EGYPTOLOG BáRTA NEBO TOVáRNíK, KTERý DAL JMéNO WALTROVCE: NOVí čESTNí OBčANé PRAHY 5

Praha 5 udělila čestné občanství architektce Věře Machoninové, egyptologovi Miroslavu Bártovi, designérovi, architektovi a hudebníkovi Danielu Špičkovi, historikovi Ivanu Hlaváčkovi a spisovatelce Tereze Boučkové. V útorý to schválili zastupitelé městské části. Všechny osobnosti trvale žijí v Praze 5. In memoriam čestné občanství zastupitelé odsouhlasili i pro továrníka Josefa Waltera.

Machoninová je významnou architektkou, která je spolu se svým již zesnulým manželem Vladimírem autorkou staveb ve stylu brutalismu, například obchodního domu Kotva v centru metropole, Domu bytové kultury v Praze 4 nebo budovy velvyslanectví ČSSR v Berlíně.Soud s Cimickým bez Cimického: Snížená empatie a přesvědčení o vlastní výjimečnosti, uvedl znalec

Zastupitelé ocenili čestným občanstvím také archeologa a egyptologa Bártu, který je mimo jiné členem Americké akademie umění a věd. Designér, architekt a hudebník Špička je bývalý umělecký ředitel barokního festivalu Valtice, člen Mozartovy obce a od roku 1995 prezident pražského Centra pro ochranu a restaurování architektury.

Další oceněný, historik Hlaváček, je profesorem pomocných věd historických na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Spisovatelka Boučková je nejmladší ze tří dětí Anny Kohoutové a spisovatele Pavla Kohouta a napsala řadu prozaických děl.Nacisté mu vzali otce i děda. Vnuka Emila Kolbena (†87) pronásledovali i komunisté. Zažil vzestup i pád impéria

In memoriam

Posmrtně pak čestné občanství páté městské části získal průmyslník, vynálezce a konstruktér Walter, který na začátku 20. století založil v Jinonicích slavnou továrnu na výrobu automobilů a leteckých motorů.

2024-04-16T13:54:49Z dg43tfdfdgfd