FIALA šIJE DO BABIšE KVůLI REFORMě PENZí: ABSOLUTNě NEZODPOVěDNé! PODVEDLI NáS, VZKAZUJE šéF ANO

Negativní postoj opozičního hnutí ANO k jednání s vládou o důchodové reformě je podle premiéra Petra Fialy (ODS) problémem pro společnost a nezodpovědný vůči lidem. Kabinet je i při projednávání ve Sněmovně otevřený vůči opozičním návrhům, které by reformu vylepšily, dodal Fiala. Šéf ANO Andrej Babiš mu na facebooku vzkázal, že lže a že budou ve Sněmovně bránit důchodce do roztrhání těla. Důchodovou reformu dál označuje za okradení důchodců.

ANO koncem dubna oznámilo, že s vládou nebude pokračovat v jednáních strategického charakteru v hospodářské a sociální oblasti, a to ani za účasti prezidenta Petra Pavla.

Předtím hnutí zrušilo svou účast na opakovaném jednání na Hradě k důchodové reformě se zástupci vlády v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). ANO důchodovou novelu kritizuje, odmítá mimo jiné chystané zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života.

Absolutně neodpovědné

Fiala připustil, že chybějící shoda s opozicí znamená pro novelu problém. Pro společnost podle něj však představuje problém neodpovědné chování ANO. Hnutí již jednou zrušilo pokus o reformu zavedený vládou Petra Nečase (ODS), uvedl. Nyní ANO opět s ničím nepřišlo a navíc odmítlo jednat u prezidenta, což se nedělá, doplnil.

>

Chování ANO podle Fialy vypovídá o tom, že hnutí je úplně jedno, co bude s touto zemí, záleží mu jen na hlasech.

„Je to absolutně neodpovědné vůči lidem, ANO to už jednou udělalo. Pokus o reformu, který tu byl zavedením druhého pilíře, který udělala Nečasova vláda, hnutí ANO tehdy se sociální demokracií zrušilo, když bylo ve vládě. A zrušili to bez náhrady, bez nějaké jiné představy o důchodové reformě. A už tehdy všichni věděli a všichni ekonomové na to poukazovali, že ten systém je neudržitelný. Zrušili to bez náhrady a nechali to být. Pak řekli, že budou dělat důchodovou reformu, dali si to do programu, žádnou neudělali a s ničím nepřišli. A teď, když jsme je xkrát zvali, jednali s nimi, měli možnost se do toho zapojit, přijít s vlastními návrhy, tak s ničím nepřišli a nakonec ještě odmítli jednání u prezidenta republiky, což se podle mě nedělá. Je to nějaká zpráva o hnutí ANO, o tom, že je jim úplně jedno, co s touto zemí bude, a záleží jenom na jejich voličských hlasech,“ uvedl Fiala pro ČTK.

Nastavíme pravidla a oni je budou chtít zrušit...

Fiala tak v rozhovoru s ČTK reagoval rovněž na vyjádření místopředsedy ANO Karla Havlíčka pro Seznam Zprávy, že hnutí po volbách důchodové změny zruší.

„Samozřejmě to není dobrá zpráva pro společnost. My nastavíme nějaká pravidla, lidé se na ně nachystají, a pak to někdo bude chtít zrušit. Nejlepší odpověď je nedopustit, aby hnutí ANO vyhrálo volby a nemohlo takovéto neodpovědné kroky zopakovat,“ dodal Fiala.

V tomto volebním období už musela vláda u několika předpisů kvůli obstrukcím pevně zařadit hlasování ve Sněmovně. „Vždy necháváme dost času, aby zazněly všechny argumenty, nakonec to ukázalo i rozhodnutí Ústavního soudu,“ uvedl Fiala. Dostatek času k vyjádření podle Fialy dostane opozice i tentokrát.

Babiš: Budeme bránit důchodce do roztrhání těla

Šéf ANO Andrej Babiš mezitím na facebooku zveřejnil další video k důchodové reformě. „Důchodová reforma? Okradení důchodců? No u toho my asistovat nebudeme,“ uvedl.

A navezl se do Fialy. „To je náš ukrajinský premiér, který byl zvolen českými občany za premiéra, ale na to zapomněl,“ hřímal Babiš, který Fialovi vytkl, že nedodržel slib ohledně neposunutí věkové hranice odchodu do důchodu.

„Ano, podvedli nás, i na Hradě. A důchody? Vždyť to bude přece ve Sněmovně. Budeme se o tom bavit a budeme bránit naše důchodce do roztrhání těla, to znáte. Nedovolíme vyšší věk odchodu do důchodu, nedovolíme, aby přišli o peníze, nedovolíme, aby se zkrátila lhůta předčasného odchodu do důchodu z pěti na tři roky. Takže my máme program. Vždyť vláda řekla, že všechno umí. My jim máme pomáhat? Už jsme jim pomohli dost. Oni se s námi nebaví. Jenom tam, kde jim to vyhovuje a chtějí nás namočit do okradení důchodců. Jednou už to udělali,“ míní Babiš.

contenteditable="false" data-option-width="500" data-url="https://www.facebook.com/AndrejBabis/videos/455947313667231/"> data-width="500" data-href="https://www.facebook.com/AndrejBabis/videos/455947313667231/"> 

Fiala: Nemáme patent na rozum

Podle Fialy je vládní kabinet otevřený debatě o obsahu novely. „Vůbec si nemyslíme, že máme patent na rozum, že nemůže někdo přijít s nějakým nápadem, který bude dobrý. Ta důchodová reforma je udělaná velmi pečlivě po dlouhých diskusích, zohledňovali jsme názory expertů, to všechno se v ní odráží. Ale pokud by přišla opozice s nějakými vylepšujícími návrhy, měla zájem se na tom podílet, tak jsme pořád tomu otevřeni,“ řekl nyní premiér ČTK. Nic však zatím nenaznačuje, že by ANO něco takového chystalo, podotkl.

Vláda schválila návrh zákona s reformou penzí v úterý. Novela počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Podle plánu by změny měly začít postupně platit od příštího roku. Fiala uvedl, že reforma je nutná a zajistí důstojný důchod i třicátníkům a čtyřicátníkům.

2024-05-04T07:54:11Z dg43tfdfdgfd