FIALA V USA? SEBEVěDOMý PROJEV, CHVáLí DECROIX. KOBEREčEK A šKOLENíčKO U CIA, RýPLA SI KONEčNá

Premiér Petr Fiala (ODS) je státníkem na vysoké úrovni. Těmito slovy zhodnotila poslankyně Eva Decroix (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS schůzku předsedy vlády s americkým prezidentem Joem Bidenem. Fiala podle ní ukázal „sebevědomý a uvolněný projev“. Kladně ho hodnotili i další představitelé vlády. Naopak europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) Fialu kritizovala mimo jiné i za „školeníčko v CIA“.

„Fiala je opravdu státník na vysoké úrovni. Viděli jsme sebevědomý a současně uvolněný projev, který byl výborně zpracovaný,“ poznamenala místopředsedkyně ODS v pořadu 360.

K TÉMATU: Shodit cestu Fialy do USA je chyba, vyčetl Schmarcz Babišovi. Premiér stejně nic nezmění, říká Kulidakis

Fiala ve svém projevu zavzpomínal i na tanky vojsk Varšavské smlouvy v Československu. „V roce 1968 jsem byl malý kluk. Tehdy jsem viděl v ulicích mého rodného města ruské tanky. To už znovu vidět nechci. I proto musíme Ukrajinu nadále podporovat,“ řekl během schůzky.

Decroix jeho slova ocenila. „Ta zpráva je jasná nejen ve vztahu k ruské agresi na Ukrajině, ale i k naší obraně. Premiér jasně říká, že to vše dělá pro naši zemi,“ řekla. Dodala, že premiérův výstup byl současně „sebevědomý a uvolněný“.

Chválou nešetřil ani poslanec Ondřej Lochman (STAN). „Předseda vlády využil čas během schůzky s Bidenem skvěle. Slovy o ruských tancích dal jasně najevo, že s USA jsme partneři a chceme od nich nejen nakupovat, ale také s nimi spolupracovat,“ zhodnotil zákonodárce.

Opačný názor vyjádřila europoslankyně Konečná. „Tak stíhačky za stovky miliard nestačily. Pan premiér Fiala dnes (v pondělí, pozn. red.) na koberečku za vyřazení americké společnosti Westinghouse z dostavby našich jaderných elektráren,“ reagovala na sociální síti X.

Fialovi vyčetla i návštěvu v úřadu CIA, kterou označila za „školeníčko“. „Nedivila bych se ani setkání s nějakými zbrojaři,“ dodala. Zájmy českých občanů podle ní nechal předseda vlády „na pražském letišti“.

Pekarová: Máme být na co hrdí

Podle europoslance Tomáše Zdechovského se Česko těší v zahraničí dobrému jménu. „Ne tedy v Rusku, kde jsme na seznamu nepřátel, přitom to byli ruští agenti, kteří vyhodili muničák ve Vrběticích. Na Západě si nás váží. Dokládá to i pozvání Petra Fialy do Bílého domu. Dobrá práce,“ pochválil na sociálních sítích cestu do USA.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v příspěvku na síti X připomněla důležité mezníky v navázání bližší spolupráce se Spojenými státy. „Návštěva premiéra v Bílém domě ukazuje, že i středně velká země může být velmi respektovaným spojencem. Máme být na co hrdí,“ napsala v příspěvku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úvodní řeč Joea Bidena a Petra Fialy v Bílém domě

2024-04-16T04:42:59Z dg43tfdfdgfd