Zprávy

Trending:


Manžela šéfky sněmovny málem ubil kladivem. Konspirátor dostal 30 let vězení

Soud v Kalifornii dnes vyměřil trest 30 let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu tehdejší předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a zaútočil na jejího manžela Paula kladivem. Informuje o tom agentura AP.


Vojenská tajemství, která vláda USA nechce, abyste znali

Americká armáda má spoustu dobrých důvodů, proč své operace držet stranou od veřejnosti. V minulosti se však dopouštěla chyb, když nechala proklouznout temnou stránku své práce a zmařila pokusy o její utajení. V některých případech existují nezvratné důkazy, které odhalují děsivá tajemství, v jiných případech veřejnost využívá střípky uniklých informací k sestavování teorií. Podívejte se na některé oblasti a operace prováděné americkou armádou, které měly zůstat utajeny, a na konspirační teorie, kterým mnozí Američané věří.


Kaskadérský kousek: Auto v Praze vyletělo ze silnice. Skončilo na dně Vltavy. Co posádka?

V pátek vpodvečer zasahují pražští hasiči v Podolí. Havarovalo tam osobní auto a tak nešťastně, že prorazilo oplocení nábřeží a skončilo ve Vltavě. Hasiči o zásahu informovali na sociálních sítích.


Mládě orangutana v pražské zoo je sameček, jméno navrhne veřejnost

Praha - Mládě orangutana sumaterského, které se v pražské zoologické zahradě narodilo na začátku května, je sameček. Potvrdily to genetické testy, oznámila dnes zoo v tiskové zprávě. Lidé mohou ode dneška navrhovat jméno pro malého orangutana a zahrada ho zveřejní v den měsíčních narozenin mláděte, tedy v neděli 2. června.


Vývoj rozvodu: od studu k oslavě

Je těžké si to představit, ale není to tak dávno, co jsme neměli vliv na své vlastní životy a vztahy. Po desetiletích pomalých změn v legislativě a tradicích se dnes rozvody staly celkem standardní záležitostí. Pohled na rozvody odráží širší společenský posun v posledních letech v tom, co to znamená být v oddaném vztahu. Jak jsme se vlastně dostali do bodu, kdy je rozvod považován za něco, co je třeba oslavovat? Kliknutím na tento článek se dozvíte, jak se rozvody vyvíjely.


Čeští policisté se budou zabývat dvěma příspěvky schvalujícími útok na Fica

Praha - Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Vyhodnotili je jako trestněprávně relevantní. Dnes to uvedli na síti X. Upozornili, že ne každé vyjádření naplňuje skutkovou podstatu trestného činu, u každého komentáře ověřují především kontext. Za schvalování trestného činu mohou soudy pachateli uložit až roční vězení.


O muži, který útočil na Fica, se šíří řada konspirací, média je vyvracejí

Bratislava - Slovenská média od středečního útoku na premiéra Roberta Fica vyvracejí řadu konspiračních teorií, které se šíří o muži zadrženém po střelbě. Podle nejčastějších byl příznivcem nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko, členem skupiny usilující o svržení vlády nebo chtěl premiéra zastřelit kvůli jeho postoji k válce na Ukrajině. Z vyjádření lidí, kteří jej znali, plyne, že k Ficovi choval nadstandardní antipatii, napsal...


Co dnes dělá narkomanka Katka: Nejznámější Češka na drogách smutní kvůli pejskovi

Katku Bradáčovou zná téměř celé Česko. Nejznámější narkomanka se dostala do povědomí lidí především díky dokumentu Heleny Třeštíkové, která s ní začala točit v roce 1996, kdy bylo dívce 19 let. Byla krásná a měla celý život před sebou. Ačkoliv se snažila několikrát se závislostí skoncovat, nikdy se jí to nepodařilo. Redakce eXtra.cz Katku potkala na stanici metra. Během krátkého povídání se nám mimo jiné svěřila s tím, co se stalo jejímu...


Jak reagovat na útok v metru, tramvaji či baru? V Praze probíhá unikátní kurz sebeobrany

Asi nikdo to nechce zažít, ale každý by rád věděl, jak případně účinně reagovat. Řeč je o útocích na ulici, v metru, tramvaji nebo baru. Takové věci se zkrátka stávají, každý může narazit na agresora. A co v případě ataku na veřejnosti dělat? To se mohou naučit účastníci kurzu Krav Maga Urban Combat, který v těchto dnech probíhá v ulicích Prahy. Dojde na simulaci boje v uzavřené budově nebo útok aktivního střelce.


Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.


Smrtící přesnost špionážních letadel

Vývoj leteckého průzkumu sahá až do konce 19. století, kdy se k průzkumu dělostřelectva a pohybu vojsk na bojištích používaly upoutané pozorovací balony. Ale teprve během první světové války se myšlenka využití letadel k průzkumu válečného konfliktu skutečně prosadila. Za druhé světové války byl přesný letecký průzkum zodpovědný za určení polohy nepřátelských děl a raketových odpalovacích stanovišť. Později, v době vrcholící studené války, špionážní letadla vytipovala rakety umístěné na Kubě. Létání nad nepřátelským územím vyzbrojené kamerami místo zbraní však vyžadovalo výjimečné letecké umění a mimořádnou odvahu, přičemž piloti měli velkou šanci být sestřeleni ještě před stisknutím spouště. Jejich příběh je výjimečný příběh o povinnosti a odhodlání, stejně poutavý jako samotná historie válečné letecké fotografie. Proklikněte se a zaměřte se na nebezpečné dovednosti válečného leteckého průzkumu.


Klimatičtí aktivisté ochromili provoz mnichovského letiště

Mnichov (Německo) - Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří ráno vnikli na pojezdové dráhy a přilepili se k nim. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na prohlášení správy letiště.


Slunce vstupuje do vzdušných Blíženců: Vodnáře čeká změna k lepšímu, Štíry velké hašteření

V pondělí 20. května 2024 vstupuje Slunce do znamení Blíženců, ve kterém zůstane až do příchodu letního slunovratu, kdy předá štafetu znamení Raka. Během období Blíženců se naskytne šance uchopit pevně do vlastních rukou příležitosti pro osobní růst. A bude čas i na zábavu. Blíženci jsou známí svou bystrostí a komunikativností, ale jsou známí i svou nerozhodností a neustálým hledáním nových podnětů. V našem horoskopu najdete, co vás pod...


Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.


Vláda se ve středu z podnětu Senátu vrátí k budoucnosti zóny Plzeň-Líně

Praha - Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu vrátí k budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Proberou senátní návrh zákona na vyškrtnutí zóny ze seznamu strategických staveb tak, aby prostor mohla dál využívat armáda. Horní komora parlamentu předlohu přijala před měsícem. Vladislav Vilímec z vládní ODS tehdy také navrhl, aby Sněmovna probrala návrh zrychleně už v úvodním kole projednávání.


Policejní honička na Liberecku. Muže nezastavili ani propíchnuté pneumatiky, skončil v cele

Velkou zarputilost prokázal řidič, kterého policisté pronásledovali na Liberecku. Ujížděl několik kilometrů a pokračoval dál, i když mu policisté propíchli pneumatiky zastavovacím pásem a narazili do něj zezadu při takzvaném PIT manévru. Když nakonec havaroval, vylézt ven z auta ho přiměla až namířená zbraň. Brzy se ukázalo, proč chtěl za každou cenu ujet.


Vatikán vydal normy, jak posuzovat nadpřirozené jevy

Vatikánské Dikasterium pro nauku víry vydalo nové normy pro posuzování údajných nadpřirozených jevů. Nový dokument vstoupí v platnost v neděli 19. května, informoval zpravodajský web Vatican News.


Zemědělci odložili protest


Bolestivé manželství s Hanou Zagorovou: Vlastimil Harapes z něj měl doživotní trauma

Nedávno zesnulý baletní mistr Vlastimil Harapes (†77) pečlivě tajil své soukromí, veřejně se ale vědělo, že kdysi tvořil manželský pár s Hanou Zagorovou (†75). I když šlo jen o formální sňatek, oba si z něj odnesli velice bolestivý zážitek, jak řekli například autorovi knihy Naprosto nezbytná Hana Zagorová.


NATO se papírově rozšířilo na sever. Ve skutečnosti se do Arktidy tlačí Rusko s Čínou

V době, kdy se Spojené státy soustředí zejména na jihovýchodní Asii a Evropská unie na svou východní hranici, zanedbává Severoatlantická aliance pohled na sever. Přestože se NATO v poslední době rozšířilo o dvě nordické země, nemá jasnou strategii pro Arktidu. Ve stínu války na Ukrajině tam mezitím roztahuje svá křídla Rusko. Pomocnou ruku mu ochotně nabízí Čína, která tak zároveň posiluje vliv na velkého souseda.


Místo večere ubodání nožem. „Chcípni“, neunesla Japonka běžnou otázku od svého muže

Žena z japonské Ósaky zabila svého manžela poté, co se jí zeptal, zda už je hotová večeře. V hněvu popadla kuchyňský nůž a v posteli ho brutálně pobodala. Muž byl převezen do nemocnice, nakonec ale následkům vážných zranění podlehl, uvedl web The Mainichi. Partneři se údajně hádali již několik dní, osudný incident se měl stát v úterý večer.


Po Ficově atentátu se na sítích šíří nenávist. Případy řeší policie i v Česku

Slovenská policie po středečním atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) eviduje a vyšetřuje asi 40 případů šíření nenávisti na sociálních sítích. V pěti případech již zasahovala. Ve vysílání televize TA3 to ve čtvrtek řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).


Cestování po Plzeňském kraji: 5 zatopených lomů, kde byste se měli letos vykoupat

Léto klepe na dveře a s ním přichází i čas očekávaného koupání. V posledních letech se čím dál větší oblibě těší zatopené lomy, které vás nadchnou nejen krásně čistou vodou, ale i malebnou přírodou. Znáte těchto 5 nejoblíbenějších na Plzeňsku?


Policisté ve Francii zastřelili muže, který chtěl podpálit synagogu


Expertka na řeč těla: Putin se v Číně marně snažil získat pozornost. Si Ťin-pching má navrch

Expertka na řeč těla Judi Jamesová, která na toto téma vydala 26 knih, zanalyzovala nedávné setkání mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Jamesová uvedla, že se ruský lídr snažil aktivně navázat spojení, nicméně Ťin-pching tyto pokusy často ignoroval. „Když si oba muži podávají ruce na schodech v Pekingu, je to zase Putin, kdo se pokouší navázat oční kontakt, zatímco se Ťin-pching dívá jinam,“...


Muž na Liberecku ujížděl před policisty


Sledujte RADAR: Na Česko se valí bouřky. Podívejte se, kde bude pršet nejsilněji

V následujících několika dnech by měly do Česka dorazit bouřky. Může je navíc doprovázet silnější vítr. Vyplývá to z předpovědi expertů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teploty se i přes nepříznivé počasí udrží okolo 20 stupňů.


Auto skončilo po nehodě ve Vltavě, v řece ho hledali potápěči

Praha - Na Podolském nábřeží v Praze sjelo dnes vpodvečer osobní auto do Vltavy. Při havárii se nikdo nezranil. Auto museli z řeky vyzvednout hasiči, příčinu nehody vyšetřuje policie. Vyplývá to z vyjádření mluvčích pražské policie a hasičů.


Západ se bojí porážky Ruska, řekl Zelenskyj. Zkritizoval i podmínky spojenců k využití zbraní

Západ se bojí porážky Ruska stejně, jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s agenturou AFP. V exkluzivním rozhovoru dále mimo jiné kritizoval Západ za to, že zakázal Ukrajině používat jím dodané zbraně k útokům na ruské území. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že Rusko chce útočit na Charkov, ale nemá dostatek prostředků k novému rozsáhlému útoku na Kyjev.


Lidstvo žije ve světě politických atentátů. Své vůdce vraždilo už ve starověku

Šokující středeční střelba penzisty na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) během přestávky výjezdního zasedání vlády v Handlové palčivě připomněla, že politické atentáty jsou ve světě přítomny odjakživa. Násilím i vraždami se zbavovali názorových a mocenských odpůrců lidé už ve starověku – a s primitivním řešením sporů nepřestali dodnes.


Exploze munice na vojenské akademii v Petrohradu. Sedm ruských vojáků utrpělo zranění

Ruská média v pátek informovala o výbuchu na vojenské akademii v Petrohradě. Armáda později uvedla, že explozi, která zranila sedm vojáků, způsobila náhodná detonace munice z období druhé světové války, informovala agentura Interfax. Vojáci podle ní byli zraněni při kontrole podzemních prostor v Petrohradě, druhém největším ruském městě. Gubernátor Petrohradu Alexandr Beglov uvedl, že výbuch nesouvisí s terorismem.


Severní Korea dnes odpálila několik raket krátkého doletu

Soul/Tokio - Severní Korea dnes ze svého východního pobřeží směrem nad Japonské moře odpálila několik raket krátkého doletu. S odvoláním na jihokorejskou armádu to napsala agentura Reuters. Agentura Kjódó uvedla, že podle japonské vlády nejsou hlášeny žádné škody.


Polovina Poláků souhlasí s tím, aby se ukrajinští muži vrátili bojovat na Ukrajinu

Polovina Poláků souhlasí s tím, aby se ukrajinští muži, kterých se týká branná povinnost, vrátili na Ukrajinu. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury IBRiS, které zveřejnil polský deník Rzeczpospolita, uvedla agentura PAP.


Rusové u Charkova postoupili o 10 kilometrů. Situaci se daří stabilizovat

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.


Dva obvinění v radniční kauze v Liberci opustili vazbu, policie stíhá osm lidí

Liberec - Dva obvinění v korupční kauze spojené s radnicí v Liberci byli propuštěni z vazby. Dozorující státní zástupkyně Martina Dědková dnes pro ČTK uvedla, že již nejsou důvody pro vazební stíhání. Všech osm obviněných ve dvou větvích kauzy tak policie stíhá na svobodě.


SACEUR: Ruská armáda nemá dost sil na průlom v Charkovské oblasti

Ruská armáda nemá dostatečný počet pozemních sil k dosažení strategického průlomu v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Ve čtvrtek to uvedl vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (SACEUR) Christopher Cavoli, agentura Reuters.


Banalita zažehla jeden z největších požárů v historii Prahy. V podezření byla i slavná rodina

Mohla za požár Průmyslového paláce v roce 2008 vlivná rodina, která ovládá pražské Výstaviště? I to byla jedna ze spekulací, kterou museli vyšetřovatelé od hasičů vyřešit. Tahle varianta se nakonec nepotvrdila, ale hasiči pracovali pod drobnohledem a obrovským tlakem politiků.


Rusko údajně zneškodnilo přes sto ukrajinských dronů

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.


Dítě kterého amerického prezidenta je nejbohatší?

Být synem nebo dcerou amerického prezidenta neznamená automaticky zbohatnout. Samozřejmě, že někteří prezidenti byli/jsou bohatší než jiní, ale vyrůstání v Bílém domě vám nepochybně dává v životě výhodu. Mnoho "prvních dětí" šlo ve stopách svých rodičů a převzalo rodinný podnik, zatímco jiní se vydali vlastní cestou k velkému bohatství. V této galerii uvádíme některé z nejbohatších dětí amerických prezidentů. Zajímá vás, kdo má největší majetek? Klikněte na.


Herec Oldřich Kaiser se oženil v tichosti. Nadi Konvalinkové posílá každý den květinu

Herec Oldřich Kaiser má pověst bohéma, který umí překvapit a mnohdy i šokovat. Prožil velmi bouřlivé období a několikrát skončil v protialkoholní léčebně. Které ženy patřily mezi jeho osudové a co dělá jeho jediná dcera Karolína?


Izrael se hájí v Haagu. Genocidu Palestinců v Gaze popřel

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu.


Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci.


Požár skladu olejů v Kladně policie vyšetřuje jako obecné ohrožení

Kladno - Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Pracuje se dvěma verzemi - nedbalostní či úmyslné jednání. Dnes ještě ohledávají místo požáru kriminalisté i odborníci z Technického ústavu požární ochrany. ČTK to řekli kladenská policejní mluvčí Michaela Richterová a mluvčí středočeských hasičů Dominik Pěnička.


Slavné osobnosti, které zemřely na koronavirus

V tomto článku vzpomínáme na osobnosti, které podlehly koronaviru a opustily nás. Prohlédněte si galerii a vzdejte hold významným lidem, kteří se stali obětí koronaviru.


Na pražském nábřeží sjelo auto do Vltavy. Na místě zasahovali hasiči a potápěči

Pražští hasiči a policisté zasahovali na Podolském nábřeží, kde do Vltavy sjelo osobní auto. Situaci předcházela dopravní nehoda, po které se vůz zřítil do řeky, řekl CNN Prima NEWS mluvčí pražských policistů Richard Hrdina. Potápěči vůz pod vodou našli a vyprostili jej hasiči. Posádka by měla být v pořádku, informovali hasiči na sociální síti X.


Kontrola jídla a pistole ve vězení. Tajné služby už řeší, jak hlídat Trumpa za mřížemi

Tajná služba Spojených států (USSS), která má na starosti dohled nad prezidentem i exprezidenty, už plánuje, jak hlídat Donalda Trumpa v případě, že by opravdu skončil ve vězení. Exprezident je zapleten do hned čtyř soudních procesů. O tom, jak by agenti Trumpa chránili, napsal list The New York Times.


Klavírista Petr Malásek: Ukázal jizvy na operovaných rukách

Ošklivá nehoda na kole Petra Maláska (59) na několik týdnů vyřadila z pracovního provozu. Při pádu si totiž poranil obě ruce a museli ho operovat. Pro klavírního mistra černá noční můra.


Dnes a v neděli se otevře 115 běžně nepřístupných budov a objektů v Praze

Praha - Dnes a v neděli se díky festivalu Open House Praha otevře 115 běžně nepřístupných budov a objektů v hlavním městě, tradičně se zapojí i Úřad vlády ČR a některá ministerstva. Desátý ročník festivalu nabízí k návštěvě objekty významných českých architektů, například Josefa Fuchse, Oldřicha Tyla, Josefa Fanty či Karla Hubáčka. Celý program a seznam objektů, které se veřejnosti otevřou, je dostupný na webu festivalu. Vstup do budov je...


Jaké to bylo žít v době španělské chřipky v roce 1918

Když se podíváte kolem a vidíte lidi s rouškami, možná si můžete myslet, že zažíváme extrémní chvíle, které tu nikdy předtím nebyly. Různé reakce světových vlád na krize a radikální změny v našem každodenním životě se zdají být nevídané, ale ve skutečnosti svět prošel podobným děsivým obdobím zhruba před sto lety. Chřipková pandemie z roku 1918, známá také jako "španělská chřipka", všechny zaskočila tím, jak smrtící a rychle se šířící byla. Celkově trvala asi rok a podle odhadů nakazila 500 milionů lidí - asi čtvrtinu tehdejší světové populace - a měla za následek asi 50 milionů úmrtí po celém světě. Nebylo to však pro nic za nic, zkušenosti z tohoto období nám dnes velice pomáhají. Klikněte na článek a podívejte se na to, jaké to bylo žít během této pandemie v roce 1918.


Nejlidnatější ostrov Migingo má rozlohu poloviny fotbalového hřiště: Žije na něm přes tisíc obyvatel!

Na africkém Viktoriině jezeře se rozkládá ostrůvek Migingo, který leží ve vodách Keni a Ugandy. Svou rozlohou dva tisíce metrů čtverečních připomíná zhruba polovinu fotbalového hřiště a žije na něm více než 1000 obyvatel. Dubajský filmař Joe Hattab se rozhodl na Migingo odcestovat a zaznamenat, jak se místním na nejlidnatějším ostrově světa žije.