FIALA V KONGRESU UCTIL HAVLA. PřESVěDčí AMERICKé POLITIKY, ABY UVOLNILI POMOC UKRAJINě?

Premiér Petr Fiala dnes završí dvoudenní návštěvu Spojených států, při které se v pondělí sešel v Bílém domě s americkým prezidentem Joem Bidenem. Jako první měl dnes v programu vystoupení v Hudsonském institutu. Následuje série jednání v Kongresu, kde chce Fiala mluvit o schvalování pomoci pro Ukrajinu. U busty Václava Havla předal stříbrné pamětní mince kongresmanům Lloydu Doggettovi a Mariovi Díaz-Balartovi, kteří společně vedou neformální skupinu přátel Česka.

contenteditable="false" data-url="https://twitter.com/strakovka/status/1780320362904825975?ref_src=twsrc^tfw">

Busta prvního českého prezidenta Havla je v americkém Kongresu od listopadu 2014. Havel, jehož bustu vytvořil českoamerický sochař Lubomír Janečka, byl po Winstonu Churchillovi, Raoulu Wallenbergovi a Lájosi Kossuthovi teprve čtvrtým podobně vyznamenaným Evropanem.

V závěru svého programu v USA si Fiala připomene také památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka u jeho sochy v diplomatické čtvrti.

O Ukrajině v Kongresu

Fiala v Kongresu jednal se šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a dalšími zástupci Kongresu. Hovořit měli o česko-amerických vztazích, ale také o balíku finanční pomoci pro několik zemí včetně Ukrajiny, jehož projednání se ve Sněmovně reprezentantů měsíce už odkládá.

Fiala měl v Kongresu mluvit také s předsedou zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Michaelem McCaulem. Setkal se také se šéfem senátního zahraničního výboru Benem Cardinem či bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. 

>

Sněmovna reprezentantů by podle Johnsona měla projednat balíky pomoci tento týden jako samostatné zákony. Původní podobu návrhu chce Johnson rozdělit do tří částí, vedle Izraele a Ukrajiny bude mít svou část také Tchaj-wan a spojenci v Indopacifiku, kde USA svádí boj o vliv s Čínou. Celková částka je podle Johnsona zhruba stejná, část pomoci ale bude mít formu půjček.

Vyzdvihoval Colt i přijímání uprchlíků

Před přesunem do Kongresu Fiala vystoupil v Hudsonském institutu. To je think tank zaměřený zejména na otázky spojené s národní bezpečností a zahraničněpolitickými tématy. Fiala o nich mluvil. V minulosti zde vystoupili třeba japonský nebo izraelský premiér.

„Česká republika je země v srdci Evropy s přibližně deseti miliony obyvatel. Od února 2022 jsme přijali více než půl milionu uprchlíků z Ukrajiny. Převážně žen, dětí a starších lidí. V přepočtu na obyvatele máme nyní nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků v Evropě, tedy 5 procent. To je stejné, jako když se Spojené státy za pět měsíců rozrostly o 16 milionů lidí,“ uvedl premiér během svého proslovu v tomto institutu s tím, že je na Česko za přijetí uprchlíků hrdý.

„Česká republika není zemí imigrantů jako Spojené státy. Naopak jsme byli zemí, ze které lidé utíkali. Mnohokrát v historii jsme přišli o své elity (…) Dnes jsme cílovou zemí my. Jsme bezpečnou zónou,“ zdůraznil Fiala, jenž zmínil sovětskou okupaci z roku 1968, o které hovořil i před Bidenem v Bílém domě.

Dále řekl, že díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat 500 000 kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion.

>

Fiala v institutu hovořil i o podnikání. „Česká republika je kompetentním a spolehlivým spojencem. Je to proto, že náš obranný průmysl je vyspělý a máme dobré obchodní kontakty po celém světě. Jsem přesvědčen, že příběh značky Colt nemusím vyprávět. Ta je nyní součástí skupiny Česká zbrojovka,“ řekl premiér.

Pro holding Colt pracuje přítel a poradce prezidenta Petra Pavla Petr Kolář. A Colt také bude mezi firmami, jejichž zástupci se účastní galavečeře s Fialou. Další zúčastněné firmy budou PPF, CSG, Sev.en, KKCG a Globsec US.

2024-04-16T20:26:19Z dg43tfdfdgfd