DěTSKé TáBORY ZDRAžUJí A RYCHLE SE PLNí. ZAPOMEňTE NA SLEVY LAST MINUTE, RADí ODBORNíK

Léto se blíží, a ačkoliv do prázdnin zbývá ještě čtvrt roku, tábory už se pomalu, ale jistě plní. Rodiče mohou očekávat zdražení a podle odborníka by neměli spoléhat na žádné slevy ani výhodné nabídky last minute.

Nabídky letních táborů jsou různé. Rodiče mohou svým dětem vybírat podle zaměření či finanční náročnosti. Přestože do léta zbývají ještě tři měsíce, už nyní hlásí některé areály plnou kapacitu. Podle předsedy Asociace dětské rekreace Miroslava Topinky zájem o dětské tábory roste. On sám by doporučoval místo rezervovat už po Novém roce. „Určitě to nenechávejte na poslední chvíli. Po Novém roce máte obrovskou nabídku, která se postupně zužuje. Dítě na tábor dáte klidně v červnu, ale budete muset dělat nějaký kompromis – v termínu, zaměření, ceně. Sleva last minute? Na tu určitě zapomeňte,“ sdělil Topinka v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Mohlo by vás zajímat: Známkám na vysvědčení zvoní hrana, mohla by je nahradit slova. Učitelé to hodnotí všelijak

Stejně jako v předchozích letech se očekává vyšší zájem o tematicky zaměřené tábory – ať už se jedná o sportovní, koňské, taneční, či divadelní. Nabídka je skutečně pestrá. „Tyto tábory jsou na vzestupu. Je to ideální příležitost, jak si na týden nebo čtrnáct dní vyzkoušet novou aktivitu. Buď dítě zjistí, že to chce dělat i nadále, nebo si během krátké doby uvědomí, že nikoliv,“ dodal Topinka s tím, že mezi oblíbené tábory se řadí i ty u moře, o nichž si před 30 lety mohly děti nechat jen zdát.

Tábory zdražují

Většina táborů se nevyhnula zdražování. Jedná se ale v řádech o stokoruny. „Vzhledem k celkovému nárůstu cen mě to nepřekvapuje. Navíc si cením kvalitních služeb pro děti. Ceny jsou za mě v pořádku, zřejmě si vybíráme zlatou střední cestu,“ sdělila webu CNN Prima NEWS maminka Julie z Jičínska s tím, že od roku 2022 se cena týdenního tábora zvedla o 300 korun. Svou dceru Theu posílá na letní tábory od jejích čtyř let. Dnes sedmiletá malá slečna každoročně zamíří hned na několik pobytů. „Letos ji čeká klasický týdenní letní tábor, dále týdenní tábor, který je zaměřený na tanec, jógu a tvoření, a do třetice zamíří na týdenní lezecký tábor,“ přiblížila maminka.

Čtěte také: Sezona dětských táborů se blíží! Nezapomeňte své ratolesti pojistit

Miroslav Topinka, předseda Asociace dětské rekreace, která má zhruba 200 členů, prozradil, že i letos řada táborů své ceny zvedne. „Oproti tomu, jak se muselo zdražovat v předchozích letech, to není taková šílenost. Je tam mírný nárůst, řekněme do pěti procent. Zdražení se pohybuje v řádu nízkých stovek korun,“ uvedl Topinka.

Připomněl zároveň, že dětské tábory nedostávají žádnou slevu. „Vše platíme stejně jako kdokoliv jiný. Musíme pořídit potraviny, platíme energie, odvozy a likvidaci odpadu, lidi. To, co kuchař – když ho na táboře potřebujete – dostane v hospodě, mu musíme také zaplatit. Není to tak, že když to je pro děti, tak vám někdo dá něco levněji. Prostě nedá. Stejně jako se zvedly náklady v domácnosti, zvedly se i na táboře,“ pokračoval Topinka.

Stejná situace byla s letními tábory i v předchozích letech:

2024-03-28T13:57:30Z dg43tfdfdgfd