Zprávy

Trending:


Komárům přenášejícím malárii se díky extrémnímu jaru daří i v Česku. Vědci už objevili čtyři lokality, kde se množí

Komárům přenášejícím malárii se díky extrémnímu jaru daří i v Česku. Vědci už objevili čtyři lokality, kde se množí. Česká republika, stejně jako většina Evropy, je v posledních letech svědkem znepokojivých změn v místních ekosystémech. Postupné zvyšování teplot a změny v klimatických modelech nejen změnily krajinu, ale také připravily půdu pro migraci tropického hmyzu, včetně některých druhů, které přenášejí potenciálně smrtelné choroby.


Fico krvácel do břicha, lékaři ho operují přes tři hodiny

Slovenský premiér Robert Fico, který utrpěl při středečním atentátu průstřel břicha, je na operačním sále už tři a půl hodiny. Podle médií je stále ve vážném stavu.


Telemedicína přinese komfort pro pacienty a ušetří náklady

Místo pravidelných cest do porodnice v pražském Podolí absolvují těhotné ženy část kontrol na dálku. „Telemedicínu využíváme u těhotných jako jediní v Česku a jedni z mála v Evropě,“ říká Hynek Heřman, primář porodnického oddělení Ústavu pro péči o matku a dítě. Vyšetření vypadá tak, že si žena doma změří tlak, zváží se a diagnostickými proužky ana...


Útočník na Fica byl v minulosti ve spojení s proruskou skupinou

Muž, který zaútočil na Roberta Fica, byl v minulosti ve spojení s proruskou skupinou Slovenští branci. Informoval o tom podle Denniku N maďarský investigativní novinář Szabolcs Panyi. Slovenští branci na Facebooku v roce 2016 sdíleli fotografii, kde se nacházel i atentátník.


Vladimír (41): Manželka si našla milence. Když jsem jí zablokoval přístup k mému účtu, ten chlap zmizel

Vladimír se sice oženil, ale ne z lásky. Po čtyřicítce mu došlo, že velkou část svého života promarnil s někým, kdo se k němu nehodí. A tak se jednoho dne rozhodl pro rázný krok.


Atentátník po zadržení promluvil o motivu útoku na Fica

V Handlové dnes po jednání vlády postřelil 71letý muž z Levic slovenského premiéra Roberta Fica. Vypálil celkem pět ran, z nichž tři ho zasáhly do břicha, do bederní kosti a do ramene. Atentátník následně promluvil o svém útoku.


Nekrolog Vlastimila Harapese


Nejslavnější popravy v historii

Trest smrti, také známý jako trest popravou, lze definovat jako státem schválenou praxi popravy osoby jako trest za skutečný nebo domnělý zločin. I když je nyní trest smrti ve většině zemí nezákonný, nebylo tomu tak vždy. Skutečně existuje mnoho historických případů, některé i poměrně nedávné, kdy byly popraveny významné osobnosti. Zaujalo vás tohle téma? Podívejte se do této rubriky a zjistěte, které slavné postavy z historie dostaly tento nejvyšší možný trest.


Vykázané kusy ulovené zvěře podle myslivců zřejmě neodpovídají realitě

Praha - Myslivci ulovili v minulé sezoně, která trvala od dubna 2022 do konce března minulého roku, podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) 114.100 kusů srnčí zvěře. Oproti předchozímu období je to o 6,2 procenta více. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti i Českomoravská myslivecká jednota ale poukazují na to, že vykázaný počet ulovené zvěře se může významně lišit od reálných úlovků. Ministerstvo zemědělství chce v připravované...


Bez vody jsou desetitisíce Pražanů. Oprava rozsáhlé havárie potrubí se protáhne

Kvůli havárii vodovodního potrubí jsou obyvatelé pražských čtvrtí Střížkov, Prosek, Kobylisy a Letňany bez vody. Jde zhruba o 56 tisíc odběratelů. Náhradní dodávky jsou postupně zajišťovány, opravy by se měly protáhnout až do středečních odpoledních hodin. O poruše informovaly na svých stránkách Pražské vodovody a kanalizace.


První vyjádření Agáty k rozhodnutí soudu v péči o Rozárku: Úleva i povzdech k Soukupovi

A je rozhodnuto. Agáta Hanychová a Jaromír Soukup se budou muset podle soudu střídat v péči o jejich malou dcerku Rozárku. A ačkoliv se po vyřčení rozsudku vítězoslavně tvářil dnes již bývalý mediální magnát, spokojená je podle exkluzivního vyjádření pro eXtra.cz i sama dcera herečky Veroniky Žilkové. Ta nám ale prozradila, v čem ji otec její dcerky zklamal.


Slovenská vláda hrozí médiím. Atentát na Fica je další záminka pro válku s novináři

ANALÝZA. Když se ve středu objevily první zprávy o atentátu na slovenského premiéra, jednal právě parlament v Bratislavě o novém zákonu o veřejnoprávních médiích. Ten dostane současnou televizi s rozhlasem RTVS definitivně pod kontrolu vlády. Schůze parlamentu byla kvůli útoku na předsedu vlády přerušená, události však zřejmě naberou znovu rychlý spád. Někteří vládní politici totiž zodpovědnost za


Obyvatelé Srí Lanky vyrazili bojovat na Ukrajinu, Rusko je oklamalo

Úřady na Srí Lance evidují nejméně 280 občanů, kteří se nechali naverbovat do války na Ukrajině, uvedla v úterý agentura AFP.


Rusko musí zaplatit za obnovu Putinem zničené Ukrajiny, prohlásil Blinken

Rusko musí zaplatit za obnovu toho, co šéf Kremlu Vladimir Putin zničil na Ukrajině, prohlásil v úterý americký ministr zahraničí Antony Blinken během své návštěvy Kyjeva. Washington podle něj disponuje mocí zabavit ruský majetek v USA a použít jej k pomoci při obnově Ukrajiny, uvádí BBC.


Ústecký soud se začne zabývat největším lesním požárem v historii ČR

Ústí nad Labem - Krajský soud v Ústí nad Labem dnes otevře případ největšího lesního požáru v historii ČR, vznikl v létě 2022 v národním parku České Švýcarsko. Obžaloba z jeho založení viní někdejšího dobrovolného strážce rezervace. V případě prokázání viny mu hrozí až 15 let vězení. Obviněný z obecného ohrožení a poškození cizí věci údajně loni způsobil ještě několik menších požárů na Děčínsku. Muž založení rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku...


Macronův koňak a maďarský trojský kůň

Po pěti letech zavítal minulý týden čínský prezident Si Ťin‑pching do Evropy. Z programu a výběru zemí, jež se rozhodl navštívit, lze poměrně dobře odhadovat, jaké byly hlavní cíle jeho cesty: nabourat politickou jednotu na starém kontinentu a pokročit v přípravách půdy pro čínskou ekonomickou expanzi. První zastávka čínského lídra se odehrála ve F...


Průzkumníci, kteří zmizeli beze stopy

Byly doby, kdy většina světa, ještě více než dnes, byla pro mnohé stále neznámá a nebylo většího povolání než být objevitelem. Hrstka odvážných a zvědavých dobrodruhů se vydávala do nejhlubších a nejtemnějších koutů světa v naději, že se jim podaří tyto neznámé oblasti osvětlit. Byla to však nebezpečná práce a mnoho z těchto jedinců se nikdy nevrátilo. Osudy těchto objevitelů, od horolezce, který překonal rekord, až po dobrodruha, který hledal neexistující město, jsou stále zahaleny tajemstvím. Klikněte na a objevte objevitele, kteří se toulali po planetě a nikdy se nevrátili.


Sestra císařovny Sisi Matylda Bavorská: Milenecký vztah se jí krutě vymstil

Sňatek Alžběty Bavorské zvané Sisi s rakouským císařem Františkem Josefem I. učinil velmi žádoucí partie i z jejích sester. Až na jednu byly ale jejich osudy nešťastné. Také Matyldu Ludoviku Bavorskou rodiče uvěznili v domluveném politickém manželství, které nikdy pořádně nefungovalo. V novém domově v Itálii situaci řešila mileneckým vztahem. To se ale mladé ženě krutě vymstilo.


Meknés: Historická perla Maroka, která vám vezme dech

Meknés, jedno z marockých královských měst, leží v severní části země, kde se prolínají bohaté dějiny a moderní kultura. Město, často zastíněné populárnějšími turistickými destinacemi jako je Marrákeš či Fez, nabízí návštěvníkům jedinečný pohled do marocké historie a architektury.


Peníze nesmrdí. Ale někdy z nich kape krev

Americká ropná společnost Standard Oil of New Jersey zásobovala těsně před začátkem druhé světové války nacistické Německo tetraethylovým olovem, důležitým pro výrobu vysokooktanového leteckého paliva. Výrazně tak napomohla nacistům v bombardování ostrovů při bitvě o Británii. Ta samá firma rovněž posílala do Německa na tankerech s panamskou vlajko...


TRAGÉDIE! Nehodu autobusu s farmáři nepřežilo nejméně osm lidí

Tragická dopravní nehoda v úterý otřásla Spojenými státy americkými. Nejméně osm lidí nepřežilo srážku autobusu s velkým osobním automobilem u Orlanda na Floridě.


Hamburgery, zmrzliny a cereálie jako zabiják. Pomohou zákazy a restrikce?

Průmyslově zpracované potraviny způsobují závislost a část západní společnosti to vidí jako problém. Potravinářské firmy ovšem chrlí tyto produkty ve velkém.


Předpověděl atentát? Čekám, kdy dojde k vraždě, řekl před měsícem Fico

Slovenský premiér Robert Fico, který se dnes stal terčem útoku, před měsícem na svém facebookovém profilu hovořil o hrozbách proti vládním politikům.


Dojemné projevy z pohřbu Simony Postlerové: Vacek se rozplakal, Töpfer jí poslal vzkaz do nebe

Na pohřbu Simony Postlerové (†59) vystoupilo několik jejích kolegů, kteří veřejně zavzpomínali na nejhezčí společná setkání. Například velice dojemný, ale zároveň úsměvný proslov měl herec Petr Vacek, který na konci projevu neudržel slzy a rozplakal se. Podobný problém měl i herec Tomáš Töpfer. Na místě byla i redakce eXtra.cz.


Případů úplatku za přidělení bytu v Brně bylo podle svědkyně více

Brno - Městský soud v Brně dnes výslechy svědků pokračoval v projednávání případu policisty Jiřího Vlčka, který podle žalobkyně kvůli přidělení bytu v Brně pro svoji dceru dal úplatek 360.000 korun. Muž vinu dříve popřel. Podle svědkyně měl dávat úplatek právě on, dcera o ničem nevěděla. Uvedla, že případů, za které se bral úplatek, bylo minimálně deset. Případ úzce souvisí s kauzou kolem bývalého předsedy bytové komise části Brno-střed a...


V paneláku si architekt pro svou ženu a dceru zrekonstruoval byt za minimum nákladů a vyčaroval kouzelný domov

Rekonstruovaný byt má sloužit tříčlenné rodině, která otřebuje velký obývací pokoj, který má být srdcem bytu. Musí se do něho vejít kuchyně a velký stůl, prostor na cvičení a třeba i dětská skluzavka. Jak se proměna interiéru podařila?


Škody způsobené zloději kol rostou. Podívejte, ve kterých krajích kradou nejvíc

V létě každoročně přibývá krádeží jízdních kol. Ne všichni cyklisté totiž chrání svého jednostopého parťáka před zloději dostatečně. Na to, kde se kola kradou nejvíc a jak je správně zabezpečit, se zaměřila datová redakce Deníku.


Ruské firmy utrácí miliardy rupií za indické zbraně: Využívají nečinných vostro účtů

Moskva se rozhodla efektivně zužitkovat přebytečné prostředky v indických rupiích, které se nahromadily na ruských vostro účtech. V rámci snahy oživit průmyslovou výrobu a posílit obranné kapacity investovala téměř čtyři miliardy dolarů, tedy značnou část dříve nevyužitých rezerv, do nákupu vojenské techniky a výzbroje od svého významného obchodního partnera – Indie.


Jana (52): Zamilovala jsem se do kamaráda svého syna. Bojím se, že to praskne, ale nemohu si pomoci

Lásce a srdci někdy neporučíš. Své o tom ví i Jana, která se naprosto nečekaně a neplánovaně podlehla kouzlu mladíka. I když ví, že je to úplně bláznivé a ulítlé své city nedokáže moc ovládat. Navíc by to určitě ranilo jejího syna…


Podezřelý z vraždy Maddie před soudem! Vypovídala jedna z jeho přeživších obětí

Bývalá delegátka cestovní agentury Hazel Behan podala před soudem svědectví o hrůzném znásilnění, které utrpěla od Christiana B., muže podezřelého z únosu Madeleine McCannové.


Tisková konference o stavu Roberta Fica


Slovensko je po útoku paralyzováno. Poslanci křičí, Čaputová je v šoku

Střelba na slovenského premiéra Roberta Fica otřásla tamními politiky. Útok na předsedu vlády odmítají s tím, že do civilizované společnosti nepatří.


Slavné matky upřímně o porodu

Slovy Glorie Steinemové "porod je obdivuhodnější než dobývání". Muži možná nikdy nepoznají skutečnou bolest při porodu, ale matky po celém světě mají o dni, kdy začaly rodit, co vyprávět. Ať už čekáte dítě a chcete poradit, nebo jste jen prostě zvědaví, zde je výběr citátů slavných osobností o porodu.


Zánět Pohrudnice: Varovné Znaky, Na Které Je Třeba Si Dát Pozor

Souhrn Zánět pohrudnice, tenká vrstva tkáně, která se řadí k plicím a hrudní stěně. To může způsobit silnou bolest na hrudi, která se zhoršuje během dýchání. Příznaky Pokud máte nové, závažné nebo trvalé příznaky, obraťte se na poskytovatele zdravotní péče. Mezi příznaky patří: Silná bolest na hrudi, která se zhoršuje s dýcháním Kašel Dušnost Něha ...


Bezpečnostní poradce Lumír Němec k ochrance Roberta Fica


Kdo je ve skutečnosti Vladimir Putin?

Zatímco svět s hrůzou a nedůvěrou reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu, muž, který vojenský útok nařídil, prezident Vladimir Putin, je široce odsuzován za to, co je označováno za nebezpečný a nevyprovokovaný akt agrese. Kdo je však tento muž z Leningradu, který vyrostl v jednoho z nejmocnějších mužů nedávné historie? Klikněte a zjistěte více o životě a kariéře Vladimira Putina.


Ve Francii dál pátrají po trestanci uprchlém po přepadení vězeňského vozu

Paříž - Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při úterním krvavém útoku na vězeňskou dodávku umožnili jeho útěk. Třicetiletý Mohamed Amra, přezdívaný Moucha nebo také Šmoula, Yanis či Momo, je pragmatik s vazbami na drogové podsvětí v jihofrancouzském Marseille, ačkoliv za drogové zločiny nikdy odsouzený nebyl, napsaly dnes deník Le Monde a web stanice BBC. Odbory sdružující zaměstnance...


Fico není prvním politikem, na kterého mířil atentát. Připomeňte si vraždy Kennedyho nebo Rašína

Atentát na slovenského premiéra, který se stal ve středu odpoledne, není prvním v pořadí. V historii najdeme množství pokusů o odstranění politiků, z nichž některé byly úspěšné.


Poště se opět nepřihlásil žádný zájemce o budovu v Jindřišské ulici v Praze

Praha - České poště se opět nepřihlásil žádný zájemce o koupi budovy Hlavní pošty na rohu Jindřišské ulice a ulice Politických vězňů v Praze, přestože podnik již prodej nepodmiňoval zachováním poštovních služeb. Pošta proto prodej nemovitosti s odhadní cenou 1,54 miliardy Kč zrušila a zváží její další využití. ČTK to dnes řekl mluvčí Matyáš Vitík.


Kim Čong-un vyzval k "epochální změně" v rámci příprav na válku

Severokorejský lídr Kim Čong-un vyzval k "epochální změně" v rámci příprav na válku dosahováním cílů stanovených při výrobě vojenského arzenálu, uvedla ve středu severokorejská média podle zprávy agentury AFP.


Přátelství napříč generacemi: Spojení s různými věkovými skupinami

Přátelství nemá číslo. Není omezeno věkem ani generací. Když jde o přátelství, záleží jen na společných zájmech a vzájemném respektu. Ale při tom všem je někdy obtížné mít tyto společné zájmy napříč generacemi. Chcete-li s tím bojovat, projděte si tuto galerii a zjistěte, jak tuto propast překlenout.


Teenageři našli v koši novorozence. Stačilo 15 minut a nepřežil by, uvedli záchranáři

Dva teenageři našli v pondělí v koši v chorvatském městě Zaprešić novorozence. Podle lékařů, kteří na místě zasahovali, se dítě narodilo asi půl hodiny před nálezem a bylo podchlazené. Díky včasnému zásahu nakonec přežilo. Informoval o tom chorvatský web 24sata.


Francie posílá Ukrajině novou sérii raket země-vzduch Aster

Francie posílá Ukrajině novou sérii raket země-vzduch Aster 30 určených pro již dodané systémy protivzdušné obrany SAMP/T-MAMBA. Ve francouzském parlamentu o tom v úterý informoval ministr obrany Sébastien Lecornu.


Z pražské psychiatrie uprchl nebezpečný muž


Na Fica údajně střílel slovenský spisovatel

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica měl spáchat jednasedmdesátiletý spisovatel a básník Juraj Cintula z města Levice na jižním Slovensku. Uvedla to televize Markíza.


Kvíz pro pamětníky: Hlasatelé a hlasatelky Československé televize. Komu je nad 40 let, zvládne ho hravě

Televize by nebyla ničím, pokud by neměla své známé tváře. Ty nechyběly ani v dobách minulého režimu. Byly to muži a ženy, které skrze televizní éter přibližovali nevšední život všedním občanům. Jak dobře znáte ty nejznámější z nich?


Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský

Provozování food trucku není běžně bráno jako „práce“ pro kuchaře, kteří za sebou mají zkušenosti ze slavných restaurací, ať už českých nebo světovým. Ještě méně byste v tomto druhu street foodu očekávali muže věhlasu Radka Příhonského. V rozhovoru pro Toprecepty.cz nám prozradil, co ho k nápadu provozování food trucku přivedlo, pro kterou osobnost ve svém životě vařil nejraději i co by poradil začínajícím kuchařům, kteří chtějí dosáhnout...


Mrtvého muže nalezli na ministerstvu průmyslu v Praze. Šlo o sebevraždu zaměstnance

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo nalezeno tělo mrtvého muže. Na místě zasahují policisté spolu se zdravotnickou službou. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová pro CNN Prima NEWS potvrdila, že muž spáchal sebevraždu. Informovala o tom agentura Aktu.cz.


Zázrak v Izraeli: Staletý kamenný dům v husté zástavbě je dnes plný světla

Ve čtvrti kamenných budov v izraelském městě Safed vznikl unikátní dům, který otevřel dialog mezi starým a novým, ochranou i obnovou, tradicí a moderními trendy.


Tragédie v centru Prahy: Muž se oběsil přímo v budově ministerstva průmyslu a obchodu

V budově ministerstva průmyslu a obchodu došlo ve středu ráno k hrozivému nálezu. Muž, který v budově pracoval jako technický pracovník, spáchal sebevraždu. Informace přinesl web iDnes.