IZRAELCI BOMBARDOVALI SKLAD ZBRANí U SYRSKéHO LETIšTě. PřI NáLETECH ZAHYNULO 36 VOJáKů

Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 36 syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště. Organizace to uvedla na síti X a příspěvky doprovodila záběry explozí.

Média neinformují o tom, že by údery na letišti zastavily provoz. Izrael v Sýrii už mnoho let útočí na cíle spojené s Íránem či šíitskou skupinou Hizballáh. Podle agentury Reuters je mezi oběťmi rovněž pět příslušníků této libanonské skupiny.

ČTĚTE TAKÉ: Svlékli nás a dali do „potupné polohy“. Lékaři z Gazy čelili trýznění od Izraelců, píše BBC

Syrské armádní zdroje citované státní agenturou SANA hovořily rovněž o civilních obětech, píše AFP. Zatím však není jasné, zda za nimi stojí izraelské údery. Stanice Al-Džazíra informovala, že izraelské nálety se děly „souběžně“ s dronovým útokem teroristických skupin z Idlibu západně od Halabu.

Reuters na přelomu roku hovořila s šesticí nejmenovaných zdrojů, včetně představitelů syrských bezpečnostních složek, a uvedla, že izraelské údery v Sýrii jsou poslední dobou častější. Podle jednoho zdroje izraelské letectvo tvrdě útočí na letiště v Damašku a Halabu, které využívá Írán pro přepravu zbraní, a to bez varování. „Dříve vypálili varovnou střelu,“ řekl Reuters jeden zdroj. Díky ní tak posádky nákladních vozů měly čas opustit kamiony, než je izraelské letectvo zničilo.

Od října do konce loňského roku při takových úderech zahynulo 19 příslušníků Hizballáhu, spojence palestinského hnutí Hamás podporovaného Íránem. Proti Hamásu Izrael vede válku v Pásmu Gazy kvůli krvavým teroristickým útokům, které hnutí provedlo v jižním Izraeli loni v říjnu. S válkou v Gaze se rovněž zvýšilo napětí mezi Hizballáhem a izraelskou armádou na libanonsko-izraelské hranici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nečekaná zbraň Izraelců. Robotický pes loví v tunelech teroristy z Hamásu, odhaluje i pasti

2024-03-29T06:30:08Z dg43tfdfdgfd