FATáLNí SELHáNí NA BULOVCE: ŽENě OMYLEM PROVEDLI POTRAT! NEZKONTROLOVALI šTíTEK NA RUCE

Naprosto fatální omyl se stal v pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí 25. března. Personál podle informací CNN Prima News zaměnil dvě pacientky, jedna z nich kvůli tomu přišla o své nenarozené dítě! Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci už byli postaveni mimo službu, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Případem se začala zabývat i pražská policie.

Záměna se údajně stala mezi dvěma cizinkami - Asiatkami. Jedna z nich do nemocnice přišla kvůli kyretáži, zákroku, který se provádí při léčbě dělohy a také jím lze ukončit těhotenství, druhá – těhotná – žena dorazila k lékařům na běžnou kontrolu. Ta kvůli strašlivému omylu personálu potratila, byla v 16. týdnu těhotenství. Incident pro televizi potvrdila mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová.

 „V pondělí 25. března došlo na naší Gynekologicko-porodnické klinice k nežádoucí události. Podle dosavadních zjištění došlo v důsledku závažného porušení a nedodržení interních předpisů ze strany dotčených zaměstnanců k zahájení operačního zákroku u nesprávně identifikované pacientky,“ uvedla s tím, že zaměstnanci nemocnice, kteří jsou za omyl zodpovědní, skončili mimo službu a probíhá interní šetření. Nemocnice prý v případě zjištění porušení pracovních postupů vyvodí osobní odpovědnost. Dodala, že se nemocnice pacientce omluvila a pracuje na tom, aby žena byla náležitě odškodněna. 

Požár hotelu na Václavském náměstí: Ze střechy se valil kouř, Jindřišská byla zavřená

„Ministerstvo zdravotnictví bylo o nežádoucí události, která se stala ve Fakultní nemocnici Bulovka dne 25. března tohoto roku, informováno ředitelem nemocnice a přednostou gynekologicko-porodnické kliniky. Ministerstvo zdravotnictví vyjadřuje pacientce i celé rodině hlubokou lítost. Došlo k neomluvitelnému selhání lidského faktoru a viníci jsou postaveni mimo službu. O dalších krocích vůči zaměstnancům, kteří chybovali, budeme ze strany FN Bulovka nadále informováni a budeme situaci řešit,“ uvedl Jakob.

FOTO: Seniorka si vzala psa z útulku. Jezevčík ji brutálně pokousal, skončila v péči lékařů

Okolnosti incidentu prověřuje také policie. „Do této doby jsme neobdrželi žádné oznámení v této věci, ale na základě informací zveřejněných v médiích jsme se celou záležitostí začali zabývat z vlastní iniciativy,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Právníci: Milionové odškodné

Podle právníků jde o trestný čin. „Tento fatální následek a jednání je samozřejmě trestným činem. Zákon hovoří o tom, že by se mělo jednat o těžké ublížení na zdraví,“ řekla pro CNN Prima News právnička Klára Slámová s tím, že za něj hrozí až čtyřleté vězení. Nemocnice se navíc musí připravit na to, že nejspíš zaplatí tučné odškodné v řádech milionů, totéž potvrdil také advokát Jan Černý.

2024-03-28T12:43:41Z dg43tfdfdgfd