FIALůV PROJEV U BIDENA? SMěšNá A ZBYTEčNá SLOVA, TO SI MOHL ODPUSTIT, DIVí SE KOMENTáTOřI

Že jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) vztahy mezi Českem a USA nejlepší v historii? To je směšné, zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Petr Kolář ohledně premiérova výroku při setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Také komentátor Ondřej Leinert si myslí, že si tento výrok ministerský předseda mohl odpustit. Podle jeho názoru se současná situace nedá srovnávat se vztahy obou zemí v 90. letech.

„Nevím, proč to má Petr Fiala zapotřebí,“ reagoval Kolář na výroky premiéra ohledně bilaterálních vztahů s USA. „Když si člověk vzpomene na začátek devadesátých let a prezidenta Václava Havla, tehdy byly naše vzájemné vztahy úplně jinde,“ sdělil komentátor MF Dnes.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala v USA? Sebevědomý projev, chválí Decroix. Kobereček a školeníčko u CIA, rýpla si Konečná

„Jednání (s americkým prezidentem Joe Bidenem) bylo velmi přátelské, neslo se ve skvělé atmosféře. Několikrát byla oceněna jak úroveň vztahů mezi Českem a USA, které jsou určitě nejlepší v historii, tak role České republiky v současném mezinárodním prostředí,“ řekl premiér. Kolář označil Fialova slova „za směšná a zbytečná“.

Podobného názoru je také Leinert, který připomněl vysokou úroveň vzájemných vztahů v 90. letech a na přelomu tisíciletí. „Když byl premiérem Václav Klaus, navštívil Bílý dům několikrát. V roce 2001 za tehdejším prezidentem Georgem Bushem jako český premiér přijel Miloš Zeman,“ připomněl Leinert s tím, že si Fiala svůj výrok mohl odpustit.

Europoslanec Tomáš Zdechovský zdůraznil, že vztahy obou zemí jsou nyní skutečně na vysoké úrovni a Česko se v zahraničí těší dobrému jménu. „Ne tedy v Rusku, kde jsme na seznamu nepřátel, přitom to byli ruští agenti, kteří vyhodili muničák ve Vrběticích. Na Západě si nás váží. Dokládá to i pozvání Petra Fialy do Bílého domu. Dobrá práce,“ pochválil premiéra na sociálních sítích.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve svém příspěvku na síti X připomněla důležité mezníky v navázání bližší spolupráce se Spojenými státy. „Návštěva premiéra v Bílém domě ukazuje, že i středně velká země může být velmi respektovaným spojencem. Máme být na co hrdí,“ napsala ve svém příspěvku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Úvodní řeč Joea Bidena a Petra Fialy v Bílém domě

2024-04-16T09:07:04Z dg43tfdfdgfd