Zprávy

Trending:


Slibovali 170 kilometrů dlouhý mrakodrap v poušti. Nesehnali peníze, nakonec bude mít jen 2,4 km

V roce 2017 odstartoval v Saúdské Arábii projekt NEOM | Jeho součástí měl být 170 kilometrů dlouhý „mrakodrap“ | Po sedmi letech nestojí skoro nic a plány se značně redukují


Evě s dcerou vzaly téměř vše plameny, babičku zachránili hasiči. Reakce okolí rodinu dojala

Při požáru přišli během několika minut téměř o všechno, rodina samoživitelky Evy z Železného Brodu se teď pomalu vzpamatovává z šoku. Dlouhá léta s maminkou a devítiletou dcerou čekaly na přidělení městského bytu. Když se dočkaly, ani ne po roce vyšlehly plameny. „Zachránili jsme stůl, dvě židle, pračku a většinu pokojíčku, aspoň že dcera nepřišla o velkou část hraček. Nový gauč je zničený, většina oblečení taky,“ posteskla si Eva Kurfiřtová pro...


Za Vrbětice mohou Rusové, potvrdila policie. Stíhat ale nikoho nebude

Policie odložila případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, k nimž došlo v druhé polovině roku 2014. Exploze připravily o život dva české občany a způsobily škodu přes miliardu korun. Podle policie se podařilo prokázat podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů, přičemž jde o součást jejího dlouhodobého diverzního působení mimo území Ruska.


Policisté evakuovali budovu hlavního nádraží kvůli podezřelému zavazadlu


Lemuří samice porodila v olomoucké zoo trojčata, nebývá to běžné

Olomouc - Trojčata porodila v polovině dubna samice lemura vari černobílého v olomoucké zoo, která spolu se zoo v Ústí nad Labem patří mezi jediné dvě tuzemské zahrady pravidelně rozmnožující tyto poloopice. ČTK to dnes sdělila mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská, podle které se v evropských zoologických zahradách loni podařilo odchovat pouze 11 mláďat lemura vari černobílého. Olomoucká zahrada tak patří mezi významné chovatele těchto primátů.


Ženu, kterou ve žďárském útulku pokousal pes, v nemocnici zemřela

Žďár nad Sázavou - V brněnské nemocnici v sobotu zemřela starší žena, kterou v polovině dubna pokousal v útulku ve Žďáru nad Sázavou pes. Případem se zabývá policie, podrobnosti k vyšetřování zatím sdělovat nechce. Událost, na kterou upozornil Deník, ČTK potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavlína Hořicová.


Letošní pálení čarodějnic v Praze omezí zákaz rozdělávání ohňů

Praha - V Praze začne v úterý kvůli výstraze meteorologů na nebezpečí požárů platit zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech, jako jsou parky, lesní porosty, zahrady či lesoparky. Potrvá do čtvrteční půlnoci. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Zákaz omezí i tradiční pálení čarodějnic, které letos připadá právě na úterý. Pořadatelé velkých nahlášených akcí se zajištěnou požární bezpečností a pod dohledem hasičů ale mohou využít...


Kdybyste byli Ukrajina, věřili byste našim zárukám? Wallace varuje před opakováním situace z roku 2014

Bývalý britský ministr obrany Ben Wallace ve čtvrtek v rozhovoru pro agenturu DPA varoval před návrhy, aby se válka na Ukrajině stala zamrzlým konfliktem.


Ruský útok raketami na Oděsu si vyžádal dva mrtvé, hlásí úřady

Kyjev - Dva mrtvé si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý raketami, oznámil dnes šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o osmi raněných. Terčem ruských bomb se stalo druhé největší ukrajinské město, Charkov na východě země, kde zranění utrpěla jedna žena, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov na sociální síti Telegram.


Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, ani na zahradách u lesa

Praha - Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo na zahradách se souvislým rostlinný porostem umožňujícím další šíření požáru. Zákaz souvisí s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varující před nebezpečím vzniku požárů. Nařízení se týká rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně i dalších rizikových činností. Zatím platí do středeční půlnoci, ale může být i prodlouženo....


Izraelské bombardování města Rafáh


Slovák donášel Rusům a míří do vězení. Nechtěl totiž splácet pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.


Nechvalně známí vrazi, kteří se oženili ve vězení

Hybristofilie je neobvyklá přitažlivost pro ty, kteří páchají zločiny. Mnozí z nás mají rádi hrůzostrašné kouzlo dobrého dokumentu o skutečném zločinu, ale představa, že se skutečně přiblížíme k vrahovi, je děsivá. Člověk s hybristofilií se však cítí být k nim přitahován. Slavní odsouzení vrazi jsou po dopadení zahlceni milostnými dopisy a "dopisy od fanoušků". Mnozí z nich dokonce navázali vztah prostřednictvím korespondence a ve vězení se oženili. Někteří z těch nejslavnějších se dokonce oženili vícekrát! Klikněte na tuto galerii a podívejte se, kteří slavní vrazi našli lásku za mřížemi.


Bezpečnostní analytici o situaci na Ukrajině


Uprchlíci z Ukrajiny se Česku vyplácejí. Ale stát je neumí využít a opozice je nechce

Skoro polovina Ukrajinců u nás „má ukončené terciární a vysokoškolské vzdělání. Přesto často pracují na podřadných pozicích.


Policie evakuovala hlavní nádraží v Praze. V kufru bylo oblečení

Fungování pražského hlavního nádraží v pondělí dopoledne narušilo podezřelé zavazadlo ve spodní hale. Policie nechala celou budovu evakuovat. Šlo o planý poplach, plný provoz byl kolem poledne obnoven.


"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.


Varování z Pobaltí: Ruské rušení signálu GPS může způsobit leteckou katastrofu

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit leteckou katastrofu. Napsal to britský list Financial Times (FT). Ministři zahraničí Estonska, Litvy a Lotyšska podle něj o víkendu odděleně varovali před riziky spojenými s rušením satelitního navigačního systému v oblasti Baltského moře, když se musely vrátit dva letouny mířící z Finska do Estonska.


Tálibán ustoupil. Chce vymýtit dětskou obrnu, v Afghánistánu povolil očkování

V Afghánistánu spustili v pondělí novou očkovací kampaň proti dětské obrně. Cílem je ochránit přibližně 10,7 milionu dětí do pěti let před tímto nebezpečným onemocněním. Oznámilo to afghánské ministerstvo zdravotnictví.


Černého kašle mezi lidmi zatím neubývá. Přibylo přes 1600 nových případů

V Česku během minulého týdne přibylo 1604 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Celkem už bylo letos nahlášeno 10 973 případů nemoci.


Extrémní počasí, války i ekonomika. Potravinová nejistota se zhoršuje, hladem trpí stamiliony lidí

Potravinová nejistota se v roce 2023 zhoršila po celém světě, přičemž přibližně 282 milionů lidí trpí vinou konfliktů akutním hladem, především v Pásmu Gazy a Súdánu. Uvedla to agentura OSN a rozvojové organizace.


Kulidakis a Schmarcz o postoji ANO k jednání na Hradě


M. Boleslav má po 18 letech nového primátora, Nwelatiho vystřídal Bouška

Mladá Boleslav - Novým primátorem Mladé Boleslavi se dnes stal Jiří Bouška (ANO), dosavadní první náměstek primátora. Vystřídal Raduana Nwelatiho (ODS), který vedl město od roku 2006. Výměna byla součástí koaličních dohod po komunálních volbách v roce 2022. Bouška byl tehdy lídrem vítězného uskupení ANO+Volba pro Mladou Boleslav. Od 31 přítomných zastupitelů dnes získal ve veřejné volbě 25 hlasů. Zastupitelé v jednom bodě programu zároveň...


Začíná rozsáhlá výluka tramvají


Pavel považuje Vrěbtice za nejbrutálnější napadení české suverenity Ruskem od roku 1968

Rusko napadlo Česko nejbrutálnějším způsobem od invaze v roce 1968, zhodnotil prezident Petr Pavel závěry vyšetřování. Policie odložila případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruské vojenské rozvědky. Premiér Petr Fiala (ODS) konstatoval, že Rusko provedlo na českém území akt státního terorismu.


Útok ve Vrběticích spáchali Rusové z GRU, ale obvinit je nemůžeme, rozhodla policie

Přestože se policii povedlo objasnit základní obrysy útoku na muniční sklady, dva klíčové aktéry kvůli jejich pobytu v Rusku obvinit nemohla.


Írán se chce mstít arabské zemi, která pomohla Izraeli. Bouří se i její vlastní občané

Jordánsko o víkendu zásadním způsobem přispělo k odražení íránského útoku na Izrael. Země teď čelí kritice nejen ze strany Íránu, ale také vlastního obyvatelstva, z nichž více než polovina má palestinský původ. Vztahy mezi Izraelem a Jordánskem jsou podle CNN napjaté. Jordánský král Abdalláh II. musí řešit, na jakou stranu se přidá.


Depardieu obviněn ze sexuálního napadení


Sikorski: Doufám, že Putin nebude tak šílený, aby zaútočil na NATO

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski doufá, že ruský prezident Vladimir Putin nebude tak šílený a nezaútočí na Severoatlantickou alianci (NATO). Řekl to během živého streamování na sociálních sítích, uvedla agentura PAP.


Depardieu je kvůli obviněním ze strany žen od rána na policii v Paříži

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá.


Stoltenberg: Ukrajina může Rusko porazit, za určitých podmínek

Pro Ukrajinu ještě není pozdě, aby zvítězila nad Ruskem, pokud spojenci splní sliby o dodání dalších zbraní. Uvedl to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, píše agentura AFP.


Černý kašel v Česku: Kde se nemoc šíří nejvíce?

V Česku během minulého týdne přibylo 1604 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Celkem už bylo letos nahlášeno 10 973 případů nemoci.


Jak se stavělo pražské metro? V hlavní roli byly provázek i sklepy

Výročí padesáti let od zahájení provozu pražského metra se blíží. Jaká byla první technologie ražby? Jaký kuriózní předmět byl nelezen při vyklízení sklepů nebo co pomohlo zkrátit výstavbu o celý měsíc? Přinášíme seriál příběhů a vzpomínek pamětníků a dnes si můžete přečíst první díl.


Muž se zbraní v Dejvicích


Důstojník bundeswehru přiznal špionáž pro Rusko, prý se bál jaderné eskalace

Berlín - Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.


Pražský okruh uzavřela hromadná nehoda


Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.


Muzeum Louvre zvažuje radikální krok. Chce přestěhovat Monu Lisu

Muzeum Louvre v Paříži zahájilo s francouzským ministerstvem kultury diskusi o zlepšení podmínek vystavování slavného portrétu Mony Lisy od Leonarda da Vinciho. Jako jedna z možností se uvádí i přestěhování obrazu do samostatné místnosti.


Seniorka zemřela po napadení psem v útulku. Případ šetří policie

Tragicky skončil případ pokousání psem v útulku ve Žďáru nad Sázavou, ke kterému došlu v polovině dubna. Žena nakonec útok nepřežila, informoval server novinky.cz v pondělí ráno. Případem se zabývá policie.


Cizinci, děti a další neobvyklí účastníci Americké občanské války

Při vzpomínce na Americkou občanskou válku se nám vybaví rozdělení Američanů na Sever a Jih. Ukázalo se však, že to nebyli jen Američané, kdo bojoval za Unii a Konfederaci. Ve skutečnosti se k oběma stranám konfliktu přidalo také mnoho cizinců. Nejedná se však o jediné neobvyklé vojáky občanské války. Bojovali zde také děti, starší muži a další! Klikněte na galerii a seznamte se s neobvyklými vojáky Americké občanské války, na které historie zapomněla.


USA varují Čínu: Pokud nepřestanete zásobovat Rusko komponenty pro válku, zakročíme

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v Pekingu varoval, že Washington zakročí, pokud Čína nepřestane zásobovat Rusko komponenty pro válku na Ukrajině. Charakter těchto opatření neupřesnil, informovala stanice BBC.


„Podvod století“ začal rozplétat soud v Praze


Útok psa v útulku ve Žďáru nad Sázavou: Napadená žena nepřežila!

Tragicky skončil případ pokousání psem v útulku ve Žďáru nad Sázavou, ke kterému došlu v polovině dubna. Žena nakonec útok nepřežila, informoval server novinky.cz v pondělí ráno. Případem se zabývá policie.


Tohle bude největší letiště na světě. Vzniká v Dubaji a je 5× větší než dosavadní rekordman

Premiér a viceprezident Spojených arabských emirátů Muhammad bin Rášid Ál Maktúm v neděli 28. dubna oznámil plány na výstavbu největšího letiště na...


Strážníci v Plzni zachránili zatoulané kachny


Středem Spojených států se prohnaly desítky tornád. Jsou oběti, včetně dítěte

Ve státě Oklahoma zemřeli čtyři lidé v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek, což vedlo k vyhlášení výjimečného stavu v mnoha oblastech. V Iowě je další člověk ohrožený na životě.


Turecko potvrdilo spojencům, že podpoří kandidaturu Rutteho do čela NATO

Ankara/Amsterodam - Turecko potvrdilo spojencům, že podpoří kandidaturu dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho do čela Severoatlantické aliance. Podle agentury Reuters to dnes oznámil vysoce postavený turecký činitel. Současný generální tajemník bloku Jens Stoltenberg ve funkci skončí 1. října.


Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.


Pokud Putin obsadí Ukrajinu, udělá jí to, co Hitler Československu, varuje Polsko

Podle polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského má Západ možnost porazit Rusko, ať už to učiní na Ukrajině nebo na polských hranicích.


Rychtář vzdal Bartošové (†48) hold: Poklekl u prázdného hrobu! A čekal na osudový vlak...

Smutné výročí odchodu Ivety Bartošové (†48) si dnes u kolejí v pražské Uhříněvsi připomněla jen hrstka jejích fanoušků. Vdovec Josef Rychtář (65) s nimi dopoledne vyčkal na moment, kdy kolem nich projede "osudný" vlak. Stalo se tak v 11:21, o devět minut dříve než během tragédie před 10 lety.