Lifestyle

Trending:


Král Karel III. předal Williamovi vojenský titul. Sám ho držel po 32 let

Britský král Karel III. v pondělí předal svému synovi, princi Williamovi, vojenský titul plukovník Armádního vzdušného sboru, který držel po 32 let. Neokázalá ceremonie v armádním leteckém muzeu na jihu Anglie byla vzácným vystoupením panovníka a následníka trůnu na veřejnosti poté, co se 75letý Karel III. i 41letý William vrátili k plnění svých povinností.


Černý kašel v ČR: Zemřeli další dva lidé, šlo o seniory

V Česku přibylo během uplynulého týdne 1 210 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Letos už eviduje celkem 13 449 případů nemoci. Od ledna zemřelo pět pacientů s diagnostikovaným černým kašlem.


Policie zadržela dvě ženy: Podezřívá je, že na prodeji psů z množírny vydělaly milion korun

Policie zadržela letos v dubnu dvě ženy, které podezírá, že vydělávaly na prodeji psů z množírny. Při domovních prohlídkách zajistili policisté téměř stovku psů. Protiprávního jednání se ženy podle kriminalistů prokazatelně dopouštěly minimálně po dobu jednoho roku a na prodeji vydělaly kolem jednoho milionu korun.


Rusko mění ministra obrany


Lavrov vzkazuje Západu: Pokud se chcete bít za Ukrajinu, Rusko je připraveno

Pokud se chtějí západní země bít na bojišti za Ukrajinu, Rusko je na to připraveno. Prohlásil to v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, informuje agentura Reuters.


Ikonická Zpívající fontána na Pražském hradě: Po opravách se znovu „rozezní“!

Návštěvníci Královských zahrad Pražského hradu si od úterý budou moci opět poslechnout Zpívající fontánu, jež byla od podzimu 2022 mimo provoz. V tiskové zprávě to uvedl odbor komunikace Hradu. Vstup do zahrad je zdarma. Fontána, která stojí před Letohrádkem královny Anny, pochází z 16. století. Voda tryská z lidských a zvířecích hlav, dopadá na kovové desky a „zpívá“.


Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".


Ředitelé již mají výsledky přijímaček na střední školy


Král Karel III. při léčbě rakoviny ztratil chuť. Monarcha to přiznal válečnému veteránu

Král Karel III. v úterý při návštěvě Armádního leteckého muzea v Hampshire poprvé otevřeně promluvil o rakovině. Britský monarcha jednomu z veteránů prozradil, že během léčby ztratil chuť. Informoval o tom britský deník Daily Mail.


Ústavní soud vyhlásí, jak rozhodl o odškodném za stíhání Vitáskové

Brno - Ústavní soud dnes vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové. Žádala od státu 48,55 milionu korun jako odškodnění za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním v kauze licencí pro solární elektrárny. Získala jen 600.000 korun, z toho 450.000 jí přiznalo ministerstvo spravedlnosti a 150.000 korun vysoudila.


Na hlavním tahu z Prahy do Karlových Varů se srazila tři auta a kamion. Jeden člověk zemřel

Na silnici I/6 u Čichalova na Karlovarsku se v pondělí odpoledne srazila tři osobní auta a kamion. Při nehodě jeden člověk zraněním podlehl, další tři se zranili, sdělil mluvčí záchranné služby Radek Hes. Na místě zasahovaly i dva vrtulníky záchranné služby. Dopravu z hlavního tahu na Karlovy Vary policisté odkláněli. Před 21:00 na sociální síti X informovali, že silnice je již zcela průjezdná.


Vojenská pomoc z amerického balíku je již na Ukrajině, řekl Sullivan

Washington - Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již dorazila do země čelící ruské agresi. Podle tiskových agentur to dnes řekl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Washington učiní vše, aby další podporu dostal Kyjev v době sílící ruské ofenzivy co nejrychleji, dodal Sullivan.


Technické muzeum v Brně vystavuje desítky motorek, ukazuje jejich proměny

Brno - Technické muzeum v Brně letos věnuje zvláštní pozornost motocyklům. Po výstavě anglických historických motorek značky Ariel se návštěvníkům ve středu otevře nová výstava s názvem Motocykl v proměnách času. Tvoří ji více než 60 exponátů. Ukazují, jak se motorky od začátku 20. století vyvíjely po technické i designové stránce a jaké nacházely využití.


Klub Za starou Prahu ocenil novostavbu u automatických mlýnů v Pardubicích

Praha - Vítězem Ceny Klubu Za starou Prahu, kterou pražské sdružení oceňuje novostavby dobře zapadající do historické zástavby, se staly centrální polytechnické dílny a galerie města Pardubic studia Šépka architekti. Novostavbu, která rozšiřuje původní budovu Winternitzových automatických mlýnů od Josefa Gočára, navrhli Jan Bárta, Marek Fischer a Jan Šépka. Odborná rada vybrala vítěznou stavbu ze šesti finalistů. O vítězi, který dnes převzal...


Sasko požádalo Českou republiku o zintenzivnění spolupráce na hranicích

Petrovice (Ústecko) - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po setkání se svým saským protějškem Arminem Schusterem uvedl, že migrační situace je pod kontrolou. Sasko požádalo Českou republiku o zintenzivnění spolupráce na česko-německých hranicích. Důvodem kontrol na hranicích podle saského ministra není jen omezení migrace, ale také bezpečnost nebo hybridní válka, kterou vede Rusko. Řekl to novinářům v Petrovicích na Ústecku. Politici spolu...


Otec dostal 56 let vězení za vraždu dcery: Po ostatcích dívky policie v USA stále pátrá

Padesát šest let vězení. To je úhrnný trest pro Američana Adama Montgomeryho, který brutálně zavraždil svou pětiletou dceru a její ostatky ukryl na několika dosud neznámých místech, informuje americká CNN. Případ, který otřásl Spojenými státy, se stal v prosinci 2019. Muž tehdy dívku ubil k smrti v autě.


Na Jihlavsku se zřítilo letadlo


Hrůzy, které se skrývají za architekturou proti bezdomovcům

V srdci našich měst se nachází bojiště, kde návrháři vedou válku proti nejzranitelnějším lidem v naší společnosti: bezdomovcům. Po mnoho let se městská krajina vyvíjela tak, že rozdělovala celé komunity a veřejná prostranství, aby je lidé bez domova nemohli využívat, a tato designérská rozhodnutí odrážejí stinné stránky našich zásad. Zaujalo vás to? Projděte si tuto galerii a podívejte se, jak architektura zaměřená proti bezdomovcům ve skutečnosti zanedbává všechny.


Čtveřici převaděčů hrozí osm let vězení. Kontroly na německých hranicích budou přísnější

Kriminalisté navrhli obžalovat čtyři převaděče. Ti se snažili přes Česko propašovat syrské migranty do Německa. Saský ministr vnitra Armin Schuster zároveň oznámil, že hraniční kontroly na hranici s Českem budou pokračovat a mají být ještě přísnější. Už teď jsou na dálnici do Německa dlouhé kolony.


Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.


Některé střední školy daly špatné pořadí uchazečů


Fiala se v Římě sešel s premiérkou Meloniovou, jednali o migraci

Praha - Italská premiérka Giorgia Meloniová dnes přijala v Římě předsedu české vlády Petra Fialu. Oba politici jednali o migraci, budoucnosti Evropské unie po volbách či bilaterálních vztazích. Během jednodenní návštěvy italské metropole se premiér Fiala v odpoledních hodinách setkal i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.


Nechvalně proslulý pašerák lidí byl zatčen v Iráku, pomohla ho najít BBC

Londýn/Sulajmáníja (Irák) - Jeden z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v Evropě známý pod přezdívkou Škorpion byl zatčen v Iráku. Jeho zatčení následovalo poté, co se ho podařilo vystopovat investigativnímu týmu britské BBC, uvedla stanice.


Pavel se dnes sejde s kandidátem na ministra pro vědu Ženíškem

Praha - Prezident Petr Pavel se dnes po poledni sejde s kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem Ženíškem. Předseda sněmovního zahraničního výboru už o svých prioritách v pátek hovořil s premiérem Petrem Fialou (ODS), který obratem na Hrad poslal návrh na jmenování Ženíška ministrem.


V Indonésii havaroval autobus se studenty. Nejméně 11 mrtvých

Tragická nehoda autobusu se o víkendu stala v Indonésii. Havaroval totiž autobus se středoškoláky, kteří právě úspěšně zakončili studium. Nejméně jedenáct lidí zemřelo, desítky dalších skončily v péči zdravotníků.


Ukrajina chce zvrátit postup Ruska. Vyměnila velitele zodpovědného za linii v Charkovské oblasti

Ukrajinské vojenské velení v pondělí oznámilo výměnu na postu velitele zodpovědného za frontovou linii v Charkovské oblasti. Stalo se to po obnovení tamní ofenzívy ruské armády minulý týden, informuje agentura Reuters.


Stoniš: Korespondenční volba je noční můrou demokracie. Mlejnek navrhl opatrné řešení

Korespondenční volby jsou noční můrou demokracie, prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS šéfredaktor webu Deník.TO Marek Stoniš. Poznamenal, že hlasování poštou by znamenalo porušení několika základních principů volebního systému. „Pravidlo tajnosti by nebylo tak striktní,“ doplnil ho politolog Josef Mlejnek. I z toho důvodu by nejprve přistoupil k testovací verzi navrhovaného systému.


Spor o Myslbekova Krista na AVU: Část studentů děsí, podle rektorky však zůstane na místě

Na pražské Akademii výtvarných umění (AVU) vyvolala bouřlivou diskuzi plastika Krista na kříži od známého sochaře Josefa Václava Myslbeka. Dílo mělo být přesunuto z exponovaného místa na chodbě vysoké školy mezi exponáty Moderní galerie AVU. Někteří studenti i zaměstnanci školy tvrdili, že je socha děsí. Rektorka AVU Maria Topolčanská však v oficiálním prohlášení uvedla, že socha zůstane na svém místě, a následně vyzvala ke všeobecné diskuzi.


Lubomír Zaorálek žil s mámou Emmy Smetana. Zajímala ji i politika, říká o zpěvačce

Někdejší ministr zahraničních věcí a později také kultury Lubomír Zaorálek (69) si za normálních okolností potrpí na soukromí. Je o něm ale známo, že byl partnerem Moniky Pajerové (58), maminky Emmy Smetana (36). V jisté době tak byl velkou součástí života zpěvačky, herečky a vystudované politoložky. Proto se trochu diví, že si nevybrala jinou než hudební dráhu.


Zbabělec Novotný výroky o Aničce zasáhl další lidi s rakovinou: Co si to dovoluje, zuří Česko

Řeči Pavla Novotného o nemocné Aničce Slováčkové zasáhly onkologické pacienty. "Když jsem si poprvé přečetla ten jeho výrok, tak jsem si říkala: Kdo je, že si dovolí vůbec někomu určovat, kolik mu zbývá času. To beru jako naprostou nehoráznost," uvedla například Jana Frost v pořadu 168 hodin. To se však Novotnému a jeho fanouškům nelíbilo a moderátorku Noru Fridrichovou na sociálních sítích osočují z podjatosti.


Fiala tvrdí, že Evropská unie nedosáhla v otázce nelegální migrace dostačujícího pokroku

Premiér Petr Fiala tvrdí, že Evropská unie nedosáhla v otázce nelegální migrace dostačujícího pokroku a stojí teprve v polovině cesty. Migrační pakt v pondělí před plánovaným setkáním s italskou premiérkou Giorgií Meloniovou označil za nedostatečný krok.


Reliéf s nápisem Moskva-Praha v metru na Andělu bude aktualizován o vysvětlující tabulku

Vedení pražského magistrátu nechá k bronzové plastice s nápisem Moskva-Praha ve vestibulu stanice metra B Anděl doplnit vysvětlující tabulku. Bude na ní uvedeno, že tehdejší Československo bylo okupováno Sovětským svazem a přátelství mezi oběma zeměmi bylo pouze propagandistickým tvrzením. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Město zároveň spolu s dopravním podnikem (DPP) a Galerií hlavního města Prahy (GHMP) vypíše výtvarnou...


Děti nemají kde tábořit


Poslankyně Amália Barrosová zemřela ve věku 39 let

Poslankyně Amália Barrosová (PL-MT), známá svou činností v otázkách týkajících se očního zdraví a toxoplasmózy, zemřela ve věku 39 let. Poslankyně byla hospitalizována v kritickém stavu v nemocnici Vila Nova Star v São Paulu, kde bojovala s uzlem na slinivce břišní. Nemocnice je stejná, která nedávno poskytovala péči bývalému prezidentovi Jairu Bolsonarovi. The post Poslankyně Amália Barrosová zemřela ve věku 39 let appeared first on...


Ukrajina zřejmě v Černém moři nasadila dronové čluny s protileteckými raketami

V důsledku konfliktu na Ukrajině jsme svědky překotné evoluce bojových dronů | Objevují se pozoruhodná řešení, jaká svět ještě neviděl | Patří k nim i dronové čluny vybavené tepelným zářením naváděnými raketami vzduch-vzduch krátkého dosahu


Neúspěch u přijímaček? Hlavně děti neponižujte, počítejte s pláčem, radí rodičům expertka

Ve středu se tisíce dětí dozví výsledky přijímacího řízení na střední školy. Je třeba počítat i se zklamáním, proto ředitelka pedagogicko-psychologické poradny Galina Jarolímková ve vysílání CNN Prima NEWS rodičům neúspěšných uchazečů doporučila, aby je hlavně podpořili a společně našli řešení. Je vhodné si zjistit, která škola má volná místa pro druhá a třetí kola.


Na dokončení oprav Šlechtovky vypíše magistrát tendr, celková cena rekonstrukce naroste

Pražský magistrát vypíše zakázku na dokončení rekonstrukce Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Náklady jsou předběžně odhadovány na zhruba 175,33 milionu korun a práce potrvají 13 měsíců. Vítěz tendru by měl být znám nejpozději do 24. února příštího roku. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní.


Pád ultralightu na Jihlavsku: Pilot nepřežil, nikdo další na palubě nebyl

Na Jihlavsku v pondělí odpoledne spadlo dvoumístné ultralehké letadlo. Tragickou nehodu nepřežil pilot, uvedl server novinky.cz. Příčina neštěstí bude předmětem vyšetřování, na místě zasahovaly záchranné složky.


USA: Na Ukrajinu už dorazila slíbená vojenská pomoc. Kongres ji schválil koncem dubna

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu, kterou Kongres schválil koncem dubna, již dorazila do země čelící ruské agresi. Podle tiskových agentur to dnes řekl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Washington učiní vše, aby další podporu dostal Kyjev v době sílící ruské ofenzivy co nejrychleji, dodal Sullivan.


Senior přecházející na červenou se pohádal se strážníkem. Poslal ho někam a strčil mu do kola

Drama na přechodu pro chodce se odehrálo na pražské Pankráci – jednaosmdesátiletý senior tam riskoval, že ho něco srazí, a pak byl agresivní na strážníka, který ho na nebezpečnou situaci upozornil. Nakonec se do sporu museli vložit státní policisté.


Tragédie! Nehodu autobusu nepřežili úspěšní studenti, mohly selhat brzdy

Tragická nehoda autobusu se o víkendu stala v Indonésii. Havaroval totiž autobus se středoškoláky, kteří právě úspěšně zakončili studium. Nejméně jedenáct lidí zemřelo, desítky dalších skončily v péči zdravotníků.


Nová cedule v pražském metru vysvětlí vztah se SSSR. Lepší než dílo odstranit, říká Pospíšil

Vedení pražského magistrátu nechá k bronzové plastice s nápisem Moskva-Praha ve vestibulu stanice metra B Anděl doplnit vysvětlující tabulku. Bude na ní uvedeno, že tehdejší Československo bylo okupováno Sovětským svazem a přátelství mezi oběma zeměmi bylo pouze propagandistickým tvrzením. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Město zároveň spolu s Dopravním podnikem (DPP) a Galerií hlavního města Prahy (GHMP) vypíše...


Detaily tragické nehody manžela moderátorky Svobody: Oživování trvalo desítky minut

Posádky záchranářů z Tábora a Veselí nad Lužnicí mířily v neděli k tragické dopravní nehodě na Táborsku, při které zemřel devětatřicetiletý cyklista. Mluvčí záchranářů Zuzana Fajtlová pro CNN Prima NEWS uvedla, že resuscitace probíhala desítky minut, ale neúspěšně. Jak se následně ukázalo, šlo o mediálního manažera Ondřeje Křivku, manžela modelky a moderátorky Petry Svobody.


Policie obžalovala čtyři převaděče migrantů


Zeman šel se svou pravdou ven! Jak to bylo s Mynářovou abolicí?

Exprezident Miloš Zeman tvrdí, že současný premiér Petr Fiala (ODS) mu během jednání, které vedly ke jmenování jeho vlády po parlamentních volbách na podzim 2021, slíbil abolici pro tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Mynář se jí nedočkal a momentálně čelí obžalobě.


Vichr smetl obří billboard na domy a benzínku. Nejméně 8 mrtvých a desítky zraněných v Indii

Nejméně osm lidí zahynulo, 64 utrpělo zranění a více než 40 dalších patrně zůstalo uvězněno pod obřím billboardem, který se dnes zřítil během bouřky v indické Bombaji. Informovala o tom indická média a tiskové agentury.


Zeman: Fiala nedodržel slovo


Nekompromisní Británie: Migranty začne posílat do Rwandy, projekt vyjde na 14 miliard korun

Londýnský parlament po měsících průtahů schválil zákon, který umožní deportovat žadatele o britský azyl do africké Rwandy. Plán má za cíl snížit počet ilegálních migrantů, kteří se do Británie dostávají přes Lamanšský průliv. Robustní opatření vyjde podle Sky News v přepočtu na více než 14 miliard korun.


Demokratické státy se musí bránit, tvrdí švédský premiér. Uvítal by americké jaderné zbraně

Švédský premiér Ulf Kristersson v pondělí uvedl, že je otevřený tomu, aby povolil rozmístění jaderných zbraní na území Švédska v době války. Uvedla to agentura AFP. Podobná prohlášení přišla před několika dny z Polska.


Kdo zemřel v Bílém domě?

Za více než 200 let historie v Bílém domě žily, pracovaly a navštívily ho tisíce lidí. Kolik z nich tam ale skutečně zemřelo? Je to překvapivě málo, ale jsou mezi nimi i prezidenti, první dámy a mnoho dalších. Nedávno, 4. května 2024, narazil do brány Bílého domu motorista a zemřel. Co však víme o těch, kteří zemřeli v oficiálním sídle POTUS ve Washingtonu? Klikněte na tuto galerii a dozvíte se vše o lidech, kteří zemřeli v Bílém domě, a jejich příbězích.