ESTONCI BUDOU MOCI HLASOVAT VE VOLBáCH PROSTřEDNICTVíM MOBILNíHO TELEFONU

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Podle schváleného zákona bude elektronické hlasování možné nejen přes počítače, ale také prostřednictvím speciálních aplikací pro běžné operační systémy mobilních zařízení. Technické požadavky určí volební komise před každými volbami.

Změna zákona vstoupí v platnost v říjnu; možnost hlasovat mobilním telefonem tak nebude možné využít v červnových volbách do Evropského parlamentu.

Podle estonského ministra hospodářství a informačních technologií Tiita Riisala cílem nové úpravy je zohlednit změny v uživatelském chování občanů.

"Značná část každodenních digitálních aktivit lidí se přesunula z počítačů na chytrá zařízení, a e-Estonia musí být na těchto nových a rozšířených platformách dostupná pro každého," řekl ministr s odkazem na digitální platformu estonské vlády.

Estonsko v roce 2005 umožnilo elektronické hlasování ve volbách. Na mezinárodní úrovni je tento postup na mnoha místech kontroverzní pro pochybnosti o jeho spolehlivosti.

V tomto pobaltském státě, který si říká i e-Estonsko, je to však běžný způsob hlasování – více než polovina všech hlasů v parlamentních volbách v březnu 2023 byla předána digitálně, přičemž 1,2 milionu obyvatel Estonska může i v každodenním životě téměř vše vyřizovat online.

Estonsko je považováno za průkopníka digitalizace a elektronické administrativy v Evropě.

2024-05-09T11:49:56Z dg43tfdfdgfd