IKONICKOU BUDOVU KODANě ZACHVáTIL POžáR. PLAMENY DáNůM VYRAZILY DECH

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Ministr kultury Jakob Engel-Schmidt uvedl, že hoří 400 let dánského kulturního dědictví. Budova z roku 1625 je jen kousek od dánského parlamentu Folketing a královského paláce Christiansborg. Dánská média uvedla, že nedaleké náměstí bylo evakuováno.

Stará burza byla v rekonstrukci a byla zahalena lešením a ochranným plastovým krytem. V současné době v něm sídlí dánská obchodní komora, která scény z úterý ráno popsala jako strašlivý pohled. 

 Místní řemeslník Henrik Grage řekl dánské televizi, že je o tragický den. "Toto je naše Notre-Dame," řekl a srovnal to s požárem, který v roce 2019 zachvátil střechu a věž katedrály v centru Paříže.

Budovu ve stylu holandské renesance na městském Slotsholmen, neboli palácovém ostrově, nechal postavit dánský král Kristián IV. s cílem proměnit Kodaň ve velké obchodní centrum.

Na jeho věži byli čtyři draci, jejichž ocasy byly stočeny do kopí, a tři koruny, což symbolizovalo úzké vztahy se sousedními Norskem a Švédskem.

2024-04-16T09:35:47Z dg43tfdfdgfd