FARMářSKé TRHY SE VRACEJí. PROBLéMEM BýVá šPATNé OZNAčOVáNí VýROBKů A HYGIENA

V Česku startuje sezona farmářských trhů. Ke stánkům se chystají nejen lidé toužící po čerstvé zemědělské produkci, ale i kontroloři. Veterináři však hlásí, že počet závad, které na trzích zjistili, se rok od roku snižuje. Přesto by si lidé měli dávat pozor na to, co kupují.

Pro pořadatele začaly farmářské trhy už před dvěma měsíci, neboť je potřeba zajistit jejich organizaci. „Vždy si vyžádáme identifikační číslo a všechny výpisy z obchodního rejstříku nebo z rejstříku zemědělských podnikatelů. Přijímáme především přímé české výrobce a přímé pěstitele. Přeprodejce odmítáme rovnou bez zkoumání. Výjimkou jsou některé produkty ze zahraničí, například slovenské nebo rakouské farmy. Často se zajedeme podívat i na farmu, to patří k naší práci,“ popsala výběr Šárka Sedláčková, místopředsedkyně spolku Archetyp, který v Praze provozuje tři farmářské trhy.

Mimochodem, loni bylo možné v celé České republice napočítat zhruba 240 farmářských tržišť.

O farmářské trhy není takový zájem jako dříve:

Spolu se zahájením farmářských trhů do terénu vyrážejí i kontroloři.

„Jako pozitivní trend lze vnímat, že procento závad u loňských kontrol na trzích meziročně kleslo o tři procenta na šestnáct procent. Nicméně důsledné kontroly pro zajištění nezávadných potravin živočišného původu budou pokračovat i nadále,“ předeslal ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Na co dávat pozor

Jen pro představu: veterináři loni provedli bezmála čtyři stovky kontrol, zhruba stejně jako o rok dříve. Během nich zjistili 213 závad, za něž pak uložili pokuty v celkové výši 316 tisíc korun. O rok dříve vybrali na sankcích přibližně půl milionu korun. Nejčastěji se veterináři setkávali s nedostatky v označování výrobků. Druhým nejčastějším prohřeškem bylo porušení správné výrobní a hygienické praxe.

Ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová uvedla, že návštěvníci tržišť by měli být obezřetní zejména u kvality prodávaného zboží. „U ovoce a zeleniny může nastat problém v případě, kdy jsou vystaveny celý den nepříznivému počasí, například vedru,“ upozornila.

Malí pěstitelé se snaží využít k prosazení své produkce na trhu internet:

Doporučila také si při nákupu zaznamenat identifikační číslo prodejce, aby s ním pak mohli řešit případné problémy. Tyto údaje by měly být uvedeny například na účtence, kterou Hekšová doporučuje uschovat.

Semerád také připomněl, že prodávající má povinnost informovat zákazníka o prodávaném zboží. Při jakékoliv pochybnosti je tedy dobré se doptat, a pokud se zákazníkovi něco nezdá, raději zboží vůbec nekupovat.

Stížnosti? Jen zřídka 

Hekšová ale řekla, že její organizace neeviduje kvůli farmářským trhů příliš dotazů nebo stížností. „Spotřebitelé mívají obecně problémy s případnými reklamacemi – často jde právě o případy, kdy si nezaznamenají identifikační údaje prodejce a nevědí tak, u koho reklamaci uplatnit,“ upřesnila.

Jen s minimem stížností se setkávají rovněž pořadatelé těchto akcí. „Obecně se dá říci, že si lidé sami dobře hlídají kvalitu zboží a věnují tomu velkou pozornost už přímo při nákupu,“ uzavřela Sedláčková.

2024-04-14T02:22:38Z dg43tfdfdgfd