EKOLOGICKý KOLAPS VELIKONOčNíHO OSTROVA JE LEGENDOU NEPRáVEM. NESTAL SE, VěDCI JEN šPATNě POčíTALI

Ekologický kolaps Velikonočního ostrova je legendou neprávem. Nestal se, vědci jen špatně počítali . Historické zprávy, jako například zprávy holandského kapitána Jacoba Roggeveena, který se s ostrovem poprvé setkal o Velikonoční neděli v roce 1722, odhadují počet obyvatel na dva až tři tisíce. Obdivoval obří sochy moai, i když se mylně domníval, že jsou z hlíny.

Když vědci později přišli na jejich pravou podstatu, něco se jim na celé rovnici nezdálo. Jak by tak malá populace mohla postavit něco tak megalitického?

Bylo jich hodně – anebo také ne

Rozhodli se proto původní populaci tak trochu dopočítat – a to podle jediného vzoru, který znali. Samozřejmě nešlo o nic jiného, než o egyptské pyramidy. Dříve se předpokládalo, že na nich pracovaly desítky tisíc otroků. Na základě této premisy „spočítali,“ že v době největšího rozkvětu v 16. století mohla populace Velikonočního ostrova dosahovat 12 000 až 16 000 osob.

Ovšem pozorování po dvou stoletích ukázala čísla mnohem menší. Logickým řešení celé situace pak byl kolaps civilizace. Přílišná těžba zdrojů, vykácení dřevin – však to znáte.

Foto: Pixabay

Na přemístění soch stačí pár lidí

Nedávné archeologické metody ovšem ukázaly, že moai mohly být přemístěny a vztyčeny mnohem menšími skupinami, než se dříve předpokládalo, a to za použití důmyslných technických technik, které byly efektivní a udržitelné (ano, tady samozřejmě musíme vzpomenout českého technika a experimentálního archeologa Pavla Pavla). K rozpohybování jedné sochy stačilo jen pár lan a cca 40 lidí. Velká populace na ostrově tak vůbec nebyla potřeba.

A pravděpodobně tu ani nebyla. Vzorky pylu, jádra sedimentů a další geologické údaje totiž ukazují, že životní prostředí ostrova se měnilo již dlouho před příchodem člověka. Vymizení palem, které bylo dříve připisováno lidské činnosti, bylo datováno do doby klimatických změn, k nimž došlo několik století před rozsáhlým lidským osídlením.

 

Zdroj: https://www.enviweb.cz/rss/350332, https://sciencemag.cz/zadny-ekologicky-kolaps-na-velikonocnim-ostrove-to-mohlo-byt-jinak/

Náhledové foto: Pixabay

The post Ekologický kolaps Velikonočního ostrova je legendou neprávem. Nestal se, vědci jen špatně počítali first appeared on Svět cestovatele.

2024-07-16T04:10:53Z dg43tfdfdgfd