HVěZDNá PREMIéRA DOKUMENTU O JANDOVI: PODPORA RODINY I ROZDOVáDěNá BOHDALOVá!

Petr Janda (81), kytarista a zpěvák kapely Olympic, stojí v čele své kapely již dobrých 61 let. Jeho život a dlouhou muzikantskou kariéru zkoumala okem kamery dokumentaristka Olga Malířová Špátová (40). 29.4. svůj dokument Django představila slavnostně na premiéře ve Velkém sálu Lucerny. A slavnými se to tam jenom hemžilo.

Slavnostní premiéra dokumentu o Petru Jandovi a jeho hudební kariéře s kapelou Olympic, který natočila režisérka Olga Malířová Špátová, se uskutečnila 29.4., přesně v den Jandových 82. narozenin. Film, nazvaný podle jednoho z hitů Olympicu, se zaměřil na osoby a příběhy, které formovaly Jandovu hudební dráhu. Společnost mu dělala celá rodina - manželka Alice, dcery i nejslavnější z potomků - zpěvačka Marta Jandová (50).

Na slavnostním filmovém koberci se to celebritami jen hemžilo. Nepřehlédnutelná Jiřina Bohdalová energicky přihopsala k slavnému olympikovi a dala mu několik šťavnatých polibků. Celé akce se zúčastnil i hudební skladatel Ondřej Soukup (72), zpěvák Peter Nagy (65) moderátor Jan Rosák (76), prezident soutěže Miss České republiky Miloš Zapletal (81), právník Tomáš Sokol (72) s manželkou a mnoho známých tváří, které si nenechaly tento dokument ujít. Mezi slavné zavítal i jazzový hudebník a multiinstrumentalista Jiří Stivín (81).Zpěvačka Marta Jandová slaví 50. narozeniny: Manžel mi říká, že jsem čím dál krásnější!

„Filmařsky i lidsky mě potěšilo, že bych se mohla věnovat příběhu o lásce k hudbě, o posedlosti a zápalu, o přátelství a lásce," sdělila režisérka, která dorazila na akci i spolu s manželem Janem Malířem (75). Oba strávili s Jandou a jeho blízkými přibližně rok a půl dokumentováním jeho každodenního života a profesní dráhy.

Petr Janda vzal na premiéře do ruky své hudební sladké dřevo a všechny oblažil hudební reprodukcí. Hvězda dokumentu šla z ruky do ruky! O natáčení prozradil: „Některé momenty jsem si fakt užil. Setkal jsem se po letech s některými spoluhráči a spoustu věcí jsem si uvědomil a dal do souvislostí.“Petr Janda slaví 60 let kapely Olympic za velkou louží: Vykupuje Ameriku!

Podle režisérky dokument nabízí autentický pohled na hudebníka: „Když jsme přišli na natáčení, občas se stalo, že nám Petr otevřel v teplácích, nic nezkrášloval. Neříkal, co smím a nesmím natáčet. O všem s ním bylo možné mluvit, vyšel vstříc každému nápadu, který jsem si vymyslela.“

Film zahrnuje i mnoho archivních materiálů, které ukazují vývoj kapely a změny v jejich hudebním stylu během let. Olga dodala: „Archivy České televize nebo Krátkého filmu ukázaly i období, kdy kvalita repertoáru upadala, ale pak zase nabrala na síle.“

Film bude brzy dostupný v kinech.

2024-04-29T17:54:54Z dg43tfdfdgfd