Zprávy

Trending:


Válka na Ukrajině ONLINE: V ruském Belgorodu se částečně zhroutila obytná budova, úřady obviňují Ukrajinu

V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku raketového útoku z Ukrajiny. Nejméně sedm lidí přišlo o život, dalších 15 utrpělo zranění, informují tiskové agentury s odvoláním na gubernátora Belgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova. Později se navíc zřítila část střechy vážně poškozeného domu. Pod troskami je několik záchranářů. Sledujte online zpravodajství.


Obalová revoluce


Deset metrů od smrti! Policisté strhli sebevraha z kolejí

Neuvěřitelně riskantní záchranu člověka mají za sebou novojičínští policisté. I když byl od nich vlak jen kousek, neváhali a strhli mimo koleje muže (36), který si na ně lehnul.


Kde si dát v Česku pozor na klíšťata? Hrozbou jsou především městské parky

Klíšťata jsou rozšířena po celé České republice, dokonce více ve městech než v lesích. Není ale takřka místa, kde by nebyla vůbec. Je proto dobré chránit se před nimi a po každé výpravě do přírody se řádně prohlédnout. Po odstranění klíštěte je třeba sledovat případné příznaky lymské boreliózy či klíšťové encefalitidy. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější otázky spojené s tímto parazitem.


V indické poušti roste gigantická solární a větrná farma. Bude větší než Praha a 14× výkonnější než Temelín

Uprostřed solné pouště v západní Indii (mapa) má vyrůst gigantická větrná a solární farma, která bude s rozlohou 726 kilometrů čtverečních více než 1,5×...


Sever Charkovské oblasti je téměř nepřetržitě pod palbou

Sever ukrajinské Charkovské oblasti bezprostředně hraničící s Ruskem je "téměř nepřetržitě" pod palbou ze strany ruských sil. Řekl to v neděli gubernátor této oblasti Oleh Synehubov, informuje agentura AFP.


Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy

Opulentní svatební hostinu rakousko-uherského korunního prince Rudolfa a jeho manželky Štěpánky podkreslovala jemná hudba Straussova valčíku Schleier und Krone (Závoj a koruna). Ani ta ale novomanželskému páru štěstí nepřinesla.


Ukrajinu poprvé od začátku války navštívil člen britské královské rodiny!

Vévodkyně z Edinburghu Sophie se stala první členkou britské královské rodiny, která od začátku ruské vojenské invaze v únoru 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil podle AFP Londýn.


Putin navrhl výměnu ministra obrany Šojgua

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje Bělousova ministrem obrany. Na této pozici by tak Bělousov nahradil Sergeje Šojgua, který byl dosud Putinovým blízkým spolupracovníkem, a to i v posledních více než dvou letech, kdy Rusko vede válku proti Ukrajině. Podle agentury TASS to dnes oznámila Rada federace, což je horní komora ruského parlamentu.


Nepálec a Brit svými dalšími výstupy na Mount Everest překonali rekordy

Káthmándú - Nepálský Šerpa Kami Rita dnes zdolal podevětadvacáté Mount Everest, a překonal tak opět světový rekord, svůj vlastní. Rekord překonal i Brit Kenton Cool, který má na kontě nejvíce výstupů mezi zahraničními horolezci a který dnes stanul na nejvyšší hoře světa poosmnácté. Informovala o tom dnes agentura Reuters.


Korespondenční volba jako téma Partie


OSN: Izraelský pozemní útok ve městě Rafah by způsobil humanitární katastrofu

Izraelský pozemní útok ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by způsobil humanitární katastrofu. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres poté, co vyjednavači opustili mírová jednání v Káhiře bez uzavření dohody, uvedla agentura AFP.


Případ Asunty Basterrové: Byla zázračné dítě, ve dvanácti ji rodiče zavraždili

V roce 2013 se nedaleko španělského města Santiago de Compostela našlo tělo zavražděné dvanáctileté Asunty Basterrové. Když za vraždu dívky policie zatkla její rodiče, všechny to šokovalo. Asunta byla nadané a poslušné dítě, její adoptivní matka i otec oblíbení lidé z vyšší třídy. Proč i jak konkrétně dceru zabili, je dodnes záhadou, byť vyšetřování ukázalo, že navenek dokonalá rodina měla svá temná tajemství.


Glosa | Události Petra Nutila: Rusko je stále bez hranic, Česko bez obrany proti propagandě

Dnes to, moji milí, bude monotématické. Sorry jako. Téma dnešního dílu Událostí je prostě příliš vážné. Jde totiž o stále pokračující válku na Ukrajině.


Vsadil si pár kaček, vyhrál 2,5 miliardy. Neznámý šťastlivec může být i turista, řeší v Itálii

V italské Neapoli vyhrál jeden sázející za dvě eura v loterii Superenalotto 101 milionů eur (asi 2,5 miliardy Kč), informovala agentura ANSA. Zatím není jasné, kdo je šťastným výhercem, podle italských médií jím může být i turista.


Bartošek uvažuje o žalobě na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".


Pavlův poradce Kolář: Velvyslance v Rusku bych teď neměnil. Vláda ale s rošádou počítá

Česká diplomatická jednička v Moskvě Vítězslav Pivoňka skončí jako velvyslanec v Rusku ke konci května. A dvojka Jiří Čistecký už má svoji misi také za sebou. Jak dlouho bude Česko bez velvyslance, to ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) říci nechtěl. Dva poradci, kterým naslouchá prezident Petr Pavel, se ale shodují, že oni by teď do Ruska nového člověka neposílali. Je tak možné, že ministr narazí na hradní zeď…


Marek Benda a Radek Vondráček se vyjádřili k výrokům Pavla Novotného


Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.


Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá část Ukrajiny, míní Pavel

Vídeň - Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český prezident Petr Pavel. V rozhovoru s rakouským listem Die Presse také vyjádřil názor, že Evropa je na začátku delší konfrontace s Ruskem, která ale nemusí být vojenského rázu.


V Belgorodu zemřelo v troskách zasaženého domu nejméně 12 lidí

Moskva/Belgorod (Rusko) - V ruském Belgorodu se dnes částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku raketového útoku z Ukrajiny. Záchranáři ze sutin domu zatím vyprostili 12 mrtvých, počet obětí se ale ještě může zvýšit. Několik lidí se stále pohřešuje, včetně autistického dítěte. Úřady podle agentury TASS hlásí kolem dvaceti zraněných. Mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov útok označil za barbarství. Zpravodajský server Nexta na...


Na Soukupa se sesypaly Agátiny holčičky: Přání smrti, nadávky do hnusáků a Jaromírovo zklamání z Agátina nezájmu

Mediální magnát Jaromír Soukup je další ze známých osobností, které zatoužily po vlastním podcastu. Následoval svou expartnerku Agátu Hanychovou a ve svém novém pořadu na HeroHero s názvem Show Jaromíra Soukupa to nandal nejen jí, ale i jejím holčičkám, které mu prý měly vyhrožovat smrtí.


Utajený pohřeb Miroslava Macka (†79): Na zámek do Bludova dorazili jeho blízcí

S duchovním otcem ODS Miroslavem Mackem se v pátek dorazili rozloučit jeho blízcí na Zámek Bludov na Šumpersku. Na jeho vlastní přání měli hosté přijít v barevném oblečení a bez květinových darů. Bývalý poslanec Federálního shromáždění zemřel v 79 letech minulý týden doma ve spánku na rychlý průběh rakoviny.


Sobotní akce v Praze se neobešly bez incidentů, velké problémy ale nebyly

Praha - Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli zasáhnout policisté ze speciální pořádkové jednotky, aby zabránili střetu fanoušků obou celků. Při odchodu z tribun chtěli vylomit mříž, která je od sebe oddělovala. Následně zajistili tři příznivce Sparty kvůli neuposlechnutí výzvy a zadrželi dva příznivce Slavie pro podezření z trestného činu útoku na úřední osobu, řekl dnes večer ČTK mluvčí...


ČR zaostává ve využití geotermie, do r. 2030 by mohly vzniknout první elektrárny

Praha - Česká republika v současnosti v Evropě zaostává ve využití geotermální energie, která je výsledkem působení tepla ze zemského jádra. Zatímco jinde v Evropě v posledních deseti letech vzniklo několik desítek geotermálních elektráren a na kontinentu jich je nyní 139, Česko nemá dosud žádnou. Do roku 2030 by podle současných vizí mohlo v ČR vzniknout zhruba pět geotermálních elektráren a deset geotermálních výtopen. Vyplývá to z údajů...


Z pohraničí Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny evakuovali více než 4000 lidí

Z pohraničí Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny evakuovali více než 4000 lidí poté, co Rusové v pátek nečekaně spustili přeshraniční ofenzívu. Oznámil v neděli regionální gubernátor Oleh Synehubov, informuje agentura AFP.


Cermat nahrál do DiPSy opravené testy jednotné přijímací zkoušky na SŠ

Praha - V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) jsou ode dneška k dispozici opravené testy jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Na síti X to uvedlo ministerstvo školství a Radiožurnálu to řekl ředitel organizace Cermat, která je za přijímací řízení zodpovědná, Miroslav Krejčí. Podle něj se v prvním kole přijímacího řízení dostalo na školu přes 90 procent uchazečů. Oficiální výsledky Cermat zveřejní v systému...


Rada Prahy projedná plastiku na Andělu či Šlechtovu restauraci

Praha - Pražští radní na svém dnešním jednání opět projednají minulý týden odloženou otázku budoucnosti plastiky s nápisem Moskva-Praha, která je umístěna ve vestibulu stanice metra B Anděl u výstupu Na Knížecí. Na programu mají také vypsání tendru na dokončení rekonstrukce Šlechtovy restaurace ve Stromovce, nákup bytového domu v Korunovační ulici nebo plán rekonstrukcí vodohospodářské sítě.


Polsko vzdoruje stupňující se hybridní válce. Na východní hranici vybuduje moderní opevnění

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že jeho země vzdoruje stupňující se hybridní válce. Polsko rovněž pracuje na posílení svých východních hranic, uvedla agentura PAP.


Pokračování případu pobodání v Chomutově


Změny ve školách: Místo umyvadla bude třeba pítko, společné záchody jen na přání

Stavba nových škol nebo rekonstrukce těch stávajících může čekat malá revoluce. Státní úředníci ve svých návrzích změn ve vyhláškách upouštějí od direktivního přístupu a nechávají zřizovatelům a stavitelům volnější ruce. Nově by tak nemuselo být v každé třídě umyvadlo. Návrhy vyhlášek ani nenařizují mít v budovách společné pánské a dámské záchody.


Kalousek se omlouvá za Pekarovou, chtěla konec Beka. Rakušan: Symptom složité situace v TOP 09

Vládní koaliční vody se evidentně rozhodla ještě více rozvířit šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta řekla, že rošádou ve vládě – která se straně vůbec nepovedla – chtěla jít »topka« příkladem. A pronesla, že v kabinetu by měl skončit i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Za slova své předsedkyně se mu pak omlouval Miroslav Kalousek (TOP 09).


Fiala bude v Římě jednat s italskou premiérkou Meloniovou

Řím - Premiér Petr Fiala dnes bude v Římě jednat s šéfkou italské vlády Giorgiou Meloniovou. V rámci jednodenní návštěvy Itálie se rovněž setká s prezidentem Sergiem Mattarellou. Hlavními tématy jednání budou otázky obrany, ekonomické vztahy, energetika či strategická agenda Evropské unie.


Navalná převzala ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi

Julija Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, převzala v neděli v Drážďanech ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi. Drážďanskou cenu míru dotovanou částkou 10.000 eur jí předali na ceremonii v místním divadle, agentura DPA.


ČHMÚ: Uplynulou noc byla polární záře v ČR jen slabá, dnes by to mohlo být lepší

Praha - Také v noci na dnešek bylo možné podle meteorologů vidět v Česku na obloze polární záři, byla ale jen chvílemi a byla nesrovnatelně slabší než předchozí noc z pátku na sobotu, kdy byla nejsilnější od roku 2003. Dnešní večer a noc na pondělí jsou v tomto ohledu nadějnější, polární záře by mohla být opět silná, uvedl na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Případnému pozorování by podle něj mohlo přát i počasí, noc má být jasná...


Co si vzít do Itálie, abyste nedostali pokutu za kouření na ulici? Především dobrý metr a trochu taktu

Co si vzít do Itálie, abyste nedostali pokutu za kouření na ulici? Především dobrý metr a trochu taktu. Itálie, která je proslulá svou bohatou kulturou a historickými památkami, se nyní dostává na titulní stránky novin kvůli své progresivní zdravotní politice zaměřené na ochranu nekuřáků před pasivním kouřením.


Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech se otevřel veřejnosti

Lety (Písecko ) - Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se dnes poprvé otevřel veřejnosti. Vznikl na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy z druhé světové války, kde pak více než čtyři desítky let stál velkokapacitní vepřín. Památník bude zatím otevřený vždy od čtvrtka do neděle. Provozní doba do budoucna ještě není určena, řekla novinářům ředitelka Muzea Romské kultury se sídlem v Brně Jana Horváthová. Podle předsedy...


Stále jen horší a horší. Tak politici i odborníci označují českou politickou kulturu


Nárok na ošetřovné mají mít i dohodáři a osoby samostatně výdělečně činné

Vláda podpořila návrh novely zákona o nemocenském pojištění. Nárok na dávku za ošetřování člena rodiny by tak náležel i lidem pracujícím na dohodu a živnostníkům. Jaké změny se plánují u dlouhodobého ošetřovného?


Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.


Senioři cítí diskriminaci. Nemohou jezdit úplně bez papírových dokladů

Od ledna nemusí řidiči při řízení vozit u sebe doklady. Zelenou kartu či občanský průkaz mohou předložit v elektronické podobě pomocí chytrých telefonů. Jenže novinku někteří senioři kritizují. Nelíbí se jim, že zatímco zelenou kartu lze mít ofocenou v mobilním telefonu, oni musí předkládat potvrzení o zdravotní způsobilosti v papírové formě. Jinak jim hrozí pokuta.


Biden: Příměří ve válce Hamásu a Izraele může nastat už zítra

Příměří ve válce Hamásu a Izraele může nastat už zítra, pokud Hamás propustí zajatce, prohlásil v sobotu americký prezident Joe Biden. Uvedla to agentura AFP.


V centru Petrohradu spadl z mostu do řeky autobus, sedm lidí zahynulo

Petrohrad - V centru Petrohradu přišlo o život sedm lidí, když z mostu spadl do řeky Mojky autobus. S odkazem na ruský vyšetřovací výbor o tom informují zahraniční tiskové agentury. Dříve úřady uváděly tři mrtvé a šest vážně či kriticky zraněných. Petrohrad je druhé největší město v Rusku.


UNRWA: V Gaze není nikde skutečně bezpečno

Izraelská armáda sice tvrdí, že posílá palestinské civilisty v Pásmu Gazy do tzv. bezpečných humanitárních zón, avšak podle úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA není v Gaze nikde skutečně bezpečno. Nucené přemisťování Palestinců v této oblasti je označováno za nelidské.


Na Zlínsku byl spatřen medvěd? Policie před ním varovala veřejnost!

Městská policie ve Zlíně v sobotu vydala bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi, kterého spatřil muž v okrajové části Zlína. Na šelmu narazil u místní části Kudov, kam si šel zaběhat. Hlídka na medvěda nenarazila, informaci od oznamovatele však považují strážníci za důvěryhodnou. Zvíře po spatření běžce uteklo, informoval v sobotu ČTK zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.


Pohlednice z Mariánských lázní: Dříve sem jezdili mladí lidé za zábavou. Že je na nich něco uklidňujícího, věděl už Jan Neruda

Když chtěl jet mladý člověk v 19. století za zábavou, zamířil do jednoho z lázeňských měst, která žila kulturou a zároveň nabízela odpočinek. Poslední desítky let do lázní míří spíše starší generace. Přitom s přibývajícími duševními potížemi právě u mladých lidí by měly být procházky po kolonádě skoro povinné. A pokud jste lázně ještě nezažili, začněte těmi nejmladšími a nejkrásnějšími – Mariánkami, píše Karolína.


Šojgu skončil na postu ministra obrany

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.


Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.


Astronom: Geomagnetickou bouři mohou někteří lidé pocítit

Ondřejov (u Prahy)/Opava - Geomagnetickou bouři, která zasáhla Zemi, mohou někteří lidé nepříznivě pocítit. Podle některých starších studií může mít tento jev vliv třeba na pozornost. Základním průvodním jevem geomagnetických bouří je polární záře. Při nižších stupních se vyskytuje jen v polárních oblastech, tentokrát však byla vidět na celém území Česka, řekl dnes ČTK Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Astronom Petr Horálek z...


Jak dnes žije krkavčí matka z kauzy Kuřim, co týrala své děti: Vězení ji změnilo, začala nový život

Jedná se o nejznámější případ týrání dětí v Česku. Zároveň svou krutostí předčil i hororové filmy. To je „kuřimská kauza“, jejíž hlavní aktéři jsou již na svobodě a obětem dnes táhne na třicítku. Děsivé trauma však z hlavy nejspíš nikdy nedostanou.