FIALA: BIDEN SE VYZNAL Z VřELéHO POSTOJE K ČESKU. VZTAHY OBOU ZEMí JSOU NEJLEPší V HISTORII

Česko-americké vztahy jsou nejlepší v historii. Po setkání s prezidentem USA Joem Bidenem v Bílém domě to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Český ministerský předseda je ve Spojených státech na dvoudenní návštěvě. Šéf Bílého domu se podle Fialy vyznal z velmi vřelého vztahu k České republice.

Biden a Fiala spolu hovořili asi hodinu. Řeč přišla na česko-americké vztahy, které Fiala označil za vynikající. „Jsou nejlepší v historii. Pan prezident Joe Biden se vyznal z velmi vřelého vztahu k České republice,“ sdělil. Pochopitelně se řešily také zahraniční otázky, jako je nelichotivá situace na Blízkém východě či ruská invaze na Ukrajinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko je skvělý spojenec USA, sdělil Biden. Nechci ve svém městě znovu vidět ruské tanky, řekl Fiala

„Nemohu slovy vyjádřit, jak velmi si vážíme vašeho partnerství a spolupráce. Rád bych vám poděkoval za to, jak jsou naše vztahy silné,“ řekl Biden Fialovi. Česko podle šéfa Bílého domu hraje velkou roli v pomoci Ukrajině, která se již přes dva roky brání ruské invazi. Biden rovněž zdůraznil českou muniční iniciativu týkající se dělostřeleckých granátů.

„Česká republika je důležitým partnerem v tom, abychom zastavili Rusko. Musíme pokračovat dál. Evropa a Spojené státy musejí dále usilovat o to, aby na Ukrajině znovu zavládl mír,“ sdělil. Fialu zároveň ujistil, že v USA probíhají diskuse o další americké pomoci Ukrajině. „Musíme okamžitě konat, abychom zastavili masakr,“ dodal, přičemž svou řeč z části četl.

Český premiér americkému prezidentovi řekl, že jejich národy sdílí stejné hodnoty, jako jsou lidská práva, svoboda a demokracie.

„Velmi si vážím americké podpory Ukrajině. Snažíme se také dělat, co můžeme, abychom pomohli. V roce 1968 jsem byl malý kluk. Tehdy jsem viděl v ulicích mého rodného města ruské tanky. To už znovu vidět nechci. I proto musíme Ukrajinu nadále podporovat. Právě proto jsme zahájili muniční iniciativu, která umožní Ukrajině získat stovky tisíc dělostřeleckých střel,“ uvedl.

Fiala kromě jiného připomněl, že Spojené státy hrály velkou roli při založení Československa. „Vážený pane prezidente, věřím, že má návštěva posílí naše vztahy a že bude dalším přínosem pro obě naše země,“ prohlásil.

VIDEO: Jak to vypadá v Bílém domě?

Část schůzky zahrnovala i byznysová a energetická témata. „Naši američtí přátelé jsou si dobře vědomi toho, že už i české firmy působí na americkém trhu, investují tady a zaměstnávají americké občany. Bavili jsme se o možnostech posílení spolupráce. Hlavním tématem v tomto případě byla jaderná energetika a její rozvoj. Bavili jsme se také třeba o potřebě dalších dodávek LNG plynu do Evropy, což nám pomáhá zbavit se závislosti na ruských dodávkách plynu,“ dodal Fiala.

2024-04-15T21:37:30Z dg43tfdfdgfd