Zprávy

Trending:


Fico je po atentátu nadále ve vážném stavu, uvedl Kaliňák

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).


Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem bude 27. května v Národním divadle

Praha - Poslední rozloučení s tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem, který zemřel ve středu ve věku 77 let, se uskuteční 27. května v poledne v Národním divadle (ND). Bez bližších podrobností to ČTK sdělil mluvčí ND Tomáš Staněk. Harapes, který byl dlouholetým baletním sólistou Národního divadla a později baletní soubor první české scény vedl jako umělecký šéf, zemřel po dlouhé nemoci. Na závěr svého angažmá se stal jako jeden z mála čestným...


Dojemné projevy z pohřbu Simony Postlerové: Vacek se rozplakal, Töpfer jí poslal vzkaz do nebe

Na pohřbu Simony Postlerové (†59) vystoupilo několik jejích kolegů, kteří veřejně zavzpomínali na nejhezčí společná setkání. Například velice dojemný, ale zároveň úsměvný proslov měl herec Petr Vacek, který na konci projevu neudržel slzy a rozplakal se. Podobný problém měl i herec Tomáš Töpfer. Na místě byla i redakce eXtra.cz.


Koruna si polepšila o několik haléřů k euru i vůči dolaru

Praha - Koruna ve čtvrtek mírně zpevnila vůči dvojici hlavních světových měn. K euru si ve srovnání se středečním podvečerem polepšila o dva haléře na 24,71 Kč/EUR. K dolaru za stejnou dobu zpevnila o tři haléře na 22,74 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem 17:00. Pražská burza odevzdala středeční zisky, nedařilo se akciím Komerční banky a ČEZ.


Obrovský průšvih Googlu. Omylem smazal účet penzijnímu fondu s 125 miliardami dolarů

Nepříjemnou záležitost musel v minulých dnech řešit Google v Austrálii. Nedopatřením se mu podařilo smazat cloudový účet místnímu penzijnímu fondu, kde...


Zásah hasičů a policie v BIS


Útěk z věznice: Šílení vězni na útěku

Vzhledem k tomu, že věznice patří k nejstřeženějším místům na světě, si jen stěží dokážeme představit, jak se někomu podaří utéct na svobodu. Chce to nejspíš hodně štěstí, manuální zručnosti, představivosti a někdy i použití hrubé síly. Historicky se ale už několik vězňům podařilo utéct z nejpřísněji hlídaných žalářů světa. Zajímá vás víc? Projděte si tuto galerii a podívejte se na některé z nejrafinovanějších způsobů útěku z vězení!


Spor o zbraně pro ČR? Španělská vládní strana chce zablokovat loď s nákladem

Španělská levicová aliance Sumar, která je součástí vládní koalice, chce zablokovat v přístavu nákladní loď Borkum, která převáží zbraně z Indie. Vládní uskupení tvrdí, že zbraně na palubě lodi nakonec dostane Izrael. Podle španělského ministerstva dopravy to ale není pravda a vojenský náklad míří do České republiky, napsala dnes agentura Europa Press. Loď by měla zakotvit v přístavu na jihu Španělska v příštích několika hodinách. ČTK se snaží...


Pellegrini navštívil Fica v nemocnici. Jeho stav je prý vážný

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.


Duely, které bude sledovat celá Amerika. Biden a Trump kývli na televizní debaty

Nejméně dvě televizní debaty mají proběhnout v rámci boje o Bílý dům. Úřadující prezident Joe Biden ve středu vyzval k duelům svého soupeře a předchůdce ve funkci Donalda Trumpa, který souhlasil. Informovala o tom agentura AFP.


Agáta má konečně klid. Soudní spor s expartnery je u konce, může s dětmi k moři

Agáta Hanychová stihla ve dvou dnech uzavřít oba soudní spory, které vedla s exmanželem Jakubem Prachařem o dceru Miu a s expartnerem Jaromírem Soukupem o dceru Rozárku. Tatínkové dosáhli svého, Agáta už nesmí obě dcery fotit na sociální sítě. Bývalí partneři vyřešili i dohady okolo výživného. Oba muži budou platit shodné alimenty i příspěvky dcerám na budoucí život.


Lezec Ondra zahájil boj o olympiádu pátým místem v kvalifikaci boulderingu

Šanghaj - Sportovní lezec Adam Ondra vstoupil do úvodního ze dvou kvalifikačních závodů o postup na olympijské hry do Paříže pátým místem v kvalifikaci boulderingu. Soutěž v olympijské kombinaci, jež trvá v Šanghaji do neděle, bude v pátek pokračovat kvalifikací v lezení na obtížnost.


Masová migrace: důvod, proč se ptáci stahují do měst

Pojem stěhovavý pták není ničím novým. Již v dětství jsme se dozvěděli, že ptáci odlétají na zimu na jih, kde hledají úkryt a potravu. Zajímavějším pojmem je migrace některých ptáků do měst. Co chtějí ve městech a jak jim můžeme pomoci přežít? Podívejte se do této galerie a dozvíte se vše o tom, proč se ptáci stahují do měst.


NYT: Rudá šokuje - nový portrét krále Karla III. se topí v symbolismu

New York/Londýn - Královské portréty zpravidla bývají poměrně usedlé a předvídatelné záležitosti. Plné symbolismu, jistě, ale spíše symbolů tradice a establishmentu, státu, úřadu, pompy a vládnoucího rodu. Právě proto nový oficiální portrét britského krále Karla III. od malíře Joanthana Yeoa, první od královy korunovace, vzbudil tolik kontroverze. Kritiku díla zveřejnil na svém webu americký deník The New York Times (NYT).


Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další

Olomouc - Pole s jahodami v Olomouci a Prostějově dnes ráno zaplnili lidé, kteří vyrazili na první samosběr tohoto oblíbeného letního ovoce. Zájem byl tak velký, že například na poli v Olomouci-Slavoníně vysbírali červené plody za necelé čtyři hodiny. Samosběr tam musel být na několik dní přerušen, aby mohly dozrát další jahody. Na sociálních sítích o tom informoval provozovatel jahodáren Jan Dostál. Sklizeň jahod byla letos v Olomouci a...


Fica čekají nejtěžší hodiny a dny, řekl Pellegrini po několika minutách s premiérem

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.


Lucie (38): Na balkoně jsem začala vídat papouška. Jednou mě dovedl na hřbitov, kde jsem našla něco děsivého

Lucie často vídala u sebe na balkoně papouška. Myslela si, že někomu ulétl, pak na něj ale narazila na tom nejpodivnějším místě – na hřbitově. Navíc vedle vlastního hrobu...


Slovenská vláda prozatím nevyhlašuje výjimečný stav, řekl ministr Kaliňák

Bratislava - Slovenská vláda podle ministra obrany Roberta Kaliňáka nerozhodla o vyhlášení výjimečného stavu či podobných opatření v souvislosti s útokem na premiéra Roberta Fica. Kaliňák na dnešní tiskové konferenci uvedl, že vláda k takovému postupu může přikročit později, pokud by se situace v zemi zhoršila. Kaliňák neřekl, zda někdo převezme Ficovy kompetence. Bezpečnostní rada státu o tom podle něj nejednala a vláda funguje ve standardním...


Náročná záchrana české paraglidistky: V italských Alpách uvázla v koruně stromu!

Komplikovanou záchranu má za sebou paraglidistka z České republiky, která se ve čtvrtek zřítila v Alpách v italském regionu Tridentsko. Češka uvázla v koruně stromu a zachraňovat jí podle deníku il Dolomiti musely dva výsadky z vrtulníku. Záchranná operace skončila zhruba po dvou hodinách, kdy se podařilo ženu dostat na zem.


Josef Dvořák o roli vodníků


Městské zahradničení: co je potřeba k pěstování plodin ve městě

Mnoho lidí žijících ve velkoměstě se spoléhá na zemědělce z blízkého i vzdálenějšího okolí, kteří jim dodávají produkty na stůl. Koneckonců je to efektivní a nevyžaduje to mnoho úsilí. Ale přemýšleli jste někdy o tom, co by se stalo, kdyby se potravní řetězec náhle zhroutil? Dokážeme se o sebe postarat sami? Nedostatek potravin je velmi reálnou možností a obyvatelé měst musí být schopni se o sebe postarat sami. Zaujalo vás to? Klikněte na následující galerii a podívejte se, jak můžete pěstovat plodiny mezi betonem!


VIDEO: Divoká honička v Praze. Řidič na motorce havaroval, policistům se pak pokoušel utéct


Tragédie na jižní Moravě: Dítě zemřelo kvůli zubnímu kazu!

Otřesným případem úmrtí se zabývá Městský soud v Brně. Rozhoduje, kdo může za smrt dítěte, které mělo komplikace se zubním kazem. Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera (54) nejde bohužel o ojedinělý případ!


Nová výstava v Praze ukáže i díla z Louvru, která nikdy nebyla vystavena

Praha - Přes 200 grafik, kreseb, maleb i šperků představí nová výstava Národní galerie Praha (NGP) zaměřená na umění grafiky manýrismu, na níž galerie spolupracovala s francouzským muzeem Louvre. Proměny uměleckého stylu, který se vyznačuje bohatou fantazií a zálibou v symbolech a skrytých významech, představí díla z uměleckých center 16. století, Itálie, Nizozemska, Německa, Česka i Francie. Dnes o tom informovali zástupci Národní galerie Praha.


Policie obvinila atentátníka z úkladné vraždy


Nehoda autobusu v Třebíči: Stala se před služebnou policie, bus vezl školáky

Policie v úterý dopoledne vyšetřovala nehodu autobusu v Třebíči na Vysočině. Převáženým školákům ani nikomu jinému se naštěstí nic nestalo. Nehoda nicméně omezila provoz ve městě.


Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.


Proč je ve městech takové horko

Když slunce každý den vychází nad rušnou městskou krajinou, jeho paprsky nasávají betonové džungle a asfaltové dálnice, které neúnavně zahřívají městské ulice. Jedná se o tzv. „efekt městského tepelného ostrova“, kdy se města mění v opravdové sauny, které zachycují vysoké teploty a negativně ovlivňují obyvatele. Vlivem tohoto horka může docházet i ke změnám klimatu. Jak ale tento tepelný ostrov vůbec vzniká? A existuje způsob, jak ho zastavit, než bude pozdě? Klikněte na tuto galerii a zjistěte to.


Vysokoškolský profesor bude souzen za smrt muže při protestech v USA kvůli Gaze

Washington - Profesor z jihokalifornské vysoké školy bude souzen za neúmyslné zabití a ublížení na zdraví v souvislosti se smrtí židovského muže, který minulý rok zemřel po paralelních demonstracích na podporu Izraele a Palestiny. Dnes tak rozhodl soud v jižní Kalifornii. Informovala o tom agentura AP.


KOMENTÁŘ: „Měl střílet výš, hlava je jinde“ aneb Kde jsou hranice nenávisti?

Dvojí metr — absurdní a nelogické měřidlo, kterým ale v politice měříme skoro všechno. Bohužel i nenávist a její projevy. Vůči některým lidem, politikům, osobnostem, jako by nenávist byla oprávněná a velkolepě tuto nenávist projevovat je skoro znakem, že dotyčný patří k té „lepší“ části společnosti. Jindy se zase politici a média tváří, že nenávist je zhouba, kterou je potřeba z veřejné diskuse vyrvat i s kořeny, třeba za cenu omezení svobody...


V Kladně hořel sklad olejů, škoda činí 40 milionů Kč, příčinu vyšetřuje i policie

Kladno - V kladenské ulici Železničářů odpoledne hořel sklad olejů u prodejny autodílů. Vyšetřovatel vyčíslil škodu na 40 milionů korun. Příčinu vzniku ohně vyšetřuje také policie. Vyhlášený byl zvláštní, tedy nejvyšší, čtvrtý poplachový stupeň. Nikdo se nezranil a z objektu nebylo nutné nikoho evakuovat. Na místě bylo kolem 100 hasičů, většina jednotek už odjela. ČTK to řekl mluvčí středočeských hasičů Dominik Pěnička.


Zaměstnavatelé se bouří proti uvažovanému zvýšení konsesionářských poplatků


Nerudová či Síkela eurokomisařem? Podle Zdechovského nikoliv, vyjmenoval vlastní adepty

V koalici stále doutná spor o to, koho by měla vláda vyslat na post českého eurokomisaře. Lidovecký europoslanec a čtyřka kandidátky Spolu Tomáš Zdechovský v podcastu Chuť moci Thomase Kulidakise odmítl uvažovaná jména Danuše Nerudové nebo Jozefa Síkely. Sám vidí několik kandidátů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zmínil Alexandra Vondru, lidoveckého poslance Ondřeje Benešíka, Miroslava Kalouska nebo Mirka Topolánka. Ke kroužkování na kandidátce Spolu na rozdíl od lídra...


Anička Slováčková o boji s rakovinou: Nehraju si na hrdinku!

Anička Slováčková pokračuje v náročném boji se zákeřnou rakovinou, v němž jí už od loňska drží palce celé Česko. I podpora pochopitelně dodává energii, nicméně léčba ji o ni následně připravuje. Nemá smysl tvrdit, že tomu tak není...


Tragédie v Německu: Při požáru zemřeli tři lidé. Z domu nebylo úniku, policie nevylučuje úmysl

Požár v šestipatrovém domě v německém Düsseldorfu v noci na čtvrtek si vyžádal tři mrtvé a 16 zraněných, z toho dva těžce. U domu zasahovala stovka hasičů, hořela okolní auta a plameny šlehaly z kiosku pod domem, ze kterého se podle svědků nejdříve ozvala exploze. Informovala o tom agentura DPA.


Tisková konference Petera Pelegriniho před nemocnicí


Nejskandálnější císaři starověkého Říma

Odkaz starověkého Říma lze jen stěží podcenit. Nebýt Římanů, náš kalendář, jazyky a právní systémy by byly zcela jiné. Když k tomu připočteme jejich technické dovednosti a praktiky demokracie (až do doby císařství), získáme zdaleka nejvyspělejší civilizaci starověkého světa. Ale to samozřejmě není jediná věc, kterou se starověký Řím proslavil. Příběhy o zvěrstvech, zhýralostech a krutostech jeho císařů jsou přinejmenším stejně legendární. Jsou však pravdivé? Hrál Nero skutečně na loutnu, zatímco město hořelo? Opravdu Caligula jmenoval koně konzulem? Objevte více o nejskandálnějších císařích starověkého Říma v této nové galerii.


Kdo je muž, který postřelil Fica: Amatérský básník, kterého zbili v supermarketu

Střelce zadrželi policisté bezprostředně poté, co v Handlové ve středu odpoledne z legálně držené pistole několikrát vypálil na slovenského premiéra Roberta Fica. Slovenská média ho v krátké době ztotožnila jako jednasedmdesátiletého Juraje Cintuly z Levic. Deník přináší přehled důležitých dostupných informací o něm.


Nejdelší názvy míst na Zemi

Víte, kde se nachází Jászfelsőszentgyörgy? Lepší otázka: umíte to vyslovit? Jedná se o malou vesnici v maďarském okrese Jász-Nagykun-Szolnok. A věřte nebo ne, je to pravděpodobně jeden z nejsnáze vyslovitelných názvů v celé této galerii. Proč? Protože je nejkratší! Jste připraveni na tyto jazykolamy? Podívejte se na nejdelší názvy míst na světě! Klikněte a čtěte.


Rusko a Čína chtějí posílit své vztahy. Putin hodlá při návštěvě Pekingu jednat i o Ukrajině

Čína je připravena posílit své vztahy s Ruskem, řekl podle agentury AFP ve čtvrtek na úvod jednání čínský prezident Si Ťin-pching svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, který je na dvoudenní státní návštěvě této asijské země. Podle Putina mají oba státy pevný základ pro praktickou spolupráci, píší ruská média. V Pekingu zároveň po setkání prezidentů začala jednání za účasti širších delegací obou zemí, píše ruská státní agentura TASS.


Hasiči z Olomoucka truchlí nad ztrátou oblíbeného velitele. Suprový chlap, píší kolegové

Velký smutek zažívají hasiči z Olomouckého kraje. Museli se rozloučit se svým dlouholetým kolegou Bohuslavem Strouhalem, který zemřel ve věku 59 let. V hasičském sboru strávil úctyhodných 35 let, působil mimo jiné jako velitel dobrovolných hasičů. Smutnou zprávu o jeho odchodu oznámil na sociální síti Facebook Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje.


Slovenská Bezpečnostní rada státu jednala o atentátu na Fica


Muž obviněný ze zapálení Českého Švýcarska se doznal k malým požárům. Hlavní vinu ale odmítá

Obžalovaný Jiří Lobotka prohlásil ve čtvrtek u Krajského soudu v Ústí nad Labem vinu v případě menších požárů v Českém Švýcarsku a na dalších místech Děčínska. To, že by úmyslně způsobil největší požár v České republice, odmítl. Protože obžalovaný působil chaoticky a zmateně, soudce nařídil před částečným prohlášením viny přestávku. Podle státního zástupce lze jeho prohlášení přijmout.


Zelenskyj: Situace v Charkovské oblasti je pod kontrolou, ale je velmi složitá

Kyjev - Situace v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny je k dnešnímu dni obecně pod kontrolou, ale zůstává extrémně složitá, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž se podle svého sdělení na platformě Telegram vypravil do Charkova, kde jednal s veliteli ukrajinské armády. Ta podle hlavy státu posiluje své jednotky v regionu a ruské invazní armádě způsobuje citelné ztráty.


Schizofrenik z Prahy odešel z domova a už se nevrátil. Může být v ohrožení života

Policie pátrá po devětatřicetiletém autistovi z Prahy, který trpí schizofrenií. Z domova ve Strašnicích odešel ve středu ráno. Pravidelně bere léky, které si sebou nevzal, a může tak být v ohrožení života. Policie žádá o pomoc při pátrání veřejnost. Na webu to uvedl její mluvčí Richard Hrdina.


Petra Svoboda se s manželem rozloučí ve Strašnicích. Ondřej zemřel při dopravní nehodě

Moderátorka a bývalá modelka Petra Svoboda zveřejnila parte svého zesnulého manžela. Poslední rozloučení s Ondřejem Křivkou proběhne v úterý ve Strašnicích.


Manévry ve škole ve Vysokém nad Jizerou


Slovenská policie registruje výhrůžky politikům, Šimečka odmítá vinu opozice a médií

Bratislava - Slovenská policie po středečním útoku na premiéra Roberta Fica registruje výhrůžky členům vlády i různým dalším politikům, řekl dnes na tiskové konferenci slovenský policejní prezident Ľubomír Solák. Slovenská generální prokuratura podle něj uvalila na případ pokusu o vraždu šéfa vlády informační embargo, policie proto nic z vyšetřování nebude zveřejňovat. Předseda Progresívního Slovenska Michal Šimečka odmítá po útoku na Fica...


Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.


Blažek se zastal gruzínské vlády, odmítl její označení za proruskou

Praha - Český ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se dnes zastal gruzínské vlády, odmítl její označování za proruskou. Uvedl to na česko-gruzínském právnickém fóru, které uspořádal v pražském Hrzánském paláci. Gruzínský ministr spravedlnosti Rati Bregadze řekl, že cílem kritizovaného zákona o zahraničních agentech je pouze transparentnost a že gruzínská vláda je ochotná zákon přepracovat, pokud od oponentů "uslyší právní argumenty, a...