečnou bilanci výrobce má.


Soud potvrdil recidivistovi Pávovi výjimečný trest 25 let za vraždu tety

Praha - Recidivista Tomáš Páv si odpyká 25 let vězení za majetkově motivovanou vraždu své tety v Jablonci nad Nisou. Výjimečný trest mu dnes potvrdil pražský vrchní soud. Dvaapadesátiletý muž se k činu přiznal, žádal ale mírnější potrestání. Odmítal totiž, že příbuznou zardousil kvůli jejím šperkům. Po vraždě ženě vytrhal kleštěmi zlaté zuby a její tělo ukryl do úložného prostoru postele. Prodejem ukradených cenností získal zhruba 7000 korun.


Ukrajina zřejmě v Černém moři nasadila dronové čluny s protileteckými raketami

V důsledku konfliktu na Ukrajině jsme svědky překotné evoluce bojových dronů | Objevují se pozoruhodná řešení, jaká svět ještě neviděl | Patří k nim i dronové čluny vybavené tepelným zářením naváděnými raketami vzduch-vzduch krátkého dosahu


Jsme nejblíž katastrofě. Jadernou válkou hrozí už i Putinův spojenec Lukašenko

Vůdce Běloruska Alexandr Lukašenko přijel do Moskvy, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Když hovořil s novináři, nechal se slyšet: „K jaderné katastrofě jsme blíže než kdy dříve. Nemáme v plánu na nikoho zaútočit, ale všichni by měli pochopit, že úder vrátíme.“ V podobném duchu se nedávno vyjádřil také bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. Informoval o tom britský deník Daily Mail.


Ženy mě budou nenávidět, citoval svědek Trumpa u soudu. Popsal i údajné platby pornohvězdě

Někdejší americký prezident Donald Trump schválil platbu za mlčení, kterou předal jeho tehdejší právník Michael Cohen pornoherečce Stephanii Cliffordové. Trump se obával dopadu, který by mohlo mít zveřejnění jeho údajného sexuálního poměru na jeho prezidentskou kampaň. Cohen to v pondělí řekl u soudu na Manhattanu, kde vystoupil jako klíčový svědek v procesu s Trumpem usilujícím o návrat do Bílého domu.


Smrt manžela moderátorky Svobody: Policie ukázala snímky z místa, kde cyklistu smetlo auto

Fotky přímo z nehody, při níž přišel o život manžel moderátorky Petry Svobody Ondřej Křivka, zveřejnili v pondělí policisté. K tragické události došlo v neděli v obci Dírná-Nová Ves. Mediálního manažera na kole srazil v prostoru křižovatky nepozorný řidič, který nejspíše nedal přednost. Okolnosti nehody uvedli muži zákona na svém webu a potvrdili, že zahájili trestní řízení kvůli podezření z nedbalého usmrcení.


Komentář | Ruská válečná ekonomika nebývale zvyšuje životní úroveň Rusů a upevňuje Putinův režim

Ruská válečná ekonomika se rozjela takovým způsobem, že to dělá vrásky na čele samotným vrcholným ruským představitelům, uvádí ve svém aktuálním vydání magazín Businessweek. Lidé, kteří neustále zpochybňují výkon ruské ekonomiky jako vylhaný a neudržitelný, prokazují Rusku tu nejlepší službu. Protože nejrychlejší cesta k prohře je podcenění soupeře, což ví každý začínající sportovec.


Nová výstraha před požáry. Hrozit mají až do víkendu, uvedl ČHMÚ

Meteorologové už v úterý prodloužili platnou výstrahu před nebezpečím požárů na většině území České republiky. Alespoň v některých regionech zůstane v platnosti až do víkendu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).


Tragédie! Nehodu autobusu nepřežili úspěšní studenti, mohly selhat brzdy

Tragická nehoda autobusu se o víkendu stala v Indonésii. Havaroval totiž autobus se středoškoláky, kteří právě úspěšně zakončili studium. Nejméně jedenáct lidí zemřelo, desítky dalších skončily v péči zdravotníků.


Töpfer popřál zemřelé Postlerové do nebeské premiéry herecké 'zlom vaz'

Praha - Herečtí kolegové, rodina i veřejnost se dnes dopoledne ve zcela zaplněném Divadle na Vinohradech zúčastnili posledního rozloučení s herečkou Simonou Postlerovou. Již hodinu před obřadem přicházeli do divadla, kde zesnulá působila přes 30 let, první smuteční hosté. Před katafalk s rakví, u které stála čestná stráž, pokládali květiny a poté mlčky seděli v přítmí hlediště. Postlerová zemřela nečekaně 5. května ve věku 59 let.


Další perná noc. Ukrajina sestřelila všechny ruské drony, Rusko údajně 25 ukrajinských raket

Ukrajina v noci na dnešek zničila všech 18 dronů, kterými na ni útočilo Rusko, uvedlo ukrajinské letectvo. Na druhé straně Rusko informovalo o 25 raketách, které její protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí. O události informovala agentura Reuters.


Policie zadržela dvě ženy: Podezřívá je, že na prodeji psů z množírny vydělaly milion korun

Policie zadržela letos v dubnu dvě ženy, které podezírá, že vydělávaly na prodeji psů z množírny. Při domovních prohlídkách zajistili policisté téměř stovku psů. Protiprávního jednání se ženy podle kriminalistů prokazatelně dopouštěly minimálně po dobu jednoho roku a na prodeji vydělaly kolem jednoho milionu korun.


Putin tento týden navštíví Čínu, setká se se Si Ťin-pchingem

Moskva/Peking - Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala...


Ukrajinci se nepřipravili, Rusům dali příležitost. Druhé největší město je v ohrožení

Ukrajina zaspala v budování obranných linií a dochází jí vojáci i munice. Charkov ale Rusové jen tak nedobudou, míní bezpečnostní analytik.


V Indonésii havaroval autobus se studenty. Nejméně 11 mrtvých

Tragická nehoda autobusu se o víkendu stala v Indonésii. Havaroval totiž autobus se středoškoláky, kteří právě úspěšně zakončili studium. Nejméně jedenáct lidí zemřelo, desítky dalších skončily v péči zdravotníků.


Žádný lepší návrh důchodové reformy ANO nepředložilo, řekl Petr Pavel v debatě

Po delší přestávce se Deník opět vrací k pravidelnému seriálu pod názvem Co můžeme čekat od prezidenta. Co se odehrálo na Pražském hradě 28. března při schůzce zástupců koalice a opozičního hnutí ANO? Průběh přiblížil její přímý účastník a iniciátor Petr Pavel.


Policie obžalovala čtyři převaděče migrantů


Na Ukrajinu už dorazila slíbená vojenská pomoc, další je na cestě, řekl Blinken v Kyjevě

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už začala přijíždět na Ukrajinu a další zásoby jsou na cestě. V úterý to na začátku setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským řekl v Kyjevě americký ministr zahraničí Antony Blinken, napsala agentura Reuters. Zelenskyj šéfovi americké diplomacie podle ruskojazyčného webu stanice BBC poděkoval za pomoc, kterou označil za kriticky důležitou.


Senior přecházející na červenou se pohádal se strážníkem. Poslal ho někam a strčil mu do kola

Drama na přechodu pro chodce se odehrálo na pražské Pankráci – jednaosmdesátiletý senior tam riskoval, že ho něco srazí, a pak byl agresivní na strážníka, který ho na nebezpečnou situaci upozornil. Nakonec se do sporu museli vložit státní policisté.


Otec dostal 56 let vězení za vraždu dcery: Po ostatcích dívky policie v USA stále pátrá

Padesát šest let vězení. To je úhrnný trest pro Američana Adama Montgomeryho, který brutálně zavraždil svou pětiletou dceru a její ostatky ukryl na několika dosud neznámých místech, informuje americká CNN. Případ, který otřásl Spojenými státy, se stal v prosinci 2019. Muž tehdy dívku ubil k smrti v autě.


Fiala tvrdí, že Evropská unie nedosáhla v otázce nelegální migrace dostačujícího pokroku

Premiér Petr Fiala tvrdí, že Evropská unie nedosáhla v otázce nelegální migrace dostačujícího pokroku a stojí teprve v polovině cesty. Migrační pakt v pondělí před plánovaným setkáním s italskou premiérkou Giorgií Meloniovou označil za nedostatečný krok.


Chcete volit Meloniovou, slovenského expremiéra či neteř Le Penové? V eurovolbách je to možné

Čeští voliči mají sice širokou nabídku stran a politiků, které mohou volit do Evropského parlamentu, ale nemusí skončit pouze u nich. Nabízí se jim možnost dát svůj hlas i zahraničním politikům, kteří do Evropského parlamentu kandidují. Český hlas tak může dostat třeba italská premiérka Giorgia Meloniová, bývalý slovenský předseda vlády L'udovít Ódor nebo Marion Maréchalová, která je neteří francouzské opoziční lídryně Marine Le Penové. Co k...


Proč byste vy a vaše rodina měli mít bezpečné slovo

Představte si, že vám někdo zavolá a zoufalý hlas tvrdí, že má potíže a potřebuje vaši finanční pomoc. Co kdyby ten hlas zněl jako hlas někoho blízkého? Jak byste reagovali? Zhroutili byste se a poslali peníze? Co kdybyste si později uvědomili, že váš blízký je ve skutečnosti v pořádku a telefonát byl ve skutečnosti podvod? Kybernetická bezpečnost v dnešní stále se rozvíjející digitální době není žádná legrace. Jen ve Spojených státech došlo v roce 2023 k více než 856 000 případů podvodů s podvodníky. Federální obchodní komise uvedla, že v celé zemi bylo odčerpáno 2,7 miliardy USD, což z tohoto typu podvodu v daném roce učinilo nejčastější typ podvodu v zemi. Dobrou zprávou však je, že vzdělání může být zdrojem prevence a zajištění bezpečnosti vaší rodiny. Zajímá vás více informací o kybernetické bezpečnosti a bezpečných slovech? Klikněte na tuto galerii a vydejte se na cestu.


Tragédie na Jihlavsku: Zřítilo se dvojmístné letadlo, pilot pád nepřežil

Na Jihlavsku se v pondělí odpoledne zřítilo ultralehké dvojmístné letadlo. Jeden člověk zemřel, podle prvních informací policie to byl pilot. V letadle zřejmě cestoval sám, sdělila mluvčí policie Michaela Lébrová.


Pohřeb Simony Postlerové: S herečkou se loučí rodina, blízcí, Zawadská i Goščíková

S herečkou a dabérkou Simonou Postlerovou (†59) se 14. května rozloučí rodina a blízcí, ale i veřejnost. Umělkyni, která ráda navštěvovala kostely, kde hledala útočiště, na její poslední cestě vyprovodí hned 6 farářů.


Zákaz evropské vlajky na Eurovizi způsobil poprask. EK žádá vysvětlení

Místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas požádal Evropskou vysílací unii (EBU) o vysvětlení, proč během finále písničkové soutěže Eurovize zakázala mávat vlajkou Evropské unie.


Lavrov vzkazuje Západu: Pokud se chcete bít za Ukrajinu, Rusko je připraveno

Pokud se chtějí západní země bít na bojišti za Ukrajinu, Rusko je na to připraveno. Prohlásil to v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, informuje agentura Reuters.


Hnůj před městským úřadem v Řeporyjích


Černý kašel v Česku: SZÚ eviduje dvě další úmrtí. Případů přibylo přes 1200

V Česku přibylo během uplynulého týdne 1 210 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Letos už eviduje celkem 13 449 případů nemoci. Od ledna zemřelo pět pacientů s diagnostikovaným černým kašlem.


Proč mizí korálové útesy

Korálové bariérové útesy jsou proslulé svými zářivými barvami a majestátními strukturami plnými života. Ale přestože tyto důležité podmořské ráje poskytují ráj pro šnorchlaře a rybáře, ve skutečnosti rychle mizí. Vědci odhadují, že 90 % korálových útesů na celém světě hrozí do roku 2050 úplné vyhubení. Zaujalo vás to? Klikněte na následující galerii a podívejte se, proč korálové útesy umírají a co lze udělat, abyste jim pomohli.